Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023 09:21

Ολοκληρώθηκε το υπόγειο δίκτυο Ασπροχώματος - Μεσσήνης: Σύνδεση 15 φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 10 MW

 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πολύ σημαντικού έργου υπογείου δικτύου στην περιοχή Ασπροχώματος - Μεσσήνης και το περασμένο Σάββατο 8 Απριλίου τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία δύο νέες γραμμές μέσης τάσης.

Το έργο που υλοποιήθηκε με εργολαβία του ΔΕΔΔΗΕ, ήταν προϋπολογιστικού κόστους 2 εκ. ευρώ και είναι τμήμα έργων (θα ακολουθήσουν πρόσθετα έργα στο εναέριο δίκτυο), για τη σύνδεση 15 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 10 MW στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεσσήνης.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα ανήκουν σε ενεργειακές κοινότητες που για τη σύνδεσή τους κατέβαλαν το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ, η δε ενέργεια που θα παράγουν καλύπτει την πόλη της Καλαμάτας.

Το έργο σύμφωνα με στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ είναι, πέρα από τη σύνδεση των παραγωγών ΑΠΕ, μεγάλης σπουδαιότητας για την πόλη της Μεσσήνης, αφού τις προσεχείς μέρες θα συνδεθεί με το δίκτυο της πόλης και έτσι πέραν των δύο εναερίων γραμμών μέσης τάσης, η Μεσσήνη θωρακίζεται και με δύο υπόγειες γραμμές που θα καλύπτουν τις ανάγκες της για τα επόμενα 50 χρόνια.

Επίσης, στις υπόγειες αυτές γραμμές θα ενταχθούν δεκάδες επιχειρήσεις στην ΒΙ.ΠΕ. και έχει γίνει πρόβλεψη και για τα αεροδρόμια (στρατιωτικό και πολιτικό).

Το έργο σύμφωνα με τον Γιώργο Καράμπελα, διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ περιοχής Καλαμάτας, ήταν εξαιρετικής δυσκολίας και απαιτήθηκε συνεργασία και εγκρίσεις φορέων, όπως Περιφέρεια Πελοποννήσου, Τροχαία, Δήμος Μεσσήνης και το χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο έργο της τελευταίας δεκαετίας στα δίκτυα του Νομού Μεσσηνίας.

Η κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου διήρκεσε 8 μήνες με ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω των ποταμών Παμίσου και Άριος, των κυκλικών κόμβων, αλλά κυρίως λόγω της κυκλοφοριακής κίνησης.

Ο Γ. Καράμπελας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον επαγγελματισμό της αναδόχου εταιρείας ΣΧΣ Α.Τ.Ε.Ε. στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας, διότι παρά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και σημάνσεις, πολλοί οδηγοί τα παράβλεπαν, θέτοντας σε κίνδυνο και τους εργαζόμενους στο έργο και υπήρχε κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.

Τέλος, ο κ. Καράμπελας μας ενημέρωσε ότι σε συνεννόηση και συνεργασία με τον Δήμο Μεσσήνης και σε συνέχεια των υπογείων έργων που εκτελέστηκαν από το Ασπρόχωμα έως τη Μεσσήνη, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες υπογειοποίησης του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης εντός της πόλης της Μεσσήνης.

Το έργο αυτό συνολικού προϋπολογιστικού κόστους 2,5 εκ. ευρώ θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και για το οποίο υπήρξε χθες συνάντηση και ενημέρωση του δημάρχου Μεσσήνης και υπηρεσιακών παραγόντων από στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ.