Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 08:28

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 43ο)

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 43ο)

Τον Οκτώβριο του 1998 γίνονται δημοτικές εκλογές που τις κερδίζει στο δεύτερο γύρο ο Παύλος Πτωχός με 4.269 ψήφους έναντι 4.127 ψήφων που συγκέντρωσε ο Χρίστος Χριστόπουλος. Το 1999 στην "Ελευθερία" δημοσιεύεται ένα εκτενές κείμενο για τις προετοιμασίες που γίνονται (409): «Στους ρυθμούς της Σάμπα, χορεύει αυτή την περίοδο όλη η Υφήλιος· μαζί της και η Μεσσήνη.

Οπου και αν κοιτάξεις, γύρω σου, σε όποιο κανάλι και αν γυρίσεις, κατακλύζεσαι από αποκριάτικες εικόνες. Ομορφα κορίτσια να λικνίζονται και να "τσιγκουνεύονται" τα ρούχα, άρματα που θίγουν την πολιτική και την κοινωνική ζωή…
Το Ρίο, το Μοσχάτο και η Πάτρα, δεν είναι τα μοναδικά Καρναβάλια. Πολλοί θα είναι αυτοί που θα χορέψουν στο ρυθμό του Καρνάβαλου στην Ελλάδα και στον κόσμο όλο.
Κάποιοι λένε ότι οι Απόκριες είναι μόνο για τα παιδιά, όμως σφάλλουν. Αυτό δεν το διαψεύδουν μόνο οι εικόνες γύρω μας, αλλά και τα "θέλω" των μεγάλων, οι οποίοι κρυφά ή φανερά θα χορέψουν, θα γλεντήσουν και θα τραγουδήσουν.
Μια εβδομάδα πριν την Καθαρά Δευτέρα, και το γλέντι στη Μεσσήνη θα "ανάψει" όπου να ’ναι. Οι προετοιμασίες και ο ενθουσιασμός, έχουν συνεπάρει τους ανθρώπους που εργάζονται για την επιτυχημένη φιέστα της Καθαράς Δευτέρας. Πρόκειται για την παρέλαση δεκατριών αρμάτων και 25 πεζοπόρων τμημάτων, που θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού και ύστερα από την απόλαυση των νηστίσιμων εδεσμάτων, στις 3 το μεσημέρι.
Η ένταση και ο πυρετός που επικρατούν στους εργαζόμενους του Δήμου και στα γκρουπ που θα λάβουν μέρος, γίνονται αντιληπτά πριν ακόμα μπεις στην πόλη. Την είσοδό της από την πλευρά της Καλαμάτας, την στολίζει ο περυσινός "Βασιλιάς Καρνάβαλος", με το επιβλητικό κόκκινο ένδυμά του και το ύφος του "περίεργου" και του "καυστικού". Στην κοιλιά του του πρώην Βασιλιά, κρέμεται μια κίτρινη ταμπελίτσα του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, που γράφει: "Προτιμάτε τα καταστήματα της πόλης μας". Η ταμπελίτσα αυτή, προδίδει τη συμμετοχή (οικονομική ή μη) των εμπόρων της πόλης, στο 139ο Καρναβάλι της Μεσσήνης.
Και όντως, έτσι είναι, αφού καθώς περπατάς στους δρόμους και στα δρομάκια της κάθε γειτονιάς, τα περισσότερα στολίδια είναι χορηγίας κάποιων καταστημάτων. Σε όλες τις κολώνες της ΔΕΗ υπάρχουν αναρτημένες ξύλινες πινακίδες με αποκριάτικες ζωγραφιές, οι οποίες στο κάτω μέρος τους αναγράφουν το όνομα κάποιου καταστήματος.
Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Δήμος φρόντισε να κρεμάσει χρωματιστές σημαιούλες, σε όλους τους δρόμους και τα δρομάκια. Δεν λείπουν όμως και οι φωτεινοί κλόουν, που θυμίζουν στον κάθε "ξεχασιάρη" την αποκριάτικη ατμόσφαιρα.
Ολα αυτά όμως, που τώρα μοιάζουν μόνο με στολίδια, θα συμβάλλουν στο κλίμα που θα δημιουργηθεί από το ερχόμενο Σάββατο και θα κορυφωθεί την Καθαρά Δευτέρα.
Το Σάββατο και την Κυριακή, την παράσταση την κλέβει το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, ενώ την Κυριακή το βράδυ, οι φωτιές στις γειτονιές της πόλης, θα χαρίσουν κέφι, χορό, κρασί και… γουρουνόπουλο στους επισκέπτες.
Στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, συμμετέχουν ομάδες μικρών και μεγάλων, που αναστατώνουν κατοίκους και εμπόρους της Μεσσήνης και των γύρω περιοχών, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα παράξενα αντικείμενα της λίστας που θα τους δοθεί.
Οι φωτιές, από την άλλη μεριά, είναι μια ευκαιρία για ξεφάντωμα, κατά τη διάρκεια των οποίων, ο κόσμος που πηγαινοέρχεται, σου θυμίζει το πανηγύρι της Παναγίας στην πόλη.
Η χαρά και το κέφι του Καρναβαλιού, θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα το απόγευμα με τον σατιρικό και καυστικό λόγο του "Βασιλιά Καρνάβαλου", ο οποίος φέτος έχει τη μορφή του Θεού Διόνυσου. Πριν από το λόγο του Βασιλιά, θα προηγηθούν οι χοροί, τα τραγούδια και τα συνθήματα πεζοπόρων και αρμάτων, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας θα έχει γίνει η αναπαράσταση και η δίκη της Γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά.
Βέβαια, για να χαρούμε τις εκδηλώσεις του Δήμου Μεσσήνης, σίγουρα κάποιοι άνθρωποι κοπιάζουν και πονοκεφαλιάζουν, ώστε να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι ένας από τους 6 ανθρώπους που εργάζονται αυτές τις μέρες για την ολοκλήρωση των αρμάτων. Είναι ζωγράφος και έχει αναλάβει να δώσει χρώμα στα μηνύματα που θα αναγράφονται στα άρματα. Ο ίδιος είπε στην "Ε": "Τα άρματα είναι 13. Δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου για να φτιάξουμε κι άλλα. Πάντως, μέσα σε 2-3 μέρες θα έχουμε τελειώσει αυτά που έχουμε αναλάβει". Στην ερώτησή μας για το αν ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον για τα άρματα, είπε τα εξής: "Σίγουρα ο κόσμος είναι περίεργος για το τι θα δει. Εδώ όμως, που τα φτιάχνουμε, έρχονται μόνο πιτσιρίκια με τους μπαμπάδες τους, και τους αρέσει". Για το άρμα που θα δελεάσει, είπε: "Στην επικαιρότητα ήταν ο Αρσένης. Τώρα, παρότι λύθηκαν τα μεγάλα προβλήματα των καταλήψεων, θέλω να πιστεύω ότι ο αντίκτυπος υπάρχει ακόμα, και έτσι ο κόσμος θα ενθουσιαστεί με το άρμα που του έχουμε αφιερώσει".
Από το Δήμο Μεσσήνης έχουν ήδη αρχίσει να στέλνονται οι προσκλήσεις στο Νομάρχη, τους Δημάρχους, τους Νομαρχιακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, καθώς και στους βουλευτές του Νομού. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι, θα κατέχουν την πρώτη θέση στην παρέλαση των αρμάτων το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, κι έτσι θα την απολαύσουν.
Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου της πόλης, Πάνος Δασκαρόλης, είναι αισιόδοξος για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων, και ο ενθουσιασμός του δεν κρύβεται: "Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο των ετοιμασιών και πιστεύω ότι θα παρουσιαστεί ένα καλό Καρναβάλι, σύγχρονο, με πολλά πεζοπόρα τμήματα. Πιστεύουμε στη μεγάλη λαϊκή συμμετοχή, αρκεί βέβαια να μας το επιτρέψει και ο καιρός, ο οποίος τελευταία μας βομβαρδίζει". Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους όσοι βοήθησαν και βοηθούν. "Ευχαριστούμε τους ανθρώπους που βοήθησαν και συμμετέχουν είτε ως χορηγοί, είτε σε ομάδα, στις εκδηλώσεις αυτές, διότι με τον τρόπο αυτό, δείχνουν την αγάπη τους για την διατήρηση των πατροπαράδοτων εθίμων της πόλης μας".
Για το κλίμα τη νύχτα της Κυριακής των Απόκρεω, στην πόλη, μας είπε: "Σε όλη την πόλη, μεταμφιεσμένοι μικροί και μεγάλοι, γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι, από μαγαζί σε μαγαζί και από πλατεία σε πλατεία, παρασύροντας στο κέφι όσους βρίσκονταν μπροστά τους".
Ο Νικόλαος Φουσιάνης, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου Μεσσήνης και η άποψή του για το Καρναβάλι είναι η εξής: "Είναι ένα έθιμο που ανάγει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Η σημερινή του μορφή έχει εμπλουτιστεί με τη σύγχρονη πραγματικότητα, τη Σάμπα και το Latin. Για να πετύχει όμως, το οποιοδήποτε Καρναβάλι, χρειάζεται και η λαϊκή συμμετοχή. Δηλαδή, η ενεργή συμμετοχή να φτάνει τουλάχιστον τα 2.000 άτομα, και όχι οι 500 να χορεύουν και άλλοι 3.000 να κοιτούν. Δεν χρειάζονται οι ψυχρές παρελάσεις, αλλά τα νιάτα και το κέφι".
Αναζητήσαμε τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, Δημήτρη Τσώνη στο κατάστημά του. Εκεί βρήκαμε και τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Γρηγόρη Παναγιωτόπουλο. Και οι δυο μαζί μας είπαν ότι η νέα Διοίκηση του Συλλόγου, που είναι μόλις 15 ημερών, έχει προσπαθήσει να κάνει αρκετά για το Καρναβάλι.
Εχουν προσφέρει κάποια χρήματα ως χορηγία, και βέβαια, αρκετά μέλη με τις οικογένειές τους θα λάβουν και ενεργό μέρος με τη συμμετοχή τους σε κάποιο γκρουπ.
Ο Γιώργος Τασσόπουλος και η Παναγιώτα Πτωχού-Καρελλά, έχουν καταστήματα, που την περίοδο αυτή πωλούν και αποκριάτικα είδη.
Ο Γιώργος Τασσόπουλος χαρακτήρισε την κίνηση υποτονική και σημείωσε ότι τα παιδιά δείχνουν προτίμηση μόνο στις μάσκες τρόμου, ενώ συμπλήρωσε ότι: "Ο κόσμος δεν αγοράζει στολές γιατί ο Δήμος τις διανέμει δωρεάν στους συμμετέχοντες στο Καρναβάλι. Οι υπόλοιποι προτιμούν τις αυτοσχέδιες στολές.
Η Παναγιώτα Πτωχού-Καρελλά, διαπιστώνει από τη δική της πλευρά, ότι τα παιδιά αγοράζουν στολές σε αντίθεση με τους μεγάλους, οι οποίοι αποφεύγουν να μασκαρευτούν και σχεδόν αδιαφορούν. Εξήγησε όμως ως εξής: "Το Καρναβάλι το κάνει ο κόσμος και η συμμετοχή δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι το Καρναβάλι προσφέρει και οικονομικά, αφού φέρνει στην πόλη μας επισκέπτες και από άλλες περιοχές".
Η κ. Πτωχού και η παρέα της έχουν κάνει κάτι το ξεχωριστό για την ημέρα της παρέλασης. Η παρέα της, αποτελούμενη από 10 άτομα, πήρε την πρωτοβουλία και έφτιαξε ένα άρμα και στολές, ώστε να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις χωρίς να επιβαρύνουν το Δήμο. Με δικά τους έξοδα, όχι πολλά, όπως σημείωσε, έφτιαξαν το άρμα "Το Ρίο στο Νησί", το οποίο και θα πλαισιώσουν οι ίδιοι, με πρωταγωνιστή έναν άντρα που θα υποδύεται τη Βασίλισσα του Ρίο… Στις Απόκριες όλα επιτρέπονται.
Οι φράσεις της Παναγιώτας Πτωχού ήταν χαρακτηριστικές: "Χρειάζεται κέφι, ιδέες και φαντασία για να περάσεις καλά, αρκεί να το θέλεις".
Εμείς συμπληρώνουμε… "Αρκεί να το θέλεις, να το θέλει όμως και ο καιρός…".
Κέλλυ Δημητρούλια».
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν με το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού (410): «Σήμερα: Στις 11 π.μ. θα διεξαχθεί η τελική φάση στο παιχνίδι του «κρυμμένου θησαυρού» στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στις 8 μ.μ. θα ανάψουν οι Διονυσιακές φωτιές στις συνοικίες της Μεσσήνης με κρασί, μεζέδες και γουρνοπούλα δωρεάν. Οι διοργανωτές του Δήμου Μεσσήνης προβλέπουν ολονύκτιο ξεφάντωμα. Πίνακας με πληροφορίες για το σημείο της κάθε φωτιάς θα είναι αναρτημένος στην κεντρική πλατεία.
Καθαρή Δευτέρα: Στις 11.30 π.μ. θα γίνει αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της Γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά, στην πλατεία της κρεμάλας (Αργαστηράκι), από τον Σύλλογο «Οι φίλοι της Μεσσήνης».
Στις 3 μ.μ. θα ξεκινήσουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης με την εμφάνιση μαζορετών του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μεσσήνης», την είσοδο του βασιλιά Καρνάβαλου, την παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων πεζοπόρων τμημάτων, την εκφώνηση σατιρικού λόγου από το βασιλιά Καρνάβαλο, διασκέδαση και ξεφάντωμα μεταμφιεσμένων στην κεντρική πλατεία».
Η περιγραφή για τα όσα συνέβησαν στο καρναβάλι είναι εκτενής (411): «Το Σάββατο το πρωί, ξεκίνησε η πρώτη φάση του παιχνιδιού του κρυμμένου θησαυρού.
Οι ομάδες των μεταμφιεσμένων νεαρών κλήθηκαν να ψάξουν τον θησαυρό σε χώρους της Μεσσήνης, αλλά και της γύρω περιοχής.
Η πρώτη φάση του παιχνιδιού περιελάμβανε 50 θέματα, τα οποία η κάθε ομάδα έπρεπε να τα καλύψει ξεχωριστά. Κάποια από τα πράγματα που έπρεπε να βρουν και να κατασκευάσουν, είναι τα εξής:
- να κατασκευάσουν ένα ρομπότ από πακέτα τσιγάρων Marlboro
- να βρουν ένα προπολεμικό χιλιάρικο
- να μεταφέρουν στο χώρο του διαγωνισμού μία τεράστια κολοκύθα
- να πουν στους διοργανωτές, ποιος έφτιαξε την ασπίδα του Αχιλλέα
- μία φωτογραφία από το 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης
- μία φωτογραφία ενός από τα παιδιά της κάθε ομάδας με το Διοικητή της Αστυνομίας Μεσσήνης
- ένα αγόρι να ντυθεί με ροζ κολλάν
- να μετρήσουν τους χορηγούς του καρναβαλιού στις κολόνες του δήμου
- να μετρήσουν τις κολόνες που είχε ο περιφερειακός δρόμος της Μεσσήνης
- να βρουν ένα βιβλίο που να αναφέρεται στη Μεσσήνη και ο συγγραφέας του να είναι Μεσσήνιος.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Ο κρυμμένος θησαυρός

