Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2024 08:11

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του 2024

 

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ο οικονομικός προϋπολογισμός για το 2024, που ανέρχεται στα 35.415.675,71 ευρώ, καθώς και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι έντονες αντιπαραθέσεις τόσο για χρήματα που δεν έχουν εισπραχθεί όσο και για τη διάθεση διαφόρων πιστώσεων, ενώ κριτική από τις αντιπολιτεύσεις ασκήθηκε και για το μικρό ποσό που έχει προβλεφθεί για μελέτες. Τα συγχαρητήρια όλων, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, έλαβε η προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας Δήμητρα Κωστοπούλου για τη σύνταξη του προϋπολογισμού και για το γεγονός ότι εγκρίθηκε από το παρατηρητήριο χωρίς καμία παρατήρηση.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωτήρης Μπακούρος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο κατανομής πιστώσεων εσόδων και εξόδων, που μπορούν να αλλάξουν αν ο δήμαρχος είναι δραστήριος. Τόνισε ότι είναι ισοσκελισμένος και αυξημένος κατά 2 εκ. σε σχέση με τον προηγούμενο, στον οποίο έχει συμπεριληφθεί και αύξηση των δημοτικών τελών, που είναι μια επιβάρυνση 3,3 ευρώ το μήνα.

Από εκεί και πέρα υπήρξε σειρά ερωτημάτων από τους επικεφαλής των παρατάξεων Χάιδω Παναγιωτοπούλου και Άκη Κατρίτση για ζητήματα, μεταξύ των οποίων οι οφειλές από λατομείο ύψους 1,5 εκ. ευρώ που δεν έχουν εισπραχθεί, οι οφειλές από ενοικιάσεις δημοτικών κτηρίων που δεν έχουν εισπραχθεί και το ποσό που είναι από την εισφορά σε χρήμα της ΤΕΜΕΣ αντί σε γη για την κατασκευή της Costa Navarino. Σχετικά μ’ αυτό ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης τόνισε ότι θα πάει και στις 3 μεγάλες πόλεις, ενώ η κ. Παναγιωτοπούλου και ο κ. Κατρίτσης υποστήριξαν ότι θα πρέπει να διατεθεί στους Γαργαλιάνους και κυρίως για την περιοχή του τουριστικού. Επίσης ο κ. Κατρίτσης τόνισε ότι είναι αρνητικό που επανέρχεται το θέμα ανάπλασης της πλατείας, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπογράψει την καταστροφή της πλατείας, «δεν μπορεί να αλλάξει η χρήση της, είναι καταδίκη για τους Γαργαλιάνους». Αντίθετα η κ. Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι θα συμφωνήσει με την κατασκευή της πλατείας, αφού ο δήμαρχος το είχε στο πρόγραμμά του και οι κάτοικοι της πόλης τον ψήφισαν, που σημαίνει ότι τη θέλουν.

Τελικά η παράταξη της κ. Παναγιωτοπούλου ψήφισε λευκό για τον προϋπολογισμό, με την ίδια να τονίζει μεταξύ άλλων ότι νέα έργα σημαντικά για το 2024 δεν έχουν προβλεφθεί. Αναρωτήθηκε ποια είναι τα έργα πνοής για το δήμο, αλλά και πώς θα διεκδικήσουν έργα όταν έχουν προβλεφθεί μόλις 55.000 ευρώ για μελέτες.

Η παράταξη του κ. Κατρίτση ψήφισε κατά, με τον Παναγιώτη Τσαφαρά όμως να διαφοροποιεί τη θέση του και να ψηφίζει λευκό. Ο κ. Κατρίτσης μεταξύ άλλων τόνισε ότι δεν φαίνεται το όραμα της δημοτικής αρχής στο τεχνικό πρόγραμμα. Ενώ στη συνέχεια αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ερωτήσεων δεν τοποθετήθηκε καταγγέλλοντας το προεδρείο λόγω των διακοπών που δεχόταν από τον δήμαρχο και τον πρόεδρο.

Κατά ψήφισε και η Κατερίνα Τσιγκάνου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζοντας ότι «είναι ένας εικονικός και πλασματικός προϋπολογισμός και αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα του προηγούμενου χρόνου. Η κύρια κατεύθυνση είναι να είναι ισοσκελισμένος για αυτό και τα φετινά έσοδα - έξοδα δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Είναι αντιλαϊκός και φορομπηχτικός», υπογραμμίζοντας πως «όσο η αυτοδιοίκηση δε διεκδικεί πόρους από το κεντρικό κράτος, ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Κ.Μπ.