Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015 09:02

Μοχλός ανάπτυξης τα υδατοδρόμια

Άρθρο του Δημήτρη Μανιάτη, προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνιας

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα ανάπτυξης και καθιέρωσης των υδροπλάνων στην Ελλάδα η Νομοθετική ρύθμιση 4146/13 του Υπουργείου Ανάπτυξης ανοίγει τον δρόμο για την μαζική επενδυτική δραστηριοποίηση και την δημιουργία υδατοδρομίων με σκοπό ενός βιώσιμου και λειτουργικού συγκοινωνιακού δικτύου για την λειτουργία των υδροπλάνων.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται τόσο από εγχώριες εταιρείες όσο και από ξένους επενδυτικούς ομίλους από Καναδά - Ντουμπάι - Κατάρ - ΗΠΑ, οι οποίοι ποντάρουν στην ελληνική ακτογραμμή.

Επίσης, ιδιώτες, εταιρείες, δήμοι, περιφέρειες αλλά και το Δημόσιο μπορούν να δημιουργούν και να λειτουργούν υδατοδρόμια με άδειες 10 ετών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Κρήτη δείχνει τον δρόμο στην Πελοπόννησο για αδειοδότηση υδατοδρομιών, διότι χωρίς υδατοδρόμια ο αναπτυξιακός χάρτης της Πελοποννήσου θα είναι λειψός.

Ηδη ο Ελληνοκαναδός Μάικλ Πατούλης έχει κάνει συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη, επαναφέροντας το ενδιαφέρον του για ένα σημαντικό σχέδιο με προοπτική για την Πελοπόννησο.

Τα υδατοδρόμια θα μπορούν να γίνουν ακόμη και με ΣΔΙΤ ή με Fast Track, ενώ έχει θεσπιστεί και η χρήση των «υδάτινων πεδίων» (δεν απαιτείται άδεια), όπου τα υδροπλάνα θα μπορούν να κάνουν προσθαλάσσωση και αποθαλάσσωση, η οποία θα επιτρέπεται μόνο κατά την διάρκεια της αεροπορικής ημέρας, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου (αφορά τα υδάτινα πεδία).

Τα υδροπλάνα είναι δοκιμασμένα εδώ και δεκαετίες σε πολλές ξένες χώρες, για την Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη λύση, για μια επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή και θεωρούνται ιδανικά μεταφορικά μέσα για μια χώρα με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, διότι μπορούν να εκτελούν διάφορα είδη πτήσεων, όπως: Τακτικές επιβατικές, έκτακτες επιβατικές, περιηγητικές, φορτίου (για μεταφορά φαρμάκων - τροφίμων - Τύπο), νοσοκομειακές, έρευνας και διάσωσης, πυρόσβεσης περιορισμένης κλίμακας.

Ενα ολοκληρωμένο δίκτυο υδατοδρομίων είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο γιατί υπάρχει η ανάγκη της τοπικής κοινωνίας για γρήγορες μεταφορές, αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, στους δύσκολους αυτούς καιρούς, δίνοντας μια νέα πνοή στο τουριστικό προϊόν, προσφέροντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού και μεταφοράς.

Προκειμένου μια εταιρεία να ξεκινήσει το πτητικό της έργο και να καταστεί βιώσιμη, είναι να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιφέρεια ένα ελάχιστο δίκτυο υδατοδρομίων.

Στα Ιόνια νησιά και ειδικότερα στην Κέρκυρα ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες για την δημιουργία υδατοδρομίων στους Παξούς, την Πάτρα και την Κρήτη (λειτουργία πέντε υδατοδρομίων: Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Χερσόνησο, Σητεία). Επίσης στην Αττική (Λαύριο - Ραφήνα) και Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλο.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, καθώς η γεωμορφολογία της Ελλάδας θεωρείται ιδανική για την λειτουργία των υδροπλάνων, παρόλο που το πολιτικό κλίμα είναι ρευστό και οι αλλαγές στην φορολογική νομοθεσία της χώρας είναι συνεχείς.

Τα υδροπλάνα αναμένεται να αποτελέσουν πολυχρηστικά μεταφορικά μέσα για την εξυπηρέτηση του τουρισμού και την κάλυψη διαφόρων αναγκών.

Επειδή η κρουαζιέρα παρουσιάζει ανοδική τάση, μπορούν να γίνουν συνέργειες με τα υδροπλάνα, εξυπηρετώντας με περιηγητικές πτήσεις τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, με ένα μοναδικό τρόπο για να κρατήσουν στην μνήμη τους τα αξιοθέατα της περιοχής.

Ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, χρειάζεται όμως προσθήκες «χρηστικών εργαλείων», όπως τα υδροπλάνα για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.

Πιστεύω ότι στο λιμάνι της Καλαμάτας ενδείκνυται η ίδρυση υδατοδρομίου, διότι είναι μια καινοτόμος και πρωτοποριακή κίνηση, που μπορεί να συμβάλει θετικά, ως όχημα ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας, που εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων, που προανέφερα, μπορεί να συνδέσει την Καλαμάτα με την Κρήτη - Ιόνια νησιά και Κύθηρα και άλλες περιοχές που υπάρχουν υδατοδρόμια.