Κυριακή, 21 Μαϊος 2023 08:57

Εστίαση Καλαμάτας: Εναρξη σεζόν εν μέσω εκλογών, έλλειψης προσωπικού και ακρίβειας

Εστίαση Καλαμάτας: Εναρξη σεζόν εν μέσω εκλογών, έλλειψης προσωπικού και ακρίβειας

Φωτογραφία instagram: Viki Kefalea (αρχείου)

Εναρξη της καλοκαιρινής σεζόν σε… εκλογικό κλίμα ενδέχεται να βιώσουν τα καταστήματα εστίασης της Ναυαρίνου, τα οποία προετοιμάζονται ώστε να είναι έτοιμα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, εφόσον ακολουθήσουν επαναληπτικές εκλογές.

Κι αν η εξέλιξη αυτή τις παλιότερες δεκαετίες θα φάνταζε πρόβλημα λόγω της διαδικασίας και των απαγορεύσεων που ίσχυαν, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα και υπεύθυνο Τύπου και Επικοινωνίας του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ), Ανδρέα Ζαγάκο οι επιχειρήσεις θα είναι έτοιμες να ανοίξουν τις “πόρτες” τους στο σύνολο τους, μιας και το “κατέβασμα” ντόπιων ώστε να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους, μπορεί να λειτουργήσει θετικά στον κλάδο της εστίασης, δεδομένου πως οι συζητήσεις σε καφέ και εστιατόρια έχουν την τιμητική τους, συνδυάζοντας παράλληλα αρκετοί το μπάνιο τους με τον ερχομό τους στην πόλη. «Μπορεί ο τελευταίος μήνας της άνοιξης να μην εξελίσσεται ιδανικά από πλευράς καιρού, όμως βαδίζοντας προς το τέλος του Μάη τα καταστήματα θα είναι έτοιμα, προχωρώντας το διάστημα αυτό σε ορισμένες εργασίες ανακαίνισης ή συντήρησης» σημείωσε στην “Ε”, υπενθυμίζοντας το “άνοιγμα” της περσινής θερινής σεζόν μέχρι και τις αρχές Νοέμβρη, εξέλιξη που κράτησε αρκετές επιχειρήσεις ανοιχτές, καθώς δούλευαν ικανοποιητικά.

«Από πλευράς έτσι κίνησης και όχι στην παρούσα φάση κερδοφορίας, οι προσδοκίες και για φέτος είναι ευοίωνες, κάτι που αντανακλάται από το σταθερό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την περιοχή, δίχως να υπάρχουν “απώλειες” σε σχέση με πέρυσι» πρόσθεσε, εκτιμώντας πως και αυτό το Σαββατοκύριακο η κίνηση θα είναι ανάλογη ευρύτερα στην Καλαμάτα, εν μέσω ψήφου. 

Η ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία ναυαγοσωστών στην Ανατολική Παραλία από το Μάιο φέτος και πώς μπορεί να βοηθήσει στην προσέλευση του κόσμου, ο Ανδρέας Ζαγάκος έκανε λόγο για μια θετική εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για επέκταση της κάλυψης και τον Οκτώβριο δεδομένης της επισκεψιμότητας, όπως και του ωραρίου σε καθημερινή βάση το καλοκαίρι, μιας και η κολύμβηση για ντόπιους αλλά και για επισκέπτες, ξεκινά από νωρίς και τελειώνει αργά. «Αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από το Δήμο για κάτι τέτοιο, και η ασφάλεια των λουόμενων θα αυξανόταν αλλά και τα καταστήματα εστίασης της Παραλίας θα είχαν θετικό αντίκτυπο, καθώς μια ασφαλής ακτή συνδυάζεται και με περισσότερο κόσμο, είτε αυτός θα επιλέξει κάποιο κατάστημα, ή θα μεταβεί σε αυτό για take away παραγγελία» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως πέρα από την εστίαση, κοντά τους πύργους του ναυαγοσώστη θα μπορούσαν να τοποθετηθούν εξτρά ντους και αποδυτήρια, ώστε να εξυπηρετούνται άπαντες με μεγαλύτερη ευκολία. 

