Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024 08:12

Ξεκίνησε με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 2 χρόνων ο αγωγός ύδρευσης Φ800 (βίντεο)

 

Με χρονοδιάγραμμα 2 χρόνων για την ολοκλήρωσή του και με την ελπίδα να τηρηθεί, ξεκίνησε το σημαντικό έργο του αγωγού Φ800 μεταφοράς νερού από τις πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα, στο ύψος της Ανθειας, στην ευθεία του εθνικού δρόμου, αμέσως μετά τον κυκλικό κόμβο προς και από το Πήδημα. 

Στο σημείο όπου ξεκίνησαν οι εργασίες του έργου που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, βρέθηκε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο του εργοταξίου της αναδόχου εταιρείας Γρηγόρη Τσεκούρα, παρουσία των προέδρων της ΔΕΥΑΚ Δημήτρη Μαστραγγελόπουλου και του Συνδέσμου Ύδρευσης Χρήστου Μωραγιάννη, καθώς και υπηρεσιακών στελεχών και παραγόντων της ΔΕΥΑΚ.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι “ξεκίνησε ένα σπουδαίο έργο υποδομής για τον δήμο μας. Αναφέρομαι στο εμβληματικό έργο κατασκευής του αγωγού ύδρευσης Φ800, που θα μεταφέρει το νερό από τις πηγές του Πηδήματος στην Καλαμάτα. Ενα έργο που τα παράλληλα δίκτυα έχουν υλοποιηθεί προς τη Μεσσήνη και τις δεξαμενές των χωριών και πλέον μπήκαμε στην τελική φάση κατασκευής. Έχουν έρθει τα πρώτα 4,5 χιλιόμετρα του αγωγού και η ανάδοχος εταιρεία ξεκινάει να το υλοποιεί.

Συνδυαστικά με αυτό το σπουδαίο έργο, έχουμε και τη μεγάλη δεξαμενή 8.300 κυβικά στον Αη Γιάννη Καρβούνη αλλά και τα έργα αντικατάστασης των αγωγών ύδρευσης μέσα στη Καλαμάτα (περίπου 50 χλμ. νέων δικτύων κατά την α’ και β’ φάση του έργου, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και για την γ’ φάση περί τα 25 χλμ.). Αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούμε νέες υποδομές για την ύδρευση στην πόλη και βλέπουμε μπροστά τουλάχιστον για 100 χρόνια”.

Ο δήμαρχος παρατήρησε πως “καταφέραμε με μεγάλες προσπάθειες να εξασφαλίσουμε επιπλέον 1 εκ. ευρώ και πλέον βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα ουσιαστικά να εκκινεί το έργο” και πρόσθεσε ότι “μένει να εξασφαλίσουμε και τη δεξαμενή στο Πήδημα και να συνδέσουμε, τον μεγάλο στόχο που έχουμε θέσει, τις πηγές του Αγίου Φλώρου με τις πηγές του Πηδήματος”.

Για το ζήτημα με τα γεωλογικά προβλήματα που υπάρχουν στο βουνό του Πηδήματος για τη νέα δεξαμενή,  απάντησε σε ερώτησή μας ότι “έχουμε στείλει ήδη χαρτί στο αρμόδιο υπουργείο, με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει μέσα από τις μελέτες που έχουμε κάνει. Κι έχουμε πει πως συμφωνούμε στο να φτιαχθεί η προσωρινή αυτή λύση για 300 κυβικά με τη μεταλλική δεξαμενή. Εκτός και αν μέχρι τότε βρούμε κάτι άλλο. Γι’ αυτό και ξεκινάμε από δω και δεν ξεκινάμε από τις πηγές του Πηδήματος, ώστε να έχουμε εξασφαλίσει το που ακριβώς θα γίνει η δεξαμενή, για να μη χάνουμε χρόνο”.

Ο υπεύθυνος του εργοταξίου Γρ. Τσεκούρας ενημέρωσε ότι “ξεκινάμε, έχουμε κάνει τα κυκλοφοριακά μας  τα οποία στο μέγιστο μήκος θα είναι 300 μέτρα, αλλά θα υπάρχουν και τμήματα των 100 και των 150 μέτρων, ανάλογα με τους κάθετους δρόμους που μπαίνουν στον εθνικό” και συμπλήρωσε: “Κάθε κομμάτι θα αποκαθίσταται και θα προχωράμε στο επόμενο και κάθε 1.000 μέτρα θα κάνουμε δοκιμαστικές μετρήσεις για να δούμε αν έχουμε κάπου διαρροές ή προβλήματα. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε και θα πάμε πολύ καλά. Πιστεύω ότι σε δύο χρόνια θα το έχουμε ολοκληρώσει το έργο. Είναι ένα έργο δύσκολο, γιατί οι αγωγοί αυτοί δεν έχουν μεγάλες ανοχές, 1,5 μήνα ανοχή παίρνει η κάθε σωλήνα και όταν θα βρίσκουμε κάποιο εμπόδιο, θα χρειάζεται να αλλάξει η μηκοτομή για να περάσουμε το εμπόδιο”.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Μιχάλης Βασιλειάδης κάλεσε τους οδηγούς να δείχνουν προσοχή και να ακολουθούν τους φωτεινούς σηματοδότες. “Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν περνούν από την περιοχή του εργοταξίου και να μην παραβιάζουν τους σηματοδότες”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Γ.Σ.