Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 09:00

Τοπική αυτοδιοίκηση: Κατάργηση Νομικών Προσώπων και απολογισμός επιδόσεων

Σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία, την οργανωτική δομή και την διαφάνεια των Δήμων, επιχειρεί να δρομολογήσει από την νέα αυτοδιοικητική περίοδο η κυβέρνηση σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Ως κυριότερες τομές θεωρούνται η κατάργηση όλων των Νομικών Προσώπων και η ένταξη των αρμοδιοτήτων τους στον οργανωτικό κορμό των Δήμων αλλά και η θέσπιση και λειτουργία ενός διαδικτυακού κόμβου για την παρακολούθηση των επιδόσεων της κάθε δημοτικής αρχής και την θέσπιση βραβεύσεων στις άριστες επιδόσεις.

Ολα αυτά προβλέπονται στο σχετικό νομοσχέδιο να ισχύσουν από την ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών και σίγουρα θα επιφέρουν σύγχυση στους κόλπους των δημοτικών συνδυασμών, καθώς όλοι οι επικεφαλής έχουν τάξει θέσεις έμμισθες και μη σε διάφορους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του το βράδυ του Σαββάτου στο “Βελλίδειο” στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, που προσεχώς θα τεθεί σε διαβούλευση: “Ο κάθε κάτοικος πρέπει να ξέρει τις δράσεις του δήμου του, το ποσοστό ανακύκλωσης από τα απορρίμματα, πόσο προσωπικό απασχολεί στην Καθαριότητα, ποια είναι η φροντίδα για τα παιδιά και τα ΑμεΑ στην περιοχή του κ.α. Πρέπει να δούμε πώς θα ενσωματώσουμε στους δήμους 1.200 οργανισμούς. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση πόρων, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά κυρίως περισσότερη λογοδοσία στον πολίτη και την κεντρική διοίκηση”, ενώ κλείνοντας χαρακτήρισε τα παραπάνω “εθνικό μονόδρομο”.