Στις 2 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Την ημέρα αυτή, οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να στολίσουν ένα ποδήλατο με αποκριάτικα, να περπατήσουν γρήγορα με βατραχοπέδιλα, να ντύσουν ένα αγόρι με τακούνια και βραδινή τουαλέτα και να κάνει πασαρέλα ενώπιον του κόσμου, να κάνουν μια παντομίμα, καθώς και πολλά άλλα…
Οι ομάδες, μετά τη λήξη του παιχνιδιού, κατέφυγαν σε καφετέριες της πόλης για να συνεχίσουν τη διασκέδαση και το χορό τους. Τα ονόματά τους ήταν τα εξής: "Ατίθασοι", "Απαιχτοι", "ΡΚΚ", "καταληψίες της Ουτοπίας", "Γ’ Λυκείου" και "Ασχετοι".
Σε μια από τις καφετέριες συναντήσαμε μια ομάδα παιδιών. Τους "καταληψίες της Ουτοπίας". Σε μια διακοπή του χορού τους, είπαν στην "Ε": "Το Σάββατο το πρωί ξεκινήσαμε με μεγάλο άγχος και αγωνία. Με μεγάλες προσπάθειες, καταφέραμε και απαντήσαμε σε όλες τις ερωτήσεις. Και σήμερα όμως, καταφέραμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο και την ομάδα μας. Αύριο, μετά το Καρναβάλι, θα δοθούν τα βραβεία. Εκεί θα δούμε αν τα πήγαμε αρκετά καλά".

Οι διονυσιακές φωτιές

Στις 8 το βράδυ, η πόλη έλαμψε από τις φωτιές που άναψαν σε εννέα συνοικίες της: στα Καρντασέικα, στην Κρεμάλα, στου Μέλια τη βρύση, στο παλιό στέκι, στα Τσικινέικα, στη Ναυαρίνου, στο Μαυρομάτι, στα Καντιανέικα και στου Πουλόπουλου.
Η "Ε" περπάτησε σε όλες τις φωτιές. Αρχικά ο κόσμος φαινόταν αρκετά διστακτικός λόγω της βροχής και οι φωτιές έκαιγαν χωρίς μεταμφιεσμένους να χορεύουν γύρω τους. Στις 10.30 περίπου, το βράδυ, οι μασκαράδες άρχισαν να "σκάνε μύτη" και να χορεύουν σαν τρελοί γύρω από τις φωτιές, δοκιμάζοντας το γουρουνόπουλο και το κρασί της κάθε γειτονιάς. Ο κόσμος ξεθάρρεψε και άρχισε και αυτός να χορεύει, χωρίς να υπολογίζει τη βροχή που έπεφτε πάνω του. Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι αργά, και οι φωτιές θα ανάψουν ξανά του χρόνου…

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Η γριά Συκού

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Σύλλογος "Οι φίλοι της Μεσσήνης", αναπαρέστησαν τη δίκη και τον απαγχονισμό της Γρια-Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά στην πλατεία της Κρεμάλας.
Η ιστορία της Κρεμάλας της Γρια-Συκούς, έχει να κάνει με την εξήγηση του ονείρου του Ιμπραήμ Πασά στη Μεσσήνη. Οταν λοιπόν ο Ιμπραήμ είδε το όνειρο με τις μαυροφορεμένες χανούμισσες να του παίρνουν τα χρυσάφια χωρίς ο ίδιος να προλάβει να βγάλει το γιαταγάνι του, φώναξε τη γριά να του το εξηγήσει. Επειδή η εξήγηση όμως του ονείρου ήταν δυσοίωνη για το στρατό του Ιμπραήμ, αυτός θύμωσε και έδωσε εντολή να κρεμάσουν τη γριά.
Υστερα από την αναπαράσταση, στην πλατεία ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι με χορούς και τραγούδια.
Από την κρεμάλα όμως, δεν τη γλίτωσε ούτε ο Δήμαρχος Μεσσήνης Παύλος Πτωχός και ο αντιδήμαρχος Πάνος Δασκαρόλης. Ακόμα και η γνωστή ηθοποιός, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η οποία ήταν παρούσα, πήρε μια γεύση από το πώς νιώθουν οι κρεμασμένοι.
Η βροχή, ούτε αυτή τη φορά πτόησε τον κόσμο. Ολοι παρακολουθούσαν με τις ομπρέλες τους ανοικτές.

