Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 08:27

Η ιστορία ανακατασκευής του Διοικητηρίου Μεσσηνίας, ενώ αναμένεται το νέο χρονοδιάγραμμα

 

Του Θανάση Λαγού

Την πεπατημένη των ελληνικών δημοσίων έργων φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και η ανακατασκευή του Διοικητηρίου Μεσσηνίας, καθώς η μελέτη που δωρίστηκε από τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και συντάχθηκε από το μελετητή TEMEΣ Α.Ε. Βασίλειο Αδαλόγλου αναθεωρήθηκε ήδη και στον αρχικό προϋπολογισμό των 10.472.000 ευρώ έχει εγκριθεί επιπρόσθετη δαπάνη 862.000 ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από τον περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό αλλά κανένας δεν γνωρίζει αν θα αναθεωρηθεί και αυτό αφού τα δημόσια έργα στην Ελλάδα τελούν υπό διαρκή αναθεώρηση.

Ας θυμηθούμε μαζί μέσα από τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου το χρονικό της… μελέτης και των εργασιών ανακατασκευής του διοικητηρίου Μεσσηνίας

Στις 29 Νοεμβρίου 2019 η Περιφέρεια ανακοίνωσε:  «Την πλήρη μεταμόρφωση του Διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, προβλέπει η μελέτη ανακαίνισής του που έχει εκπονήσει δωρεάν η ΤΕΜΕΣ και η οποία παρουσιάστηκε προς συζήτηση, σε συνάντηση που έγινε χθες Πέμπτη στο εν λόγω κτήριο, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συζήτησης -στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου, υπηρεσιακοί παράγοντες από την Π.Ε. Μεσσηνίας και τον Δήμο Καλαμάτας- γνωστοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: Η μελέτη προβλέπει την αφαίρεση όλων των στοιχείων αμιάντου που απομένουν στο κτήριο, όπως επίσης και την καθαίρεση των κατασκευών που έχουν γίνει στον 6ο όροφο, έτσι ώστε αυτό να επανέλθει στο αρχικό του σχέδιο. Επιπλέον, προβλέπεται η απαλειφή των εσωτερικών τοίχων εκατέρωθεν του κεντρικού διαδρόμου σε κάθε όροφο, ώστε να γίνει το κτήριο φωτεινό. Στον χώρο που θα προκύψει, ο εσωτερικός διαχωρισμός των γραφείων θα γίνει με κινητά στοιχεία. Προβλέπεται επίσης αλλαγή των αλουμινένιων παραθύρων και η αντικατάστασή τους από διπλά τζάμια, από την εσωτερική πλευρά των οποίων θα τοποθετηθούν σκίαστρα. Ακόμα, θα υπάρχουν περισσότεροι χώροι υγιεινής ανά όροφο, προσβάσιμοι και για αμεα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, το κτήριο επιδιώκεται να έχει μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα και ως εκ τούτου προωθείται η χρήση φωτοβολταϊκών ή ακόμα και γεωθερμίας για τις ενεργειακές του ανάγκες. Παράλληλα, θα είναι απόλυτα προσβάσιμο στα αμεα, σε όλους τους χώρους του. Η μελέτη προτείνει επίσης καλύτερη διασύνδεση του κεντρικού κτηρίου με το αμφιθέατρο, το οποίο κι αυτό θα εκσυγχρονιστεί, όπως και ο περιβάλλων χώρος.

Προβλέπονται, τέλος, αισθητικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στο εξωτερικό, όπως αντικατάσταση μαρμάρων, όπου κρίνεται απαραίτητο, ενώ θα ληφθεί πρόνοια για την αποτροπή προσέγγισης των περιστεριών.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2019 η «Ε» δημοσίευσε την είδηση (φωτό) « Στο πλαίσιο της εκπόνησης της μελέτης για την ανακατασκευή του Διοικητηρίου έγινε χθες συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου με τον μελετητή της TEMEΣ Α.Ε. Βασίλειο Αδαλόγλου. Στη συνάντηση, εκτός από τον διευθυντή Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Παναγιώτη Γιαννακέα και των Τεχνικών Εργων έδρας της Περιφέρειας Γιώργου Κωστόγιαννη, συμμετείχαν και όλοι οι διευθυντές των υπηρεσιών της Π.Ε. Πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε όλους τους ορόφους παρουσία των αντίστοιχων διευθυντών και συζητήθηκαν όλα τα θέματα που έθεσαν οι διευθυντές, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο τελικός σχεδιασμός της μελέτης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, στόχος είναι "το αποτέλεσμα της ανακατασκευής του Διοικητηρίου να εξυπηρετεί τους υπαλλήλους, παρέχοντάς τους άριστο περιβάλλον εργασίας, ενώ για τους πολίτες προβλέπονται παρεμβάσεις οι οποίες θα διευκολύνουν την εξυπηρέτησή τους"

Στις 16 Μαρτίου 2023 η Περιφέρεια ανακοίνωσε: « Ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα οι εργασίες για την ανακαίνιση και αναβάθμιση του διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, έργο με προϋπολογισμό 10.472.000 ευρώ που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στόχος του έργου είναι το πιο πάνω κτήριο υπηρεσιών στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα να γίνει ανεξάρτητο ενεργειακά και απολύτως φιλικό προς τους εργαζόμενους σε αυτό, αλλά και προς τους πολίτες που θα το επισκέπτονται.

Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, προβλέπεται η αφαίρεση όλων των στοιχείων αμιάντου που απομένουν στο κτήριο, όπως επίσης και η καθαίρεση των κατασκευών που έχουν γίνει στον 6ο όροφο, έτσι ώστε αυτό να επανέλθει στο αρχικό του σχέδιο. Επιπλέον, προβλέπεται η απαλοιφή των εσωτερικών τοίχων εκατέρωθεν του κεντρικού διαδρόμου σε κάθε όροφο, ώστε να γίνει το κτήριο φωτεινό. Στον χώρο που θα προκύψει, ο εσωτερικός διαχωρισμός των γραφείων θα γίνει με κινητά στοιχεία.

Προβλέπεται επίσης αλλαγή των αλουμινένιων παραθύρων και η αντικατάστασή τους από διπλά τζάμια, από την εσωτερική πλευρά των οποίων θα τοποθετηθούν σκίαστρα. Ακόμα, θα υπάρχουν περισσότεροι χώροι υγιεινής ανά όροφο, προσβάσιμοι και για αμεα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, το κτήριο επιδιώκεται να έχει μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα και ως εκ τούτου προωθείται η χρήση φωτοβολταϊκών ή ακόμα και γεωθερμίας για τις ενεργειακές του ανάγκες.

Στις 2 Μαρίου 2023 «Ξεκίνησε η χωροθέτηση του εργοταξίου στο κτήριο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες περίφραξης, τόσο από την πλευρά της οδού Ψαρών, όσο και από την πλευρά της οδού Αριστομένους.»

Πριν λίγες εβδομάδες η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση σε ερώτηση για τις εργασίες στο Διοικητήριο Μεσσηνίας αναφέρει: Σε ένα έργο προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν γίνει 4 απανωτές διακοπές από τον εργολάβο λόγω μη πληρωμής λογαριασμών, που έχει εκτελεστεί μόλις το 10% του έργου (ουσιαστικά μόνο οι καθαιρέσεις) έρχεστε και αποφασίζετε συμπληρωματική σύμβαση  862.000 ευρώ γιατί προέκυψε λάθους της μελέτης αφού οι τόνοι σκυροδέματος που απαιτούνται και οι τόνοι αμιάντου που καθαιρέθηκαν ήταν διπλάσιοι.»

Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός επιθεώρησε τις εργασίες ανακατασκευής του Διοικητηρίου και δήλωσε «Σχετικά με το έργο, όπως ξέρετε δεν είχε τον καλύτερο ρυθμό μέχρι τώρα, νομίζω ότι μπορούμε να το βάλουμε σε ένα καλύτερο ρυθμό, να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, να έχουμε καλύτερες χρηματοροές. Ένας λόγος που δεν είχαμε μέχρι τώρα το ρυθμό που θα έπρεπε. Νομίζω ότι από δω και πέρα μπορούμε να το βάλουμε σε έναν ρυθμό και γενικότερα είμαι αισιόδοξος.»

Όταν ρωτήθηκε για τις αιτίες της καθυστέρησης ο κ. Πτωχός απάντησε:  «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πάρα πολλά ευρήματα, όταν άρχισαν οι πρώτες εργασίες , κυρίως προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη στατικότητα του έργου.  Αντιλαμβάνεσαι ότι είναι ένα κτίριο το οποίο φτιάχτηκε δεκαετία του 1970. Δεν υπήρχαν οι αντίστοιχες μελέτες. Συνεπώς, με την αποκάλυψη πάρα πολλών σημείων  εντοπίστηκαν πολλά προβλήματα τα οποία έπρεπε να μελετηθούν εκ νέου και να μπορέσουν να γίνουν συμπληρωματικές εργασίες.

Αλλά γιατί χρονοδιάγραμμα μιλάμε πιά και γιατί προϋπολογισμό μπορεί να αποδεχθεί πλέον;

Το χρονοδιάγραμμα αυτή τη στιγμή είναι ζητούμενο και για μας. Μέχρι τώρα δεν έχουμε το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα. Πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα έχουμε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα το οποίο θα το δημοσιοποιήσουμε όπως και τα υπόλοιπα έργα που έχουμε πει. Ο προϋπολογισμός παραμένει αυτός που είναι όπως το ξέρετε από την αρχή συν την επέκταση που έκανε στο τέλος η προηγούμενη περιφερειακή αρχή.»

Σε ερώτηση για την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών, ο κ. Πτωχός απάντησε « Σε έργα που είναι κυρίως ανακατασκευές παλιών κτηρίων είναι πολλά τα τεχνικά προβλήματα. Το αν υπάρχει πολιτική ευθύνη ή δεν υπάρχει δεν μπορώ να σας το πω  με μεγάλη βεβαιότητα. Μπορώ όμως και σαν τεχνικός και έχω να σας πω ότι τα προβλήματα τα τεχνικά είναι αρκετά.»