Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023 09:25

Εκτός διαγωνισμού οι δικαστικές υπηρεσίες της Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Με το ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων στα Δικαστήρια Καλαμάτας να αγγίζει το 40%, οι δικαστικές υπηρεσίες της πόλης αποκλείστηκαν από τη νέα προκήρυξη για τον γραπτό διαγωνισμό εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Έτσι, εκτός διαγωνισμού μένουν οι δικαστικές υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου, Πρωτοδικείου, Εισαγγελίας και Εφετείου Καλαμάτας, που αφορά στην εισαγωγή 224 δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ). Ο αποκλεισμός από το διαγωνισμό των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης έχει προκαλέσει κλίμα έντονης δυσαρέσκειας στις τάξεις τόσο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας (ΔΣΚ), όσο και των Δικαστηρίων γενικότερα. Κι αυτό, γιατί όπως επισημαίνει μιλώντας στην “Ε” ο πρόεδρος του ΔΣΚ Κώστας Μαργέλης, δεν μπορεί να υπάρξει επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης χωρίς καμία πρόσληψη!

Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευόμενοι πρόκειται να καταλάβουν μόνιμες θέσεις δικαστικών υπαλλήλων του κλάδου Γραμματέων σε δικαστήρια σχεδόν όλης της χώρας. Ειδικότερα, ο διαγωνισμός αφορά την εισαγωγή 224 εκπαιδευόμενων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην ΕΣΔΙ, οι οποίοι θα εργαστούν ως μόνιμο προσωπικό στα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια, τις Εισαγγελίες και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια και μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο Κώστας Μαργέλης μιλά για κλίμα έντονης δυσαρέσκειας στις τάξεις του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και των Δικαστηρίων της Καλαμάτας, για το γεγονός ότι “κανένας απολύτως διοικητικός υπάλληλος δεν εγκρίθηκε και δεν προβλέπεται για καμία υπηρεσία των Δικαστηρίων της Καλαμάτας, στον διαγωνισμό για την εισαγωγή 224 δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών”. Και προσθέτει πως “είναι προκλητικό το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης στήριξε με δεκάδες προσλήψεις τις υπηρεσίες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ενώ στα Δικαστήρια της Καλαμάτας δεν προβλέπεται ούτε μία πρόσληψη διοικητικού υπαλλήλου, την ώρα μάλιστα που το 40% περίπου των οργανικών θέσεων είναι κενές και μέχρι το τέλος της τρέχουσας δικαστικής χρονιάς το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί δεδομένου ότι αρκετοί υπάλληλοι θα συνταξιοδοτηθούν”. 

 

ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Την απορία του εκφράζει ο πρόεδρος του ΔΣΚ πώς γίνεται να υπάρξει επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, με καμία πρόσληψη! “Δεν κατανοώ πως ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης διακηρύσσει δράσεις για επιτάχυνση της δικαιοσύνης, αγνοώντας τον παράγοντα των προσλήψεων,” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Μαργέλης και προσθέτει: “Ενώ δηλαδή το πρόβλημα είναι γνωστό στο Υπουργείο, εντούτοις αδιαφορούν για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οι δικηγόροι και οι δικαστές από την έλλειψη υπαλλήλων…”.

 

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ

Εν τω μεταξύ είναι γνωστό και από παλαιότερα ρεπορτάζ της “Ε” πως εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού πολλές υποθέσεις του Πρωτοδικείου Καλαμάτας φτάνουν στα όρια της παραγραφής μέχρι να εκδικαστούν, αφού το λιγοστό προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον μεγάλο όγκο δουλειάς και να καλύψει τις ανάγκες. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις άλλες δικαστικές υπηρεσίες, όπου οι ελλείψεις είναι μεγάλες. Και, επιπλέον, δικαστικοί υπάλληλοι δηλώνουν παραίτηση προκειμένου να βγουν στη σύνταξη κι αυτό χειροτερεύει την κατάσταση. 

Συγκεκριμένα στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά από το υπουργείο Δικαιοσύνης πέρυσι το Μάιο- υπάρχουν σε σύνολο 27 προβλεπόμενων οργανικών θέσεων, 8 κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων: 7 γραμματέων και ενός ΤΕ Πληροφορικής.

 

ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι συνολικά 19 και υπάρχουν 9 κενές θέσεις: 2 επιμελητών, ενός ΤΕ Πληροφορικής και 6 κενές οργανικές θέσεις γραμματέων. Στο Πταισματοδικείο, σε σύνολο 5 οργανικών θέσεων, υπάρχει 1 κενή θέση γραμματέα, ενώ στο Ειρηνοδικείο προβλέπονται συνολικά 14 οργανικές θέσεις και υπάρχουν 2 κενά: ενός γραμματέα και ενός ΤΕ Πληροφορικής. Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Μαΐου 2022 που έδινε το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι συνολικά 7, ενώ υπάρχει μια κενή θέση γραμματέα.

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θυμίζουμε, τέλος, ότι πέρυσι το Μάρτιο, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ζήτησε με ψήφισμά του από την κυβέρνηση “την ενίσχυση των Δικαστικών Υπηρεσιών Καλαμάτας με δικαστές και εισαγγελείς, καθώς και την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, λόγω του μεγάλου αριθμού υποθέσεων, τις οποίες τα Δικαστήρια και οι Εισαγγελίες της Καλαμάτας χειρίζονται κάθε χρόνο”. Καθώς και “την άμεση ενίσχυση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας και την πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων στη συγκεκριμένη υπηρεσία με επιλαχόντες των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ έτους 2017, οι πίνακες των οποίων είναι ενεργοί, δεδομένου ότι εξαιτίας μαζικής συνταξιοδότησης υπαλλήλων η Εισαγγελία αυτή λειτουργεί με μεγάλη δυσχέρεια”.