Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 09:21

145 κρούσματα βίας σε γυναίκες στο Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου Καλαμάτας

145 κρούσματα βίας σε γυναίκες στο Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου Καλαμάτας

 

Φαινόμενα όπως αυτό της βίας υπήρχαν πάντα στους κόλπους της ανθρώπινης κοινωνίας. Η κρίση ίσως να είναι μια δικαιολογία, ένας ισχυρισμός για να μην αισθανόμαστε άσχημα ότι πάντα οι γυναίκες ήταν τα εύκολα θύματα για να ξεσπάει ένας σύντροφος τα νεύρα του.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Σε αυτούς τους καιρούς λοιπόν, με τη βία μέσα στην οικογένεια, το ξύλο και τον ψυχολογικό εκφοβισμό να παραμένει ταμπού από τη μια και τα κοινωνικά προγράμματα να συρρικνώνονται από την άλλη, υπάρχει μια δομή στο Δήμο Καλαμάτας όπου μπορούν να προστρέξουν γυναίκες οι οποίες έχουν βιώσει στο πετσί τους αυτό που λέμε κακοποίηση: Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καλαμάτας, το οποίο διανύει τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του, έχει ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2013 και μέχρι στιγμής έχει δεχτεί 145 καταγεγραμμένα περιστατικά. Ωστόσο υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί, όπως τηλεφωνικές κλήσεις που έχουν σκοπό την ενημέρωση για θέματα βίας ή για τις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο γενικότερα. Δεν είναι σπάνιο δε, μια γυναίκα να μην επιθυμεί να δώσει τα στοιχεία της, κι έτσι δεν θα καταγραφεί - ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις, έστω και τηλεφωνικά, θα γίνει μια συμβουλευτική συζήτηση πάνω στα θέματα βίας. Και ενδεχομένως οι γυναίκες αυτές να μην τηλεφωνήσουν πάλι ποτέ, αλλά κάποιες, κάποια στιγμή, θα περάσουν το κατώφλι του Κέντρου και θα καταγραφούν ως περιστατικά. 

Εκεί θα συναντήσουν την ψυχολόγο Δήμητρα Μιχαλοπούλου, την κοινωνική λειτουργό Μαρία Στρατάκου και την κοινωνιολόγο Σοφία Κατσίποδα. Μαζί τους μια γυναίκα θα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης, να εκφράσει την αλήθειά της, να πει ακριβώς αυτό που αντιμετωπίζει στο σπίτι. 

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ

Η πρώτη επαφή θα γίνει με τη Μαρία Στρατάκου, την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου, θα συμπληρωθεί το έντυπο υποδοχής και το ιστορικό και στη συνέχεια θα γίνει η εσωτερική παραπομπή στην Δήμητρα Μιχαλοπούλου, την ψυχολόγο, με την οποία θα ξεκινήσει συστηματική συνεργασία. Μαζί θα θέσουν τους στόχους που έχουν να κάνουν με ένα συγκεκριμένο σκοπό· μέσα σε αυτούς τους στόχους «είναι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των γυναικών, η ενδυνάμωση και  απενοχοποίησή τους, και κεντρικός άξονας είναι η διαχείριση και αντιμετώπιση της βίας», εξηγεί η ψυχολόγος. Η Μαρία Στρατάκου προσθέτει ότι ορίζεται ένας συγκεκριμένος αριθμός συναντήσεων, συνήθως 8, ωστόσο, «ποτέ δεν μένουμε σε αυτό το νούμερο, γιατί προκύπτει η ανάγκη μέσα από τις ίδιες τις γυναίκες να επιμηκυνθεί το πρόγραμμα». 

Κι οι σύντροφοι αλλάζουν; Αλλάζουν οι γυναίκες, απαντούν οι υπεύθυνες του Κέντρου. «Δεν μπορούμε ποτέ να αλλάξουμε την συμπεριφορά ενός άλλου. Η μόνη αλλαγή που μπορούμε να πετύχουμε είναι η αλλαγή του εαυτού μας. Οπότε δουλεύοντας τον εαυτό τους, αλλάζουν οι γυναίκες και διαχειρίζονται τη βία», λένε συγκεκριμένα. 

Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ

Μια γυναίκα δεν θα απομακρυνθεί απαραίτητα από το σπίτι της. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εξάλλου, είναι δικό τους το αίτημα να φύγουν αυτές και τα παιδιά τους από το οικογενειακό περιβάλλον. «Οσες έρχονται εδώ έχοντας ως αίτημα την φιλοξενία, θα παραπεμφθούν σε έναν ξενώνα φιλοξενίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 39 Συμβουλευτικά Κέντρα από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και τους δήμους, καθώς και 19 ξενώνες φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα», λέει η Σοφία Κατσίποδα. Ωστόσο, πάντα υπάρχουν συναισθηματικές δυσκολίες, που περιορίζουν και εμποδίζουν τις γυναίκες να κάνουν το επόμενο βήμα. «Μην ξεχνάμε το άγχος, τις ενοχές, το φόβο, την συναισθηματική εξάρτηση από το θύτη - αλλά αυτό το γνωρίζουμε ότι μπορεί να συμβεί και το περιμένουμε σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για να φύγει μακριά μια γυναίκα και τελικά, τελευταία στιγμή, να κάνει πίσω», εξηγούν οι Μ. Στρατάκου και Δ. Μιχαλοπούλου. 

Η ΒΙΑ ΩΣ ΤΑΜΠΟΥ

Η Μαρία Στρατάκου διαπιστώνει ότι η βία μέσα στην οικογένεια παραμένει ταμπού, κι ας βοηθά πλέον ευνοϊκά ο σχετικός νόμος τις γυναίκες. «Ειδικά σε σχέση με τις κλειστές κοινωνίες η βία είναι ταμπού», σημειώνει, αλλά το ενθαρρυντικό είναι ότι «στα πλαίσια γενικότερα του νομού μας, παρότι εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού, η προσέλευση των περιστατικών πιστεύουμε ότι είναι αρκετά ικανοποιητική». Η Δήμητρα Μιχαλοπούλου συμπληρώνει ότι ναι μεν «το κοινωνικό στίγμα υπάρχει έντονα, παρόλα αυτά είναι μια νίκη να καταφέρουμε να έρχονται εδώ οι γυναίκες. Είναι μια νίκη δική τους. Είναι σημαντικό να φτάνουν μέχρι την πόρτα του Κέντρου και να αποφασίζουν να ξεκινήσουν». Αυτό, άλλωστε, «είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα, και γίνεται. Παρότι είμαστε σε μια κλειστή κοινωνία που η βία είναι ακόμη ταμπού». 

Οταν χτυπήσει την πόρτα του Κέντρου μια γυναίκα ή σηκώσει το τηλέφωνο για να καλέσει, το σίγουρο είναι ότι «εμείς εδώ δεν κρίνουμε, δεν κατακρίνουμε, δεν κατευθύνουμε. Η γυναίκα έρχεται εδώ μόνη της, θα πάρει τη βοήθεια που προσφέρει το Κέντρο και από εκεί και μετά μόνη της θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, και να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητάς της και της ζωής της. Εμείς είμαστε εδώ να στηρίξουμε, να υποστηρίξουμε και να βοηθήσουμε», λέει η ψυχολόγος της δομής. 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καλαμάτας εξυπηρετεί εκτός από το Νομό Μεσσηνίας και τον όμορο Νομό Λακωνίας. Εδρεύει στην οδό Περρωτού και Μαντίκλου, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Καλαμάτα. Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 π.μ. - 4 μ.μ. και απαντά στα τηλέφωνα 27213 60897, 60898 και 60776 (σ.σ. τα τηλέφωνα ενδεχομένως να αλλάξουν μέσα στο επόμενο διάστημα λόγω της μεταφοράς των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας).  

Να σημειωθεί ότι για τις γυναίκες οι οποίες ζουν σε απομακρυσμένα χωριά στη Μεσσηνία ή τη Λακωνία και η μετακίνησή τους είναι δύσκολη, υπάρχει η δυνατότητα για τηλεφωνικές συνεδρίες, με χρέωση του Κέντρου.