Τρίτη, 07 Μαϊος 2024 10:15

Ι. Σταθόπουλος: Πώς πρέπει να αναπτυχθεί η Ανω Πόλη της Κυπαρισσίας

Για τις ιδιαίτερες ανάγκες αλλά και προοπτικές που έχει η Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας μιλά στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου για τη Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας Ιωάννης Σταθόπουλος.

Ένα κομμάτι της πόλης και γενικότερα της Τριφυλίας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς σε μεγάλο βαθμό έχει καταφέρει να διατηρήσει το γραφικό και παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Ωστόσο όπως τονίζει πέρα από τις τοπικές παρεμβάσεις και τα γενικότερα έργα υποδομής είναι αυτά που θα της δώσουν ώθηση και ανάπτυξη. Επίσης σημαντικό είναι, όπως αναφέρει, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εξωστρέφεια και σε αυτή τη κατεύθυνση κινείται το Σύλλογος.

Συνέντευξη στον Κώστα Μπούρα

Ποιος ο ρόλος του Συλλόγου στην προστασία και αναβίωση της ΆνωΠόλης Κυπαρισσί ας;

Σκοπός του συλλόγου μας είναι με κάθε ενέργειά του να κάνει πράξη, αυτό ακριβώς που αναφέρεται στην ονομασία του. Δηλαδή, να προστατεύει και να προβάλει την Άνω Πόλη, ως ένα χώρο, που, όχι μόνο αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο μέγιστης ιστορικής σημασίας για την περιοχή μας, αλλά κι ως μια ζωντανή κοινωνία, που δραστηριοποιείται για την βελτίωση του βιοτικού της επιπέδου.   
Από τη σύσταση του ο σύλλογός μας έχει παρέμβει σε θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία, τον πολιτισμό και την καθημερινότητα, τόσο της Άνω Πόλης, όσο και της ευρύτερης περιοχής. Με υπομνήματα προς την εκάστοτε δημοτική αρχή έχει υποβάλλει τεκμηριωμένες προτάσεις για καίρια θέματα της περιοχής όπως: η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου, η διευθέτηση του κυκλοφοριακού και οι χώροι στάθμευσης, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους αιχμής, η ανάδειξη και χαρτογράφηση διαδρομών στην Άνω Πόλη, η ανάδειξη του περιαστικού δάσους της Άνω Πόλης, η δημιουργία ιστοσελίδας με πληροφορίες για την ιστορία της Άνω Πόλης με φωτογραφίες, παλαιότερες και σύγχρονες της περιοχής και των κατοίκων της, η δημιουργία χώρων περιπάτου και ποδηλάτου σε συνδυασμό με τον οικισμό, η εκπαίδευση των κατοίκων κι ενημέρωση για σωστή διευθέτηση των απορριμμάτων και για συνοικιακή κομποστοποίηση. Επίσης, κατά καιρούς διοργανώνει εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν επίκεντρο την Άνω Πόλη, όπως το παζάρι παλαιών αντικειμένων το καλοκαίρι και η Αναπαράσταση της Απελευθέρωσης της Τριφυλίας στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας.

Ποια είναι η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Άνω Πόλη αυτήν την περίοδο;

Στο πλαίσιο της ευρύτερης κινητικότητας στον τομέα της αγοράς ακινήτων στην περιοχή της Μεσσηνίας, το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων και στην Άνω Πόλη, ως μόνιμη ή παραθεριστική κατοικία. Με αυτό το δεδομένο θέματα μεγίστης σημασίας για την περιοχή αποτελούν η κατασκευή αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα Πύργος- Τσακώνα, η ολοκλήρωση της επισκευής του λιμανιού και η δημιουργία μαρίνας και η ολοκλήρωση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου της Κυπαρισσίας, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία μετατροπής του οικισμού της Άνω Πόλης σε σχέδιο πόλης. Η τελευταία δράση, αν και είχε ξεκινήσει δυναμικά επί εποχής του Δήμου Κυπαρισσίας, διακόπηκε και είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί. Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθούν δράσεις που σχετίζονται με την ανάδειξη της Άνω Πόλης, όπως η φωταγώγηση του κάστρου, η επικαιροποίηση και υλοποίηση της μελέτης για την ανάδειξη των καλντεριμιών, που είχε δημιουργηθεί το 2006, καθώς και κατάρτιση μελέτης για βελτίωση της οδοποιίας, δεδομένου ότι οι περιφερειακοί δρόμοι της Άνω Πόλης είναι σε πολύ κακή κατάσταση, τσιμεντόδρομοι με λακκούβες. Σαφώς και η ανάπλαση της πλατείας της Άνω Πόλης έδωσε άλλη εικόνα και προοπτική, κυρίως για τα καταστήματα, αλλά … Άνω Πόλη δεν είναι μόνο η πλατεία.

