Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024 21:52

Δράση κατά της σχολικής βίας στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας

Δράση κατά της σχολικής βίας στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας

Στο πλαίσιο του προγράμματος Σχολικής Διαμεσολάβησης και σε συνεργασία με το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης, διοργανώνεται δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, με τίτλο "Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας".

Η δράση θα λάβει χώρα αύριο Τετάρτη από τις 10.30 έως τις 11.15 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
Συμμετέχουν τα σχολεία 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας, καθώς και σχολεία από όλη τη χώρα και Δήμους, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων.
Η δράση έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας σχετικά με τη βία στο σχολείο και σε άλλα πλαίσια, όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός κλπ. Οι στόχοι της δράσης είναι οι μαθητές/τριες να μάθουν να ορίζουν τη βία και τον εκφοβισμό, να αναγνωρίζουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού, να κατανοούν τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, να αναφέρουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού, να αξιολογούν θετικά το σπάσιμο της σιωπής σε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού και να χρησιμοποιούν ειρηνικές πρακτικές για την επίλυση των συγκρούσεων.
Περιλαμβάνει συζητήσεις με τους μαθητές για τη βία και τον εκφοβισμό, τις διάφορες μορφές τους και τα συναισθήματα που προκαλούν. Επιπλέον, την ημέρα της δράσης, οι μαθητές θα φορούν μάσκες που απεικονίζουν συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού και θα αναπαριστούν μορφές βίας με κινήσεις. Στις 11 π.μ., θα σπάσουν ταυτόχρονα ένα μπαλόνι, συμβολίζοντας το σπάσιμο της σιωπής και την ενώση των φωνών ενάντια στη βία. Η επιλογή του κεντρικού σημείου της πόλης για την υλοποίηση της δράσης έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γενικότερα.