Τετάρτη, 01 Μαϊος 2024 22:12

Απεργιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία

 

Με μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, τίμησαν σήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμιοι σύλλογοι του δημοσίου τομέα και σύλλογοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς και μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Ραμοβούνι (μεταξύ Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς).

Στην εκδήλωση που ξεκίνησε με την ανάγνωση της επιστολής των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι απεργοί ζήτησαν κυρίως εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυξήσεις στους μισθούς και αντέδρασαν στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς παρατήρησε ότι είναι ημέρα τιμής και μνήμης, για τους εργαζόμενους που πάλεψαν και θυσιάστηκαν για μια πιο δίκαιη κοινωνία, όπου θα εξαλειφθεί η εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και προέτρεψε η φετινή Πρωτομαγιά να αποτελέσει την απαρχή της ανατροπής των νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών πολιτικών.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Μεσσηνίας Παναγιώτης Κουφαλάκος ανέφερε ότι “ο δρόμος της ανάπτυξης που ζούμε σήμερα, έχει χρεοκοπήσει”. Και στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην πάλη ενάντια στην ακρίβεια, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της υγείας και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας Παναγιώτης Καράμπελας εκτίμησε ότι “αυτή η Ε.Ε. δεν είναι των λαών δεν νοιάζεται για τον άνθρωπο και την ανθρώπινη ζωή” κι εξέφρασε την αντίδραση των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, στην 6ήμερη εργασία, στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και του νερού.

Σε χαιρετισμό του ο γραμματέας του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης του συστήματος υγείας, των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και υπέρ του ισχυρού δημοσίου συστήματος υγείας, της κάλυψης όλων κενών  του υγειονομικού προσωπικού και της ανάκλησης των χαρατσιών σε εξετάσεις και φάρμακα.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Χριστίνα Λαδά, τον Γιώργο Κανέλη - μέλος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγώνας κατά τη εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι (μεταξύ Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς) Νικοστέλιο Τομαροπανάγο.

Στη συνέχεια με πορεία, μέσω της οδού Φαρών, οι απεργοί έφθασαν στο λιμάνι, όπου στο μνημείο των φονευθέντων λιμενεργατών κατατέθηκαν στεφάνια από τον πρόεδρο του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, τον πρόεδρο του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας Βαγγέλη Λαμπρόπουλο και την εκπρόσωπο των συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Μαρία Διαμαντάκη.

Ισχνή η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας

Ισχνή ήταν η απεργιακή συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας χθες το πρωί, μπροστά από το κτήριό του.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Σωτήρης Τσώνης χαρακτήρισε κυρίαρχο το πρόβλημα της ακρίβειας, στάθηκε στο ζήτημα της εθνικής συλλογικής σύμβασης και σημείωσε πως δεν επαρκούν τα 830 ευρώ της αύξησης του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς το 2009 ήταν 751 ευρώ και ότι οι εργαζόμενοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία 20 χρόνια, με την οικονομική, το covid και την ενεργειακή κρίση.

Ο Σωτ. Τσώνης υπογράμμισε ότι οι ανισότητες είναι τεράστιες στην ελληνική κοινωνία και παρατήρησε πως οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν το 26% των εργαζομένων και ότι έχει καταργηθεί το δικαίωμα των εργαζομένων να προσφεύγουν μονομερώς στη διαιτησία. Τόνισε ότι “είμαστε πρωταθλητές στα κέρδη και την ακρίβεια. Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Το 26% των πολιτών δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες”.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας Γιώργος Δημητρόπουλος αναφέρθηκε στην ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, την υψηλή φαρμακευτική δαπάνη, τις αναμονές στα νοσοκομεία, τη μεγάλη φορολογία των  συνταξιούχων και τον εμπαιγμό με τα αναδρομικά. Παρατήρησε ότι ζητούν, μεταξύ άλλων, ικανοποιητική αύξηση συντάξεων που να καλύπτει τον πληθωρισμό, επαναφορά του ΕΚΑΣ, άμεση καταβολή 13ης και 14ης σύνταξης, δημόσιο και καθολικό σύστημα υγείας, αύξηση επιδόματος ενοικίου και ανέγερση νέων εργατικών κατοικιών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Συλλόγων Μεσσηνίας Γιώργος Καπερώνης επεσήμανε ότι η εργασία είναι ύψιστο αγαθό και ανέφερε πως οι μικρομεσαίο επαγγελματίες κι έμποροι αφουγκράζονται τις αγωνίες των εργαζομένων και είναι αρωγοί στα αιτήματά τους.

Οι λίγοι συμμετέχοντες πήγαν στο λιμάνι της Καλαμάτας μέσω της οδού Φιλελλήνων, από το πεζοδρόμιο και στο μνημείο των φονευθέντων λιμενεργατών κατέθεσε στεφάνι ο γραμματέας του Ε.Κ. Παναγιώτης Μουλάς.

Συγκέντρωση και στην Κυπαρισσία

Απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κυπαρισσίας και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χθες το πρωί σωματεία εργαζομένων και συλλογικοί φορείς της περιοχής, στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Από τους ομιλητές επισημάνθηκε η ανάγκη για συνεχή αγώνα και πάλη των εργαζομένων, καθώς οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης ακόμη και σήμερα είναι δύσκολες. Αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις, άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και για ενίσχυση των κρατικών δομών, είναι μερικά από αυτά που επισημάνθηκαν.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλία για το ιστορικό της Πρωτομαγιάς από τη Σωτηρία Σταθοπούλου γραμματέα της Ομάδας Γυναικών Τριφυλίας. Ποίημα αφιερωμένο στην Πρωτομαγιά απήγγειλε ο ποιητής Νίκος Δημογκότσης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σωτήρης Μπενάρδος από το Συνδικάτο Οικοδόμων. Επίσης μίλησαν η Ειρήνη Κουκούμη από την Επιτροπή Αγώνα Τριφυλίας του Σωματείου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας, ο Νικόλαος Μπαγουρδής μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Μεσσηνίας, η Μαγδαληνή Κουκούμη αντιπρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Τριφυλίας και ο Κώστας Καπερώνης αντιπρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Νομού Μεσσηνίας. Έκλεισαν με ένα ακόμη ποίημα από τον συνταξιούχο Γιάννη Καπελούζο.

Η απεργιακή συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους και την πλατεία της πόλης.

 

Γ.Σ. - Κ.Μπ.