Σάββατο, 02 Μαρτίου 2013 08:18

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 20ό)

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 20ό)

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Ακολούθησαν ο πόλεμος, η μακριά νύχτα της κατοχής, η πείνα, οι εκτελέσεις και η εθνική αντίσταση. Ο Φεβρουάριος του 1945 βρίσκει απελευθερωμένη την Ελλάδα, αλλά έχουν προηγηθεί τα "Δεκεμβριανά" και το φάντασμα του εμφυλίου πλανιέται πάνω από τη χώρα. Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν οργανώνεται καρναβάλι, ενώ μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας (12 Φεβρουαρίου) αρχίσει ένας κύκλος εκτελέσεων, διώξεων, φυλακίσεων ανθρώπων που είχαν πάρει μέρος στην αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Το Μάρτιο του 1946 στην περιοχή έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος μετά την κατάληψη της Καλαμάτας και τις δολοφονίες από τις συμμορίες του Μαγγανά τον Ιανουάριο.

Ετσι έχουν επιβληθεί περιορισμοί και στην κυκλοφορία των πολιτών, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση που δημοσιεύεται στο "Θάρρος" (148): «Σήμερον και αύριον, λόγω των εορτών των Απόκρεω, επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών μέχρι της 2ας μεταμεσονυκτίου. Τα κέντρα διασκεδάσεως δύνανται να είναι ανοικτά μέχρι της 1.30 μεταμεσονύκτιον.

Ο Στρ. Διοικητής

Ν. Παπαδόπουλος

Σ/χης».

 

Γραπτές πληροφορίες δεν υπάρχουν, όμως ατύπως οργανώθηκε καρναβάλι όπως προκύπτει από φωτογραφικό υλικό το οποίο έχει διασωθεί και απαθανατίζει πλήθος καρναβαλιστών στην πλατεία.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 30 Μαρτίου αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος που διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο του 1949, με δραματικές συνέπειες για τους ανθρώπους και τη χώρα.

 

ΤΟ 1950

 

Το 1950 συστήνεται Οργανωτική Επιτροπή η οποία "ανασταίνει" το καρναβάλι μετά παρέλευση 10 χρόνων (149): «Μετά μακράν διακοπήν λόγω της ανωμάλου καταστάσεως εφέτος η Καθαρά Δευτέρα υπέρ ποτέ άλλοτε θα εορτασθή μεγαλοπρεπώς.

Η πόλις θα είναι σημαιοστολισμένη και διακεκοσμημένη καταλλήλως και εις διάφορα σημεία θα στηθώσιν αψίδες διά την θριαμβευτικήν διέλευσιν του Καρναβάλου.

Την έναρξη του εορτασμού θα δώσει ο Καρνάβαλος εισελαύνων εις την πόλιν διά της οδού Τριπόλεως εφ’ άρματος προπορευομένης της Φιλαρμονικής και ακολουθούμενος υπό του επιτελείου του και περί ώραν 11ην π. μεσημβρίας.

Η διαδρομή θα είναι μεγαλοπρεπής και θα καταλήξη εις την κεντρικήν πλατείαν της πόλεως, οπόθεν θα εκφωνήση τον πανηγυρικόν της ημέρας.

Ομιλοι ευσταλών φουστανελλοφόρων και νεανίδων ενδεδυμένων τας εθνικάς ενδυμασίας, ως και όμιλοι ντομινοφόρων μετά εγχόρδων οργάνων θα περιέρχονται την πόλιν χορεύοντες και διασπείροντες την ευθυμίαν.

Η ιστορική κρεμάλα εν τη εκτελέσει του έργου της δεν θα αφήσει κανέναν παραπονούμενον.

Η Ελλανόδικος επιτροπή επί τούτω συσταθησομένη θα απονείμει βραβεία ανάλογα και ικανοποιητικά εις τους άνω ομίλους ως και εις πάσαν μασκαράταν ήτις ευφυώς θα σατιρίζη κάτι το σύγχρονον.

Την εσπέραν η πλατεία της πόλεως θα είναι φωταγωγημένη και θα επακολουθήσουν Ελληνικοί χοροί.

Η Οργανωτική Επιτροπή».

 

Για τις 5 Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί βουλευτικές εκλογές και το γεγονός αυτό δεν θα μπορούσε παρά να αποτυπωθεί και στο καρναβάλι. Εκ των πρωταγωνιστών ο Ανδρέας Ζαχαρόγιαννης που αναγγέλλει υποψηφιότητα και βγάζει λόγους… συναρπάζοντας τα πλήθη (150). Η κρεμάλα πολιτικοποιείται στη "Σημαία" που συνιστά να την αποφύγουν οι «διατελέσαντες υπουργοί της Βενιζελικής φαυλοκρατίας» και γράφει (151): «Το γεγονός επιβεβαιώνει η προχθεσινή πράγματι -και όχι κατά τρόπον Βενιζελικόν- μεγαλειώδης συγκέντρωσις του λαού της γείτονος ο οποίος σύσσωμος απεθέωσε τον εκλεκτόν υποψήφιον. Ζαχαρόγιαννης, λοιπόν, μέχρι Δευτέρα Παρουσία...

* Η "κρεμάλα" πρόκειται και εφέτος να λειτουργήση εις την Μεσσήνην με την ευκαιρίαν της Καθαράς Δευτέρας. Συνιστώμεν εις τους συμπολίτας ν’ απολαύσουν το γραφικόν αυτό έθιμο της γείτονος. Δεν συνιστώμεν όμως το ίδιον και εις τους διατελέσαντας υπουργούς της Βενιζελικής φαυλοκρατίας. Είναι ενδεχόμενον οι Νησιώτες εκ λάθους να πραγματοποιήσουν ό,τι δεν έγινε από πολλού».

Με πολιτικές αιχμές και η αναγγελία στο "Θάρρος" που βάζει στο στόχαστρο τους βουλευτές από τους οποίους λείπει η "πολιτική ευθιξία" (152): «Οι Νησιώτες επανέφεραν την ιστορική "κρεμάλα" που θα λειτουργήσει την Καθαρά Δευτέρα και από την οποία θα "περάσουν" όλοι όσοι εκδράμουν στη γείτονα. Δεν εγνώσθη, όμως, αν θα κρεμασθούν μερικοί τέως βουλευτές εις ένδειξιν... ευγνωμοσύνης των οπαδών των προς αυτούς, για την μέχρι σήμερα πολιτείαν των. Οπωσδήποτε δεν υπάρχει φόβος να θρηνήσουμε αυτοαπαγχονισμούς τέως τροφίμων της Bουλής, απλούστατα διότι η λεγόμενη πολιτική ευθιξία είναι κάτι το άγνωστον γι’ αυτούς. Διό και θα κρεμαστούν, όπως πάντα οι φουκαράδες οπαδοί των».

Η αναβίωση του καρναβαλιού προκαλεί το ενδιαφέρον των Καλαματιανών (153): «Γλέντι τρικούβερτο προβλέπεται για αύριο και μεθαύριο με την ευκαιρία της Αποκρηάς και της Καθαράς Δευτέρας. Μεγάλη κίνησις προβλέπεται ότι θα σημειωθή στη γείτονα όπου ο Καρνάβαλος θα εισέλθη εν πομπή και παρατάξει.

Ολόκληρη η Καλαμάτα προβλέπεται ότι θα μεταφερθή στο Νησί με την βοήθεια του σιδηροδρόμου του οποίου το εισητήριο είναι πάμφθηνο».

Τα δημοσιεύματα είναι συνεχή (154): «Καιρού ευδοκούντως, ο κόσμος θα ξεχυθεί προς όλες τις γύρω εξοχικές περιοχές για να γιορτάση τα Κούλουμα. Μεγάλη κοσμοπλημμύρα προμηνύεται στον Αγιον Κωνσταντίνον, παρά το Σύνταγμα, όπου ο περισσότερος κόσμος, όπως και προπολεμικά, θα εκδράμει συν γυναιξί και τέκνοις. Επίσης προβλέπεται ομαδική έξοδος προς την Μεσσήνην όπου και εκεί η Καθαρά Δευτέρα προσλαμβάνει τον χαρακτήρα πανηγύρεως». Και η "Σημαία" επανέρχεται (155): «Κοσμοχαλασιά προμηνύεται αύριο στο Νησί όπου θα εκστρατεύση ολόκληρη η Καλαμάτα, για να υποδεχθή κατά το έθιμον τον Καρνάβαλο και να... κρεμασθή στην Κρεμάλα που έχει στηθή στο Αργαστηράκι. Ολόκληρη η Μεσσήνη έχει διακοσμηθή καταλλήλως για να υποδεχθή τους Καλαματιανούς και κάθε άλλον ξένον».

Η συμμετοχή του κόσμου στο καρναβάλι ήταν μεγάλη (156): «Εις την Μεσσήνην προχθές είχον συρρεύσει χιλιάδες κόσμου για να αποχαιρετήσουν το Καρναβάλι, και να γευθούν της πατροπαραδότου Κρεμάλας, της οποίας τα θύματα εφέτος δεν υπήρξαν ολίγα. Μεταξύ αυτών καταλέγεται και ο Σαράνταρος, ο οποίος αιωρήθη εις την κρεμάλαν επί πεντάλεπτον, προκαλέσας τον γενικόν θαυμασμόν των υποψηφίων... νυφάδων.

* Εξαιρετική επίσης υπήρξεν η εμφάνισις της μασκαράτας του "αρχηγού" η οποία επροκάλεσε τα πλέον ενθουσιώδη σχόλια. Ο "αρχηγός" ενεφανίσθη με αμφίεσην Αλή Πασά συνεγείροντα πλήθη των θαυμαστριών του.

Πολύ καλή επίσης ως αποκρηάτικη εμφάνισις η συντροφιά των έφιππων καουμπόηδων.

* Το κλου της ωραίας εορτής της Μεσσήνης υπήρξεν η δευτέρα πολιτική εμφάνισις του λαοφιλούς Πρίγκηπος, αγροτικού υποψηφίου, ο οποίος ομίλησεν ενώπιον χιλιάδων μαινομένων υποψηφίων.

Ο κ. Ζαχαρόγιαννης αφού εχαιρέτησε τα πλήθη παρελήφθη υπό των ενθουσιωδών φίλων του και... ανελήφθη».

Γεγονός το οποίο πιστοποιεί και το ρεπορτάζ στο "Θάρρος" (157): «Μεγάλη εξόρμησις Καλαματιανών έγινε προς την γείτονα Μεσσήνην. Η εφετεινή Καθαρά Δευτέρα, γενικώς, είχε όλα τα συμπτώματα των προπολεμικών πανηγύρεων κατά τις οποίες ο κόσμος επεδίδετο σε γλέντι ολοήμερο. Δεν ήσαν λίγοι και οι προσωπιδοφόροι-μασκαράδες που η εμφάνισίς τους έδωσε τον τόνο και την ζωντανήν έκφραση του Καρναβαλιού.

* Ο δημοφιλέστατος υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας "πρίγκηψ" Ζαχαρόγιαννης κατέστη το ίνδαλμα του αγροτικού κόσμου. Εις λόγον τον οποίον εξεφώνησε εις Μεσσήνην την Καθαράν Δευτέραν ετόνισε μεταξύ άλλων, ότι τα αγροτικά ζητήματα θα λυθούν διά των τέκνων του. Λέγεται ότι του εδήλωσε φιλίαν ο Παπουτσάκιας και διάφοροι εργατοπατέτρες, οι οποίοι κατά τινάς πληροφορίας θα μετάσχουν του συνδυασμού του ως υποψήφιοι κατά τας επομένας βουλευτικάς εκλογάς».

 

ΤΟ 1951

 

Η επιτυχία του καρναβαλιού ενθαρρύνει τους οργανωτές που επανέρχονται… δριμύτεροι την επόμενη χρονιά (158): «Οι Νησιώτες ετοιμάζονται πυρετωδώς για να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα. Και την ημέρα αυτή... καίγεται το πελεκούδι στη Μεσσήνη και θριαμβεύει η Νησιώτικη κρεμάλα από την... αγχόνην της οποίας περνούν όλοι οι βλαμμένοι της Μεσσηνίας.

Εφέτος θα κρεμασθή πανηγυρικώς ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μεσσήνης και πολλοί άλλοι εξέχοντες Νησιώτες, μεταξύ των οποίων ο γνωστός κατασκευαστής πλίνθων και κεράμων.

Ο τελευταίος θα οδηγηθή εν πομπή υπό του Μποσίνη στην κρεμάλα, γιατί ακόμη δεν εξεπλήρωσε την υπόσχεσίν του περί δωρεάν διαθέσεως υλικών για την επισκευή του Αγίου Κωνσταντίνου Μπούκας».

Στις εφημερίδες δημοσιεύεται και η πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής για το καρναβάλι (159): «Και εφέτος η Καθαρά Δευτέρα υπέρ ποτέ άλλοτε θα εορτασθή μεγαλοπρεπώς.

Η πόλις θα είναι σημαιοστολισμένη και διακεκοσμημένη καταλλήλως και εις διάφορα σημεία θα στηθώσιν αψίδες διά την θριαμβευτικήν διέλευσιν του Καρναβάλου.

Την έναρξη του εορτασμού θα δώσει ο Καρνάβαλος εισελαύνων εις την πόλιν διά της οδού Τριπόλεως εφ’ άρματος προπορευομένης της Φιλαρμονικής και ακολουθούμενος υπό του επιτελείου του και περί ώραν 11ην π.μ.

Η διαδρομή θα είναι μεγαλοπρεπής και θα καταλήξη εις την κεντρικήν πλατείαν της πόλεως, οπόθεν θα εκφωνήση τον πανηγυρικόν της ημέρας.

Ομιλοι ευσταλών φουστανελλοφόρων και νεανίδων ενδεδυμένων τας εθνικάς ενδυμασίας, ως και όμιλοι ντομινοφόρων μετά εγχόρδων οργάνων θα περιέρχονται την πόλιν χορεύοντες και διασπείροντες την ευθυμίαν.

Η ιστορική κρεμάλα εν τη εκτελέσει του έργου της δεν θα αφίση κανέναν παραπονούμενον.

Ελλανόδικος επιτροπή επί τούτω συσταθησομένη θα απονείμει βραβεία ανάλογα και ικανοποιητικά εις τους άνω ομίλους ως και εις πάσαν μασκαράταν ήτις ευφυώς θα σατιρίζη κάτι το σύγχρονον.

Την εσπέραν η πλατεία της πόλεως θα είναι φωταγωγημένη και θα επακολουθήσουν Ελληνικοί χοροί.

Η Οργανωτική Επιτροπή».

 

Η Φιλαρμονική επανέρχεται με το χορό της μετά από χρόνια (160): «Απόψε θα δοθή στην Μεσσήνη ο ετήσιος χορός της Φιλαρμονικής της γείτονος, ο οποίος θα σημειώση ασφαλώς μεγάλην επιτυχίαν. Ο συνεργάτης μας κ. Πότης Λουκάκος, ανέλαβε τον ρόλον της... Μονταίν και θα κρατήση πλήρη... πρακτικά της χοροεσπερίδος τα οποία θα δημοσιεύσωμεν... κατόπιν εορτής.

Οι κυρίες και οι δεσποινίδες της Μεσσήνης που θα παρευρεθούν στο χορό, ας έχουν υπόψιν τους ότι θα περάσουν από... ψιλή κρισάρα και τα ονόματά τους θα απαθανατισθούν από τις στήλες της "Σημαίας"».

Και ο Πότης Λουκάκος δεν… διαψεύδει τις προσδοκίες περιγράφοντας το χορό με πλήθος ονομάτων (161): «Καμμιά χρονιά δεν θυμάμαι αποκρηάτικος χορός να είχε τέτοια επιτυχία σαν τον προχθεσινό του Σαββάτου που δόθηκε για το μοναδικό που έχει να υποδείξει το Νησί τέλειον μουσικό συγκρότημα την Φιλαρμονική μας και για την οποίαν εμείς εδώ οι Νησιώτες υπερηφανευόμεθα. Παρ’ όλη την μαστίζουσα την πόλιν μας οικονομικήν κρίσιν, και το γενικόν σταμάτημα των εργασιών, ο κόσμος ζητούσε μια ευκαιρία για να το ρίξη έξω, και να που του εδόθη το περασμένο Σαββατόβραδο. Δεν θέλουμε να γράψουμε πολλά πράγματα για την επιτυχία του γιατί τα πιο κάτω αναφερόμενα ονόματα των παρευρεθέντων κυρίων, κυριών και δεσποινίδων δίδουν την πιο λαμπικαρισμένη εικόνα. Ενα μονάχα αναφέρουμε, πως τέτοιο ήταν μέχρι το πρωί το κέφι, που όσοι παρευρέθησαν θα το θυμούνται. Ολοι έφυγαν ευχαριστημένοι σαν πλησίαζε να γλυκοχαράζη. Πραγματικά θαυμάσιος ήταν και ο διάκοσμος της μεγάλης σάλας των κ. κ. Βαλσαμάκη και Λαδά, η οποία είχε φιλοτεχνηθή υπέροχα χάρις στην ηθική συμβολή του αγαπημένου μας πια Νησιώτικου παιδιού κ. Ανδρέα Παπαδόπουλου υποδιευθυντού του εδώ υποκαταστήματος της Εθνικής Τραπέζης. Επίσης μεγάλως συνέβαλε εις την επιτυχίαν του χορού και η ηθική συνδρομή του λαοφιλούς Δημάρχου μας αντιεισαγγελέως κ. Γεωργακόπουλου και η συμμετοχή εις το χορευτικό γλέντι των αγαπημένων μας ξένων Καλαματιανών κυρίων που ετίμησαν διά της παρουσίας τους τον χορόν. Οσον αφορά το φιλοπρόοδο και αγαπημένο Νησιώτικο παιδί κ. Ντίνον Φωτόπουλον Πρόεδρον του Εμπορικού Συλλόγου και της Φιλαρμονικής μας δεν χρειάζεται να γράψω τίποτε γιατί είναι γνωστή η φιλοπρόοδος δράσις του στο Νησί, γι' αυτό και οι Νησιώτες τον υπεραγαπούν. Αλλά και το Συμβούλιο της Φιλαρμονικής και ο δάσκαλός της αρκετά κουράστηκαν για να παρουσιάσουν ό,τι παρουσίασαν.

Τον χορόν τούτον ετίμησαν διά της παρουσίας τους οι κάτωθι:

Ο Δήμαρχος Καλαμών κ. Κοβέτσος μετά της κυρίας του, ο Δήμαρχος Μεσσήνης αντιεισαγγελεύς κ. Γεωργακόπουλος μετά της κυρίας του και της αδελφής του κυρίας Κοροβέση, ο Δήμαρχος Πύλου Πρωτοδίκης κ. Πρινόπουλος, ο κ. Ευμορφόπουλος μηχανικός του Λιμενικού Ταμείου, ο κ. Γαραντζιώτης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμών, ο βιομήχανος κ. Ηλ. Κρασσακόπουλος, ο κ. Στρούμπος μηχανικός, ο διοικητής της υποσ/σεως Χωρ/κης Μεσσήνης κ. Σταθακάκης μετά της κυρίας του, ο διοικητής του Αστυν. Τμήματος κ. Σιδερέας μετά της κυρίας του, ο αγρονόμος κ. Γλιάτας μετά της κυρίας του, ο δ/ντης του Ταμείου Μεσσήνης κ. Δούβος, ο προϊστάμενος του λογιστηρίου Εθνικής Τραπέζης Α. Παπαδόπουλος μετά της κυρίας του, οι ταμίαι της Εθνικής κ. κ. Μουλός και Καβαλιεράτος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κ. Φωτόπουλος, οι ιατροί κ. κ. Κωνταντακόπουλος και Γιαννόπουλος, Δημητρόπουλος και Αλεβίζος μετά των κυριών των, ο οδοντίατρος κ. Μιχαλόπουλος μετά της κυρίας του, ο κ. Ντίνος Παπαϊωάννου μετά της μνηστής του δίδος Μιχαλοπούλου, ο κ. Δ. Σαλαμάνος μετά της κυρίας του, οι κ. κ. Αφοί Παναγιωτόπουλοι μετά των κυριών των, ο κ. Καυκάς μετά της κυρίας του, ο κ. Γ. Χαρίτος μετά της κυρίας του, ο κ. Θάνος Κροντήρης μετά της κυρίας του, ο κ. Κουλέτσης μετά της κυρίας του, η κ. Κορκονικήτα, ο κ. Κουτσαϊμάνης μετά της κυρίας του, ο κ. Θεοδωρόπουλος μετά της κυρίας του, ο κ. Τζώρτζης μετά της κυρίας του, ο κ. Παπακώτσης μετά της κυρίας του. ο κ. Κουρής μετά της κυρίας του, ο κ. Μαυρομμάτης μετά της κυρίας του, οι κ. κ. Θάνος και Τάκης Κρεμμυδάς, ο κ. Γεωργούλιας μετά της κυρίας του, ο κ. Π. Πλεμμένος μετά της κυρίας του, ο κ. Κορύζης, ο κ. Π. Γκότσης μετά της κυρίας του, ο κ. Β. Μουγγός μετά της κυρίας του. ο κ. Τρύφων Πανουσόπουλος μετά της κυρίας του, ο κ. Πέτρος Ψυχογυιόπουλος μετά της κυρίας του, ο κ. Απ. Βασιλόπουλος μετά της κυρίας του, ο κ. Αθ. Κανελλόπουλος μετά της κυρίας του, ο κ. Τράστας μετά της κυρίας του, ο κ. Μπολέτης μετά της μνηστής του, ο κ. Αντωνόπουλος, ο κ. Αδαμόπουλος μετά της κυρίας του, ο κ. Γ. Μαντούκος μετά της κυρίας του, ο κ. Ν. Αγγελόπουλος μετά της κυρίας του, οι κ. κ. Κώστας και Λάμπης Πατρινιός μετά των κυριών των, ο κ. Δ. Κουρής μετά της κυρίας του, η. κ. Μαρκάκη, ο τραπεζιτικός κ. Διαμαντόπουλος μετά της κυρίας του, ο κ. Απ. Μυλωνάς μετά της κυρίας του, ο κ. Γ. Δημητρόπουλος μετά της κυρίας του, ο κ. Π. Κουτρουμπούχος μετά της κυρίας του, ο κ. Γερασιμόπουλος μετά της κυρίας του, ο Ντρες μετά της κυρίας του, οι κ. κ. Βασ. και Αθαν. Βαλσαμάκης μετά των κυριών των, ο κ. Νιόνιος Γκότσης μετά της κυρίας του, ο κ. Μίμης Νικολόπουλος μετά της κυρίας του, ο κ. Π. Μυλωνάς μετά της κυρίας του, οι κ. κ. Γρ. Φωτόπουλος, Π. Πετρουλάκης, Ποδαρόπουλος, Τσιριγώτης, Πάτροκλος Πετρουλάκης, Γαλανάκης, Σοφιανός, Κ. Γαλανάκης, Μίμης Πανόπουλος, Λεων. Λαμπρόπουλος, Τέλης Καυκάς, Σκληβάγκος, Αργυροπανάγος, Τάκης Μιχαλόπουλος, Γ. Μιχαλόπουλος, Π. Δουβόγιαννης, Ν. Κασιάμης, Κούλης Μυλωνάς, Ν. Κουρής, Πόταρης, Διαμαντάκος, Μπαρακάρης, Αθ. Τσερπές, Γ. Σιγαλός, Θ. Στυλιανόπουλος, Γ. Ζαλμάς, Μακαρούνης, Κόκιζας, Μυτιληναίος, Δημητρόπουλος, Παναγόπουλος, Πλάτων Νικολόπουλος, Ι. Τριανταφυλλόπουλος, Γαραντζιώτης, και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσσήνης λαοφιλής Μποσίνης σκέτος χωρίς την κυρίαν του γιατί δεν έχει τέτοιο πράγμα, αι Δεσποινίδες Σιδερέα, Γαλανάκη, αδελφαί Κρεμμυδά, Κική Νικολοπούλου, Βούλα Νικολοπούλου, Κωνσταντακοπούλου, αδελφαί Τζώρτζη, Τασία Μακαρούνη, Παναγοπούλου, Πλεμμένου, Λαδά, Βαλσαμάκη, Ελένη Καρακώστα, Αγγελοπούλου, Κουράνου, Θεοδωρακοπούλου, αδελφαί Δ. Σαλαμάνου, Μυλωνά, Δημητροπούλου, Κουλέτση, Γαραντζιώτου και άλλοι από τους οποίους και τας οποίας ζητώ συγγνώμην διά τυχόν παράλειψίν μας. Κατά την κλήρωσιν των δώρων οι τυχεροί της βραδυάς ήσαν οι εξής: Διά την κληρωθείσαν ψημένην γαλοπούλαν τυχερός ανεδείχθη ο ιατρός κ. Κωνσταντακόπουλος, διά το δωρηθέν παρά του εν Καλάμαις εμπόρου κ. Νίκου Λάμπου γυναικείον αδιάβροχον, τυχερός υπήρξεν ο συμπολίτης μας παντοπώλης κ. Π. Γκότσης, και τέλος τυχερός του κληρωθέντος ηλεκτρικού πολυφώτου υπήρξεν ο κ. Αθ. Περιβολάρης εκ Πύργου.

Πότης Λουκάκος».

 

Ο ίδιος υπογράφει και την ανταπόκριση για τα όσα έγιναν την Καθαρά Δευτέρα: «Μεσσήνη (Του ανταποκριτού μας) - Με περισσότερο κέφι και με μεγαλύτερη συρροή κόσμου από κάθε άλλη φορά γιορτάστηκε φέτος στο Νησί η Καθαρά Δευτέρα.

Το σύνθημα του εορτασμού έδωσε η θριαμβευτική είσοδος του Καρναβάλου... μηχανοκίνητου εφέτος -λόγω της εξελίξεως βλέπετε- ο οποίος ακολουθούμενος από "μαρίδα" ολοκλήρου της πόλεως και με φωνές και γέλια παρήλασε από οδούς και πλατείες. Η πόλις ήτο ολόκληρη διακοσμημένη καταλλήλως με ωραίας αψίδας και φωταγωγημένη. Από το μεσημέρι και ύστερα, τραίνα, αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά και κάθε είδους μεταφορικό μέσο μετέφεραν κατά χιλιάδας τους ξένους από κάθε σημείο και ιδιαίτερα από την Καλαμάτα που σχεδόν ολόκληρη μεταφέρθηκε στο Νησί.

Η "παρέλασις" του Καρναβάλου και της ακολουθίας του σκόρπισε παντού το γέλιο. Ομάδες από μετεμφιεσμένους πάσης φύσεως ακολουθούσαν και περνούσαν από την εξέδρα όπου η ελλανόδικος επιτροπή επρόκειτο να βραβεύση τας καλλιτέρας.

Της επιτροπής προήδρευε ο κ. Νομάρχης Μεσσηνίας, μέλη της δε ήσαν ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεωργακόπουλος, η κα Αρώνη, η κα Γεωργακοπούλου, ο Διοικητής της υποδιοικήσεως Χωρ/κης Μεσσήνης κ.ά.

Η ωραία εορτή που συνεχίσθη με τραγούδια, υπαίθριους χορούς κ.λπ. διήρκεσε μέχρι των νυκτερινών ωρών».


 

(148) "Θάρρος" 6/3/1989 - 1946 Μάρτης

(149) "Σημαία 17/2/1950

(150) Ο Ανδρέας Δημ. Ζαχαρόγιαννης καταγόταν από το Μαυρομμάτι Παμίσου και αποτελούσε… φυσιογνωμία της εποχής. Του άρεσε να τον αποκαλούν "Πρίγκηπα Ανδρέα" (παραπέμποντας στον τέταρτο γιο του Βασιλιά Γεώργιου Α') και είχε ιδρύσει το… κόμμα "Ελιά, συκιά και κούρβουλο". Τον περιγράφουν ως πανέξυπνο και ευαίσθητο που είχε την ικανότητα να σκαρώνει στίχους και να βγάζει λόγους. Εφυγε για την Αθήνα όπου και φιλοξενούσε τους Μαυρομματαίους στο σπίτι που έμενε και είχε αποκληθεί "κουνελείον" λόγω του συνωστισμού. Ζούσε κάνοντας διανομή τσιγάρων στα περίπτερα της Αθήνας και πέθανε σε ηλικία 98 χρονών.

(151) "Σημαία" 17/2/50

(152) "Θάρρος" 18/2/1950

(153) "Σημαία" 18/2/1950

(154) "Θάρρος" 19/2/1950

(155) "Σημαία" 19/2/1950

(156) "Σημαία" 22/2/1950

(157) "Θάρρος" 22/2/1950

(158) "Σημαία" 8/3/1951

(159) "Σημαία" 9/3/1951, "Θάρρος" 10/3/1951

(160) "Σημαία" 10/3/1951

(161) "Σημαία" 14/3/1951