Προσωπικό, αμοιβές και επιδόματα 

Σε ό,τι έχει να κάνει με την έλλειψη προσωπικού στην εστίαση, η οποία φέτος είναι πιο έντονη από ποτέ την τελευταία πενταετία, ο κ. Ζαγάκος υποστήριξε πως το φαινόμενο αυτό ξεκίνησε ακριβώς μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έχοντας αυξητικές τάσεις για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι, με τους λόγους σύμφωνα με τον ίδιο να κινούνται σε τρεις άξονες. Όπως είπε, ο πρώτος έχει να κάνει με την αποστασιοποίηση αρκετού κόσμου από την εποχιακή εστίαση εξ’ ανάγκης, προκείμενου να βιοποριστεί και να αναζητήσει άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, μιας και το παρατεταμένο και πιθανόν υπερβολικό κλείσιμο της εστίασης εν μέσω των lockdown δεν άφησε άλλα περιθώρια. «Το δεύτερο αφορά την εποχικότητα. Ο κάθε εργαζόμενος προτιμά σε μεγάλο βαθμό να βρει μια δουλειά 12 μήνες το χρόνο και όχι από 3 έως 5. Η εποχικότητα είναι ανασταλτική και μπορεί να κερδηθεί μόνο με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου» συνέχισε, παρατηρώντας πως το πρόβλημα εστιάζει και στη λανθασμένη  χρήση των επιδομάτων στους ανέργους. «Προφανώς δεν λέμε σαν κλάδος και σαν Ομοσπονδία να καταργηθούν τα επιδόματα, αλλά αυτά να συνδυαστούν με την εργασία» διευκρίνισε, φέρνοντας το παράδειγμα ενός εργαζόμενου που δουλεύει για λίγους μήνες σεζόν, χάνοντας για το υπόλοιπο του χρόνου το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης εξαιτίας αυτής της δουλειάς. «Αποτέλεσμα αυτού είναι να έρχονται υποψήφιοι εργαζόμενοι και να ζητούν δουλειά άνευ ενσήμων σε μαγαζιά, προκειμένου να μην χάσουν το ΚΕΑ, φέρνοντας σε δύσκολη θέση εν τέλει τον επαγγελματία» συμπλήρωσε. Οσο για τη φράση που έχει ειπωθεί κατά καιρούς “Πως πρέπει να μάθουν τα μαγαζιά να πληρώνουν όπως στα νησιά”, o υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του ΣΚΕΑΚ υπενθύμισε πως ναι μεν οι μισθοί είναι καλύτεροι εκεί, αλλά την ίδια στιγμή η μέση οικογένεια των ατόμων που λένε κάτι ανάλογο δεν μπορεί να κάνει διακοπές ούτε για λίγες μέρες σε ένα τέτοιο μέρος για οικονομικούς λόγους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του κάθε τόπου, εξασφαλίζοντας τους αντίστοιχους μισθούς. «Χαίρομαι που νησιά της χώρας συνδέονται με υπερκέρδη, έχοντας τη στήριξη και των ξένων, όμως σε μια επαρχιακή πόλη δεν μπορούν να προσαρμοστούν έτσι οι τιμές, βάζοντας κανείς μια μπύρα 7 ευρώ για να εξασφαλιστούν περισσότερα χρήματα στους εργαζομένους» υπογράμμισε, εκτιμώντας πως σε 1-2 χρόνια η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, διότι θα ξαναβγούν επαγγελματίες απ’ τις σχολές για αντίστοιχες ειδικότητες, κάτι που δεν έγινε τα τελευταία χρόνια, ελέω covid. 

ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟ

Από πλευράς ανατιμήσεων οι οποίες τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια έχουν δυσκολέψει την καθημερινότητα τόσο των επαγγελματιών όσο και των πελατών, ο Ανδρέας Ζαγάκος πληροφόρησε πως το καλοκαίρι οι τιμοκατάλογοι θα είναι σε γενικές γραμμές κατά 10% με 20% ακριβότεροι σε σχέση με το περσινό. «Ο μέσος πολίτης πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ διαπιστώνει πως το πρόβλημα που υπάρχει με την αύξηση των πρώτων υλών ανεβάζει ως προς το κόστος πολλά προϊόντα καθημερινά. Στο χώρο της εστίασης δε, πολλές απ΄ αυτές τις αυξήσεις είναι αδικαιολόγητες, αντιμετωπίζοντας ακόμα και στη χονδρική το αίσθημα της αισχροκέρδειας. Στο πλαίσιο αυτό, επιλέγουμε να αποκλείσουμε κάποια προϊόντα απ’ τον κατάλογο μας και ας είναι τοπικά, μιας και την κατηγορία αυτή η εστίαση της Καλαμάτας τη στηρίζει εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο πρέπει να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να έχει και τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο» αποσαφήνισε, λέγοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ξεφύγει οι τιμές τους. «Καταλαβαίνοντας πως οι επισκέπτες της πόλης δεν ανήκουν στην κατηγορία αυτών που μπορούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στην εστίαση και ευρύτερα στις υπηρεσίες του τουρισμού, καταβάλλονται προσπάθειες οι τιμές να μην αλλάξουν κατά πολύ έως καθόλου σε κάποιες περιπτώσεις» συμπλήρωσε. 

«ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ»

Σε ερώτηση της “Ε” για το αν ο ΣΚΕΑΚ είναι ανοιχτός σε συνεργασίες απ’ τη στιγμή που παρουσιάστηκε επίσημα ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, ο ίδιος ενημέρωσε πως ο Σύλλογος της Καλαμάτας κινείται πάντα σε αυτή τη λογική, αρκεί να διέπεται από κάποιες βασικές αρχές ισοτιμίας, σεβόμενη το διακριτό ρόλο του καθενός. Οσο για το θέμα της εξυπηρέτησης που τέθηκε για μια ακόμα φορά εκτός της θερινής σεζόν και εν προκειμένω για το πρόσφατο Πάσχα, ο κ. Ζαγάκος επισήμανε το σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης, βλέποντας κάποιος ως επάγγελμα αυτή τη διαδικασία, ούτως ώστε να αφιερώσει τον ανάλογο χρόνο. Τέλος, σχετικά με το αίτημα του ΣΚΕΑΚ για επέκταση της μουσικής σε εξωτερικούς χώρους κατά μια ώρα, υπογράμμισε πως θα γίνει εκ νέου μια συνάντηση με το Δήμαρχο Καλαμάτας για το θέμα αυτό. «Η νυχτερινή διασκέδαση με τη χρήση της μουσικής -αν λειτουργήσει με νόμιμους όρους, όντας κοινωνικά αποδεκτοί- θα μπορέσει να προσφέρει περισσότερα και στην τοπική οικονομία αλλά και κατ’ επέκταση στην επιχειρηματικότητα. Ζητήσαμε δε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εστίασης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάρτιο και από τους υπουργούς αλλά και από την αστυνομία, οι καταγγελίες που γίνονται για οχλήσεις να είναι επώνυμες, έτσι ώστε να διαπιστώνεται να είναι πραγματικές, δίχως σκοπιμότητες» κατέληξε ο κ. Ζαγάκος.