Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 08:31

H προσφορά του ΤΕΕ στην ασφάλεια των πολιτών

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Την προσφορά του ΤΕΕ στην ανάπτυξη της χώρας καθώς και στην ασφάλεια των πολιτών, με έμφαση στην ανθεκτικότητα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, σε δηλώσεις του στην Καλαμάτα όπου βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα στο πλαίσιο του Roadshow για τα 100 χρόνια ΤΕΕ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, η συμπλήρωση των 100 χρόνων ιστορίας σηματοδοτείται από έντονη δραστηριότητα με έργα όπως “ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων των Πολεοδομιών σε όλη τη χώρα, ο πολεοδομικός σχεδιασμός όπου θα γίνουν πάνω από 200 Προεδρικά Διατάγματα με πολεοδομικά σχέδια στο σύνολο της χώρας”.

Στον κλάδο των υποδομών είναι γνωστό άλλωστε το πώς η χρήση των ψηφιακών εργαλείων μπορεί να συμβάλλει στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί, ειδικά στην ενίσχυση της βιωσιμότητας, στις φάσεις σχεδιασμού, μελέτης και συντήρησης των έργων υποδομής. Αλλά και το πώς οι σύγχρονες πρακτικές συμβάλλουν ώστε να γίνουν οι υποδομές πιο βιώσιμες και ανθεκτικές μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καινοτόμων υλικών με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα.   

Ο Γιώργος Στασινός μάλιστα σε διεθνές συμπόσιο για τη βιωσιμότητα των υποδομών που είχε διοργανώσει πριν μερικούς μήνες το ΤΕΕ τόνισε τον κίνδυνο για την ανθεκτικότητα των υποδομών, από τις καταστροφές που επιφέρει η κλιματική κρίση. 

Με τη λύση που προτείνεται να είναι η συνεργασία των μηχανικών πάνω σε καινοτόμες πρακτικές στον τομέα των κατασκευών και η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων, το ΤΕΕ πρότεινε θυμίζουμε (και εισακούστηκε από την κυβέρνηση) και τη δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Υποδομών. Δηλαδή ένα κεντρικό σύστημα καταγραφής κάθε δημόσιας υποδομής, στο οποίο θα αναγράφονται όλα τα απαραίτητα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε έργου, μαζί με τους χρόνους συντήρησής του.

 

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Εκτός όμως από τις κρατικές υποδομές, την εποπτεία και συντήρησή τους σε συνάρτηση και με τις συνέπειες από την κλιματική κρίση, η ενίσχυση της βιωσιμότητας αφορά και στις μεγάλες (ή και μικρότερες) οικιστικές και ξενοδοχειακές επενδύσεις, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα στη Μεσσηνία τις τουριστικές επενδύσεις της Costa Navarino.

Ο πολιτικός μηχανικός και πρ. δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Βασίλης Κοσμόπουλος σε ερώτησή μας επισημαίνει μάλιστα πως προφανώς η κλιματική κρίση έχει αλλάξει τις κατασκευαστικές προτεραιότητες στις νέες οικοδομές και κατά συνέπεια στις μεγάλες οικιστικές και ξενοδοχειακές επενδύσεις. Και εξηγεί ότι πλέον κατά το σχεδιασμό των κτηρίων εφαρμόζονται οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής με χρήση παθητικών συστημάτων θέρμανσης, δροσισμού και φωτισμού. “Η λειτουργία των συστημάτων αυτών σε συνέργεια στοχεύει στην εξασφάλιση των βέλτιστων κλιματικών συνθηκών στο εσωτερικό των κτηρίων με ελάχιστη  ενεργειακή κατανάλωση καθώς αξιοποιούνται τα στοιχεία του τοπικού κλίματος”, λέει ο ίδιος. Προσθέτει δε πως μια πράσινη στέγη (φυτεμένο δώμα) μπορεί “να προσφέρει πολλά περιβαλλοντικά, ενεργειακά και οικονομικά οφέλη, καθώς ενισχύει τη μόνωση των κτηρίων και συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας”. Όπως και οι φυτεύσεις περιμετρικά των κτηρίων αλλά και στο δώμα “γίνονται πλέον με γνώμονα την οικολογική ανασυγκρότηση του φυσικού περιβάλλοντος δεδομένου ότι τα φυτικά είδη που χρησιμοποιούνται είναι προσαρμοσμένα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Χρησιμοποιούνται δηλαδή κυρίως φυτά της τοπικής χλωρίδας”.