Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 08:27

Δημιουργία παιδικής χαράς για παιδιά με αυτισμό στο Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας

Με χαρούμενες φωνές “πλημμυρίζουν” από τις αρχές της άνοιξης οι παιδικές χαρές της Καλαμάτας, με τον καλοκαιρινό καιρό να ωθεί τα παιδιά αναπόφευκτα για παιχνίδι από το πρωί μέχρι το βράδυ, διασκεδάζοντας, αλληλοεπιδρώντας και μαθαίνοντας.

Ιδίως τα Σαββατοκύριακα, η πλειοψηφία των γονέων τις κατακλύζουν από νωρίς μαζί με τα παιδιά τους για να χαρούν το παιχνίδι τους, επιλογή που δυστυχώς εν έτη 2024 δεν είναι δεδομένη για όλα, καθώς τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού συνεχίζουν να στερούνται του δικαιώματος αυτού.

ΕΝΑ ΕΡΓΟ 369 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Καλαμάτας έχει δρομολογήσει την πρώτη παιδική χαρά για παιδιά με αυτισμό της πόλης, οι συζητήσεις για την υλοποίηση της οποίας ξεκίνησαν μεταξύ του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου με τον τότε υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, στις αρχές του 2021. Το έργο, προϋπολογισμού 369 χιλιάδων ευρώ αφορά μια σύγχρονη παιδική χαρά η οποία θα αποκτήσει “σάρκα και οστά” στο πλαίσιο της ανάπλασης της Ανατολικής πόλης, περιοχή στην οποία θα δημιουργηθεί η συγκεκριμένη παιδική χαρά.

Οπως ανέφερε στην “Ε” ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, η μελέτη με τίτλο “Προμήθεια – τοποθέτηση εξοπλισμού για την κατασκευή νέας παιδικής χαράς για παιδιά με αυτισμό στο Ανατολικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας” έχει συνταχθεί με όλες τις σχετικές εγκρίσεις, με σκοπό να δημιουργηθεί στην προαναφερόμενη περιοχή. «Αυτό το διάστημα συντάσσεται το master plan της εν λόγω περιοχής, όντας ένα έργο που θα συνδέσει το Ιστορικό Κέντρο με την Ανατολή πόλη, μέσω του οποίου προβλέπονται πολλές παρεμβάσεις» σημείωσε, τονίζοντας πως δίπλα από την υπάρχουσα παιδική χαρά θα γίνει η παιδική χαρά για άτομα με αυτισμό. Ο ίδιος, υπενθύμισε πως το 20% των οργάνων των παιδικών χαρών του Δήμου βάση νόμου προορίζονται και για παιδιά με κινητικά προβλήματα, φτάνοντας όπως είπε στην Καλαμάτα και στο 30%. Ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε πως τίθεται θέμα διαχωρισμού παιδιών όταν γίνεται συζήτηση για ξεχωριστές παιδικές χαρές ΑμεΑ, ωστόσο, στην περίπτωση των αυτιστικών παιδιών μπαίνει μπροστά όπως είπε το “πρέπει”, αφορώντας όργανα με ήχους, τα οποία βοηθούν τα άτομα με αυτισμό στην αισθητηριακή τους ανάπτυξη.

ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ

Δεδομένου πως μια τέτοια παιδική χαρά αποτελείται από ακριβό εξοπλισμό σε σχέση με τις κοινότυπες, βασική προϋπόθεση είναι να προφυλαχτεί από βανδαλισμούς και μικροκλοπές, έτσι ώστε τα παιδιά να μην στερηθούν τίποτα από την αρχική κατασκευή. Όπως είπε ο κ. Βασιλόπουλος, με την ολοκλήρωση της παιδικής χαράς ο Δήμος θα συνεργαστεί με τους συλλόγους που σχετίζονται με αυτιστικά άτομα, ώστε να παραχωρηθεί σε αυτούς, έχοντας την εποπτεία της. «Ο εξοπλισμός θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ειδική, ψηλή περίφραξη, καθώς και ένα όργανο δαπέδου στη μορφή ενός πιάνου» συμπλήρωσε, εκτιμώντας πως η παράδοση του έργου θα γίνει ως το 2026. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη παιδική χαρά δεν θα είναι η πρώτη μόνο στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα αλλά σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, αποτελώντας ένα παράδειγμα και για άλλες μεγάλες πόλεις. Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη μελέτη του Δήμου Καλαμάτας.