Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 08:27

Μειωμένη η κίνηση φέτος στα Χριστουγεννιάτικα Σπιτάκια

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Σημείο αναφοράς για μια ακόμα εορταστική περίοδο αποτελούν τα ξύλινα σπιτάκια, τα οποία στήθηκαν από τις αρχές Δεκεμβρίου στο πάνω μέρος της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας, κινούμενα στο κλίμα των ημερών. Μπορεί το ξεκίνημα της παρουσίας τους στην «καρδιά» της πόλης να μην συνδυάστηκε με την αναμενόμενη κίνηση, ωστόσο η εβδομάδα των Χριστουγέννων όπως και αυτή της Πρωτοχρονιάς άλλαξαν το σκηνικό, μιας και ντόπιοι αλλά και επισκέπτες τα προτίμησαν για μια ακόμα χρονιά, αγοράζοντας κάτι συμβολικό για τους ίδιους όσο και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ενοικιαστές τους μιλώντας στην «Ε», αναφέρθηκαν στην κίνηση των ημερών η οποία ήταν ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, υπενθυμίζοντας πως οι περαστικοί μπορούν να δουν και να διαλέξουν μέσα από μια μεγάλη ποικιλία κοσμημάτων, ειδών χειροτεχνίας και όχι μόνο έως και την ερχόμενη Κυριακή.

 

Μαρία και Κωνσταντίνα Μαλαπάνη

«Την εβδομάδα των Χριστουγέννων πήγαμε πολύ καλά, σε αντίθεση με το ξεκίνημα μας το οποίο κινήθηκε σε μέτριους ρυθμούς. Ο κόσμος μας στήριξε για ακόμα μια χρονιά, συνδυάζοντας τη βόλτα του στο κέντρο με τις ανάλογες αγορές, ενώ στο γεγονός αυτό συνετέλεσε ο καιρός όπου δεν μας δημιούργησε προβλήματα. Από πλευράς κατανάλωσης, μπορεί να μην κινήθηκε στα περσινά δεδομένα, παρότι ο κόσμος κατέκλεισε το κέντρο, αλλά σε κάθε περίπτωση τα δώρα από τα σπιτάκια μας δεν έλειψαν ούτε και φέτος, με κύριο παράδειγμα τα γούρια όπου κάθε χρόνο προτιμούνται για επισκέψεις σε σπίτια, ακόμα και μετά την αλλαγή του χρόνου. Από την πλευρά μας, προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε τον κόσμο, διατηρώντας ίδιες τις τιμές σε σχέση με πέρυσι, παρότι τα υλικά που προμηθευόμαστε για τη δημιουργία των κατασκευών μας είναι ακριβότερα».

 

Καλλιόπη Ηλιακοπούλου

«Αν και για μια ακόμα εορταστική περίοδο το οικονομικό κλίμα δεν ήταν το καλύτερο γύρω μας, με τον κόσμο πιο διστακτικό στις αγορές του, η κίνηση ήταν ικανοποιητική. Και τα φετινά Χριστούγεννα είχαμε πολύ κόσμο στην πλατεία, όμως αρκετοί περιορίστηκαν απλά σε βόλτα και παρατήρηση των ειδών δώρων που διαθέτουμε, δίχως να προχωρήσουν απαραίτητα σε κάποια αγορά. Από τα όσα είδαμε, είχαμε επισκέπτες και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και ξένους από Ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν την περιοχή μας για τις διακοπές τους. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη ζήτηση, τα γούρια για μια ακόμα φορά προτιμήθηκαν περισσότερο, και σε δεύτερη φάση ήρθαν τα κοσμήματα».

 

Ιωάννα Μαρκοπούλου

«Με την παρουσία μας να είναι πλέον γνωστή στον κόσμο κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων, έτσι και τα φετινά Χριστούγεννα η κίνηση μας άφησε ευχαριστημένους. Σε σχέση με την αντίστοιχη, περσινή περίοδο η κατανάλωση ήταν ελαφρώς πιο μειωμένη, αλλά οι αγορές δεν έλειψαν από τους περαστικούς της πλατείας. Την κίνηση φέτος, πέρα από ντόπιους ενίσχυσαν Αθηναίοι επισκέπτες αλλά και κάτοικοι από διάφορες περιοχές της χώρας. Ως προς την αγοραστική κίνηση, δεν ήταν λίγοι οι πελάτες που έκαναν την έρευνα αγοράς τους, ιδίως σε ότι είχε να κάνει με τα γούρια όπου τα προμηθεύονταν σε μεγαλύτερο αριθμό για τις επισκέψεις σε σπίτια. Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές στα είδη μας είναι οι ίδιες με τις περασμένες χρονιές, απλά ο κόσμος λόγω της γενικότερης ακρίβειας, μπαίνει στη διαδικασία να ψάξει την ιδανική και πιο οικονομική επιλογή για τα δώρα του». 

 

Σταυρούλα Λιακοπούλου

«Η αλήθεια είναι πως η κίνηση άργησε να ξεκινήσει συγκριτικά με άλλες χρονιές, ξεκινώντας ουσιαστικά από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά. Ολο το προηγούμενο διάστημα παρατηρήσαμε κυρίως κόσμο να κάνει έρευνα αγοράς ώστε να βρει οικονομικές επιλογές, δείγμα του πόσο ζορίζεται. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δούμε φέτος μικρότερη κατανάλωση, παρότι η κίνηση στο κέντρο ήταν σημαντική. Σε ό,τι έχει να κάνει με το κόστος των ειδών μας, σε σχέση με πέρυσι είναι ακριβώς το ίδιο, βοηθώντας από την πλευρά μας ώστε ο κόσμος να κάνει τις αγορές του με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ευκολία».