Στην Άνω Πόλη συναντάμε σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος, όπως το Κάστρο, το Λαογραφικό Μουσείο, τo Χαμάμ, τις Βρύσες και άλλα. Έχουν αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε και αν όχι τι θα πρέπει να γίνει;

Όλα αυτά που αναφέρετε είναι στοιχεία της ιστορίας της Άνω Πόλης, που από μόνο του το καθένα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό αξιοθέατο. Το γεγονός ότι βρίσκονται όλα μαζί, το ένα τόσο κοντά στο άλλο, καταδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο του    μικρού αυτού τόπου. Ειδικότερα, για το Κάστρο ο σύλλογός μας επανειλημμένα έχει αναφερθεί στην αναγκαιότητα της προστασίας και της ανάδειξής του. Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μια επέμβαση όσον αφορά την αντιστήριξη των εξωτερικών τειχών, αλλά ο δήμος πρέπει να πιέσει την αρχαιολογική υπηρεσία να προχωρήσει σε μελέτη ανάπλασης κεντρικών σημείων εσωτερικά του Κάστρου, προκειμένου να γίνει το γρηγορότερο δυνατό επισκέψιμο. Κατανοούμε το πόσο χρονοβόρα μπορεί να είναι μια τέτοια διαδικασία και ως πιο άμεσο μέσο για την ανάδειξη του, ζητάμε τουλάχιστο τη φωταγώγηση του, ως σημείο κατατεθέν της Άνω Πόλης. Στο κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου ήταν για πολλά χρόνια η έδρα του συλλόγου μας, όπου είχαμε οργανώσει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η προηγούμενη δημοτική αρχή με το πρόσχημα μιας μικρής ανακαίνισης, που έκανε στο κτίριο, έδιωξε τον σύλλογο από το χώρο, προκειμένου να στεγάσει πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Εμείς επιμένουμε στο αίτημα μας προς το Δήμο για την από κοινού λειτουργία του χώρου, χωρίς όμως να έχουμε μέχρι τώρα κάποια θετική ανταπόκριση. Θα μπορούσε ο σύλλογος σε συνεργασία με το Δήμο να δημιουργήσει εκεί έναν ανοιχτό πολυσυλλεκτικό χώρο και να μην παραμένει ένα δημόσιο κτίριο για ευκαιριακές εκδηλώσεις. Το 2008 όλες οι κρήνες καθαρίστηκαν, καλλωπίστηκαν και συνδέθηκαν με το δίκτυο ύδρευσης, μέσα από μια δράση του συλλόγου σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Κυπαρισσίας. Από τότε δυστυχώς δεν έχει γίνει κάτι άλλο. Το Χαμάμ είναι ένα κομμάτι από τη ευρύτερη περιοχή του Κάστρου, που μαζί με τη Πλατεία Πλατάνου, το κτίριο Κάμπρα και άλλα, θα πρέπει να μελετηθούν και να αξιοποιηθούν. Δυστυχώς δεν έχουμε κάποια σχετική πληροφόρηση.   

Λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας που έχει η Άνω Πόλη και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί, έχει αυξηθεί και ο κυκλοφοριακός φόρτος. Τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν σε αυτή τη κατεύθυνση;

Τα τελευταία χρόνια, όπως προαναφέρθηκε η επισκεψιμότητα της Άνω Πόλης έχει αυξηθεί. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, κυρίως τις βραδινές ώρες, λόγω των καταστημάτων, που έχουν αναπτυχθεί, παρατηρείται έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, που ταλαιπωρεί επισκέπτες και ντόπιους. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στο Δήμο και έχουμε υποδείξει συγκεκριμένες λύσεις, οι οποίες κατά τις περιόδους που εφαρμόστηκαν, προ Covid, αποτέλεσαν διέξοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τα τελευταία καλοκαίρια, δεν εφαρμόστηκε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο διευθέτησης του κυκλοφοριακού στην Άνω Πόλη, με αποτέλεσμα να έχουμε γίνει μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων. Η μη αντιμετώπιση του θέματος αυτού είναι σημαντική παράλειψη της δημοτικής αρχής και της τροχαίας και, αν δεν διευθετηθεί, μπορεί να αποτελέσει λόγω ανάσχεσης της πορείας ανάπτυξης της Άνω Πόλης. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης, όπως έχουμε προτείνει, με μονοδρομήσεις, οριοθέτηση χώρων στάθμευσης, περιφερειακά της πλατείας, αλλά και οριοθέτηση χώρων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους. Θα μπορούσε ακόμα να υπάρξει ειδική συμφωνία με τους τοπικούς οδηγούς ταξί, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να παρκάρει στην Κάτω Πόλη και να μεταφέρεται με ταξί στην Άνω Πόλη με συγκεκριμένο αντίτιμο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουμε και αυτό το καλοκαίρι μάρτυρες ανάλογων καταστάσεων. Ως σύλλογος, θα επιμείνουμε και θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις στο Δήμο και στην τροχαία, προκειμένου να διεκδικήσουμε το αυτονόητο.

Τι άλλες ανάγκες πιστεύετε ότι έχει σήμερα η Άνω Πόλη και προς πια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί στα μελλοντικά της βήματα;

Όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω αποτελούν επιτακτικές ανάγκες προκειμένου οι κάτοικοι της Άνω Πόλης, να ζουν σε ένα πολιτισμένο και λειτουργικό περιβάλλον και οι επισκέπτες της, να την απολαμβάνουν και να επιστέφουν σε αυτήν. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εξωστρέφεια, έτσι ώστε με την χρήση των σύγχρονων μέσων, να προβάλλουμε και να αναδείξουμε την περιοχή, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για αυτήν. Ο σύλλογος κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, έχοντας αναθέσει σε ειδικό συνεργάτη, να δημιουργήσει μια πλατφόρμα, μέσα από την οποία σε πρώτη φάση θα προτείνονται διαδρομές περιήγησης στην Άνω Πόλη, διαβαθμισμένης δυσκολίας, περνώντας από όλα τα σημαντικά σημεία, που αναφέραμε πιο πάνω. Οι διαδρομές αυτές θα σημανθούν και στόχος μας είναι σιγά σιγά να εμπλουτιστούν με πληροφορίες για όλα τα μέρη, από όπου θα περνούν. Ο σύλλογος έστειλε δύο έγγραφα, προς το Δήμο και τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας και προς τη δασική υπηρεσία, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος, στο πλαίσιο της πρόληψης των πυρκαγιών, σχετικά με την υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων, και την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για την προστασία του περιαστικού δάσους από πεύκα που βρίσκεται στο βουνό πάνω από την Άνω Πόλη και κατ’ επέκταση των πολιτών και της περιουσίας τους. Με χαρά είδαμε το Δήμο να ενημερώνει τους πολίτες για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες παράλειψης αυτών και κάποιους πολίτες να συμμορφώνονται. Δυστυχώς δεν έχουμε κάποια ανάλογη ανταπόκριση κι ενημέρωση από τη Δασική Υπηρεσία.
Ο σύλλογος μας πάντα προσβλέπει σε μια ειλικρινή κι εποικοδομητική συνεργασία με το Δήμο, το Τοπικό Συμβούλιο, τη Δασική Υπηρεσία, αλλά και τους πολίτες, ώστε να μπορεί να υλοποιεί τους στόχους του, με κεντρική ιδέα τη βελτίωση της καθημερινότητας στην Άνω Πόλη.