Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 09:01

Οι απαλλοτριώσεις καθυστερούν την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού - Πάει για το 2025

Προχωράει η υλοποίηση του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας, στα Γιαννιτσάνικα, από τον “Μορέα”, αλλά έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ οι απαλλοτριώσεις στο ρέμα Κερεζένια και η ολοκλήρωσή του αναμένεται να πάει αρκετά πίσω.

Η εκτίμηση πλέον είναι ότι το έργο δεν θα τελειώσει στο τέλος του 2024, που ήταν η προθεσμία του.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, στο ρέμα Κερεζένια, από τον περιφερειακό έως τις εκβολές του ρέματος στη θάλασσα, δεν έχει προχωρήσει ακόμα η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, καθώς δεν έχει καταθέσει πρόταση για τις τιμές ο ορκωτός εκτιμητής. Και η κατάθεση της πρότασης αποτελεί την καθοριστική προϋπόθεση για να οριστεί δικάσιμος    και να καθοριστεί η προσωρινή τιμή μονάδας. Με τον καθορισμό της προσωρινής τιμής και την καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους ιδιοκτήτες, ο “Μορέας” θα μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες στο Κερεζένια. Και οι ιδιοκτήτες που ενδέχεται να μην έχουν ικανοποιηθεί από την προσωρινή αποζημίωση έχουν τη δυνατότητα στη συνέχεια να καταθέσουν έφεση και να διεκδικήσουν επιπλέον χρήματα.

Στο ρέμα Κερεζένια οι εργασίες έχουν εκτιμηθεί πως θα διαρκέσουν 4 μήνες από την έναρξή τους.

Αυτή την περίοδο συνεχίζονται οι εργασίες στο τμήμα όπου ο κλειστός αγωγός μπαίνει μέσα στον περιφερειακό, στο ύψος της γέφυρας (άνω διάβαση), μεταξύ των κόμβων των οδών Κάλλας και Παπαφλέσσα. Στο σημείο αυτό έχουν εφαρμοστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η κυκλοφορία και για τα δύο ρεύματα διεξάγεται  απ’ αυτό προς τη Μάνη.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του “Μορέα”, οι εργασίες στο τμήμα αυτό πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το αντιπλημμυρικό έργο στον περιφερειακό, στην ανατολική περιοχή της Καλαμάτας, περιλαμβανόταν στη χρηματοδότηση των 79 εκ. ευρώ, που αφορούσε το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στο Νέδοντα, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω αρχικά της μη έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των αντιδράσεων που υπάρχουν για τις παρεμβάσεις που προβλέπει.

Το αντιπλημμυρικό στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο αφορά τη μεταφορά των νερών από τα ρέματα Πολιτέικο Ι και ΙΙ στο ρέμα Κερεζένια, μέσω του οποίου θα καταλήγουν στη θάλασσα.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 17,4 εκ. ευρώ, εντάσσεται στα συμπληρωματικά έργα της σύμβασης παραχώρησης και η προθεσμία υλοποίησής του είναι 24 μήνες, έως το τέλος του 2024. Προθεσμία που δεν πρόκειται να τηρηθεί μετά τη μεγάλη καθυστέρηση των απαλλοτριώσεων στο Κερεζένια.

Το έργο είναι συνολικού μήκους 2,5 χιλιομέτρων και τα 1,2 είναι κλειστό, ο αγωγός που από τα δύο ρέματα θα οδηγεί τα νερά τους στο Κερεζένια. Από ένα σημείο του κλειστού αγωγού θα μπορεί να μπει σε αυτόν μεγάλο μηχάνημα, για να τον καθαρίζει.

Στα ρέματα Πολιτέικο Ι και ΙΙ σε 200 μέτρα μήκος ανάντι προβλέπονται διευθετήσεις, εκβαθύνσεις, καθαρισμοί και λεκάνες απορροής, για να συγκρατούνται φερτά υλικά.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΡΕΖΕΝΙΑ

Οσον αφορά την παρέμβαση στο Κερεζένια, θα καθαιρεθεί η παλιά γέφυρα στη Λακωνικής (δίπλα στη βίλα Καρέλια) κι ενδέχεται - δεν είναι σίγουρο για την ώρα - στη θέση της να φτιαχθεί μια πεζογέφυρα. Στο ρέμα προβλέπεται ελαφρά εκβάθυνση, διαπλάτυνση (γίνεται 12 μέτρα πλάτος) με αναβαθμούς για να περιορίζεται η δύναμη του νερού, πυθμένας από μπετόν και ζαρζανέτ (αντί για τσιμέντο) στις όχθες. Σε ένα τμήμα γύρω στα 150 μέτρα από τη γέφυρα του περιφερειακού και πάνω θα γίνει στοιχειώδης διευθέτηση και καθαρισμός για να κυλούν τα νερά με καλύτερες υδραυλικές προϋποθέσεις. Για περαιτέρω παρεμβάσεις που έχουν ακουστεί στο ανάντι τμήμα, ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να τις διεκδικήσει από το υπουργείο Υποδομών, που έχει την ευθύνη των αποφάσεων.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΣΤΟ ΠΗΔΗΜΑ

Η συγκεκριμένη εργολαβία περιλαμβάνει παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας στο Πήδημα, που έχουν προγραμματιστεί στα ρέματα Μαζιά και Μουγγός, πάνω από τον αυτοκινητόδρομο και κάτω απ’ αυτόν προς τον ποταμό Αρι. Πρόκειται για έργο ανοιχτό, που θα συγκεντρώνει τα νερά από τα δύο ρέματα και θα τα οδηγεί στον ποταμό Αρι, που πέρα από τις διαπλατύνσεις και τους καθαρισμούς, προβλέπει νέα μεγαλύτερη γέφυρα στον επαρχιακό δρόμο Πηδήματος - Αρφαρών, δίπλα από την ταβέρνα “του Μένη” που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016.