Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016 09:42

Μεσσηνία: Βοθρολύματα σε κανάλια του ΓΟΕΒ και στο Κουλντούκι (φωτογραφίες)

Μεσσηνία: Βοθρολύματα σε κανάλια του ΓΟΕΒ και στο Κουλντούκι (φωτογραφίες)

Ρύπανση σε ποτάμια, ρέματα και κανάλια του ΓΟΕΒ διαπιστώθηκε χθες στον Μπουρνιά της Καλαμάτας, προκαλώντας οικολογική καταστροφή.

Ο κάμπος βρόμισε από μαύρα λύματα και υπήρχε τόση δυσοσμία που δεν μπορούσες να σταθείς.

Αγρότες κι επιχειρηματίες της περιοχής ξεσηκώθηκαν, εκτιμώντας ότι το κακό προερχόταν από βλάβη στο βιολογικό καθαρισμό. Ομως, ο έλεγχος έδειξε ότι τα μαύρα λύματα προέρχονταν πιθανότατα από βυτιοφόρα, που τα είχαν αδειάσει παράνομα σε κανάλια του ΓΟΕΒ.

Οι διαμαρτυρίες του κόσμου προκάλεσαν την κινητοποίηση της ΔΕΥΑΚ. Ο πρόεδρός της Γιάννης Καμβυσίδης μας επιβεβαίωσε ότι ο κόσμος διαμαρτυρόταν πως στον Αρι βγήκαν μαύρα νερά και υπήρχε δυσοσμία, υποστηρίζοντας ότι φταίει ο βιολογικός.

«Ο βιολογικός είχε εισροή 900 κυβικά την ώρα και ο έλεγχος που έγινε, επιβεβαίωσε ότι δεν είχε γίνει καμία ζημιά στον αγωγό», παρατήρησε ο κ. Καμβυσίδης και σημείωσε: «Ο έλεγχος έδειξε ότι ο ΓΟΕΒ λειτουργούσε το αντλιοστάσιο πίσω από τα καρτ για να αδειάσει τα καναλέτα. Και τα καναλέτα ήταν μαύρα και μύριζαν από λύματα που είχαν ρίξει προφανώς βυτιοφορείς».

Ο πρόεδρος μας εξήγησε ότι «υπάρχουν βυτιοφόρα με επιβαρυμένα λύματα, βιομηχανικά απόβλητα που δεν δέχεται ο βιολογικός. Το μηχάνημα σταματάει απότομα να δέχεται, όταν είναι επιβαρυμένα».

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους ασυνείδητους βυτιοφορείς, ο κ. Καμβυσίδης μας ενημέρωσε ότι «έχουμε πάρει απόφαση όταν ένα αυτοκίνητο κόβεται από το βιολογικό, να ενημερώνουμε για τα στοιχεία του την Αστυνομία και τη Διεύθυνση Υγείας, προκειμένου να έχουν υπόψη τους τον κίνδυνο να αδειάσουν σε κανάλια». Ωστόσο, ανέφερε πως «υπάρχουν και αυτοί που πηγαίνουν και τα αραιώνουν και έτσι γίνονται δεκτά στο βιολογικό».

ΜΠΟΧΑ ΣΤΗ ΜΠΟΥΚΑ 

Κατάμαυρα είναι τα νερά στο Κουλντούκι στην παραλία της Μπούκας και η μπόχα είναι ανυπόφορη. Παρόλο που τις προηγούμενες ημέρες κάποιοι έλεγαν ότι οφείλεται στα πνιγμένα ζώα που είχε ξεβράσει ο Πάμισος, ο Δήμος Μεσσήνης έχει καθαρίσει και χθες τουλάχιστον δεν φαίνονταν πουθενά κουφάρια.

Από την άλλη είναι περίεργο μια εβδομάδα μετά, κι ενώ το νερό της θάλασσας είναι καθαρό, τα νερά στο Κουλντούκι να είναι τόσο μαύρα μόνο από τις ακαθαρσίες που κατέβασε το ποτάμι στις εκβολές του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο του το μήκος, από το σημείο όπου δένουν οι βάρκες, μέχρι την έξοδο στη θάλασσα δεν μπορεί κανείς να σταθεί ή να διακρίνει το οτιδήποτε πέρα από την επιφάνεια, λες και κάποιος έχει ρίξει λύματα. 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης , Νικολέττα Κολυβάρη