Το καρναβάλι

Στις 3 το μεσημέρι, ντόπιοι και ξένοι είχαν μαζευτεί στην κεντρική πλατεία της πόλης για να απολαύσουν τα άρματα και τους μασκαρεμένους. Κι εδώ, όλοι με τις ομπρέλες στα χέρια, παρατηρούσαν με προσοχή όλα τα μηνύματα που έστελναν τα άρματα προς την τοπική και κεντρική εξουσία.
Πριν την παρέλαση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου κ. Δασκαρόλης, μίλησε για τα 139 χρόνια του Καρναβαλιού και ευχαρίστησε τους χορηγούς.
Αρχικά, την είσοδό της στην πλατεία έκανε η μεταμφιεσμένη Δημοτική Φιλαρμονική. Στη συνέχεια ο κόσμος απόλαυσε τα καλλίγραμμα μικρά και μεγάλα κορίτσια των "Φίλων της Μεσσήνης" να λικνίζονται και να αποσπούν τα βλέμματα ακόμα και των επίσημων καλεσμένων. Αμέσως μετά ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, με τη μορφή του θεού Διονύσου, έκανε την επιδεικτική του είσοδο και στάση στο μέσον της πλατείας, πλαισιωμένος από τις μάγισσες και τα μέντιουμ του 1ου Γυμνασίου και πετώντας στα παιδιά σοκολατένιες καραμελίτσες και παστέλια.
Τα άρματα που παρέλασαν ήταν τα εξής:
"Ο φούρνος του Χότζα" από τη Συντεχνία Αρτοποιών που πέταγε στο πλήθος λαγάνες και ψωμάκια, "η λιτότητα εν όψει της ΟΝΕ" με σύνθημα -σφιχτείτε τώρα για να φάτε αργότερα-, "η αχιβάδα" πλαισιωμένη από το 1ο Δημοτικό Σχολείο, "ο Γεράσιμος" με το 2ο Γυμνάσιο, "η ταβέρνα το Νησί", "ο Σημίτης με τον Γιαννόπουλο" που γύρω του είχε Κρόνους και Αφροδίτες από το Γυμνάσιο, "το βιάγκρα", "η χελώνα" με τους πολυτέκνους, "ο δράκος του πυρηνελαιουργείου" με τους προσκόπους, "ο Ρουβάς με τη φούστα του", "ο Κ. Καραμανλής ενώ ακροάζεται μία έγκυο με ανεμογκάστρι", "ο κύκνος" που πέταγε καραμέλες και "το VIVA ΝΗΣΙ", πλαισιωμένο από τους ταραχοποιούς που πέταγαν κέικ και καραμέλες στο πλήθος και μπαλόνια στον ουρανό.
Το "βιάγκρα", έκανε κάτι πολύ πρωτοποριακό. Μοίρασε μπλε χαπάκια βιάγκρα στους επίσημους καλεσμένους του Δήμου.
Το άρμα και το πεζοπόρο του "Καραμανλή", κατόρθωσαν και παρέσυραν στον τρελό χορό τους, το Νομάρχη Δημήτρη Δράκο και την ηθοποιό Δέσποινα Στυλιανοπούλου (κατάγεται από τη Μεσσήνη), ενώ από τον καλαματιανό χορό δεν ξέφυγαν και αρκετοί άλλοι επίσημοι.
Η γνωστή ηθοποιός, λίγο μετά το τέλος της παρέλασης και πριν τον καυστικό λόγο του Βασιλιά Καρνάβαλου, δήλωσε συγκινημένη που βρέθηκε στο Καρναβάλι της πατρίδας της και πως προτίμησε να αφήσει τα πάντα στην Αθήνα, προκειμένου να βρεθεί δίπλα σε ανθρώπους που αγαπά και την αγαπούν.

Ο λόγος του Βασιλιά Καρνάβαλου

Από την καυστική γλώσσα του Βασιλιά του Καρναβαλιού, δεν ξέφυγε κανένας. Ούτε η Κυβέρνηση, ούτε η Αντιπολίτευση, ούτε οι τοπικοί άρχοντες και οι υπηρεσίες. Για όλους κάτι κακό είχε να πει.
Εθιξε το Βάγγο και τις σκυλοεκδηλώσεις του στα πολιτιστικά κέντρα της Αθήνας, το Γιάννο, τον Αρσένη και τον Καραμανλή. Ο Συνασπισμός, ο Τσοβόλας και ο Αντώνης ήταν τα επόμενα θέματά του. Στη συνέχεια, φτάνοντας στις Δημοτικές εκλογές, είπε πως δυο Μήτσοι διεκδικούσαν τη Νομαρχία. Ο ένας κουλουριάστηκε, και ο άλλος, ο δράκος ο Τριφύλιος νίκησε, ενώ την πίκρα έβγαλε και για την αστυνομία, το ΚΤΕΟ καθώς και για την ομάδα του Παμίσου και τον Γ.Σ.Μ.
Στο τέλος ο Βασιλιάς έστειλε τους πάντες στα… γκρεμοτσακίδια και αποχώρησε από την πλατεία.
Μετά το λόγο του Βασιλιά, ο Δήμος έδωσε τα βραβεία στις ομάδες που είχαν λάβει μέρος στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Την πρώτη θέση πήραν οι "Ασχετοι", τη δεύτερη οι "ΡΚΚ" και την τρίτη η "Γ’ Λυκείου".
Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες και οι παρευρισκόμενοι, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο και μεγαλύτερο Καρναβάλι της Μεσσηνίας.
Κέλλυ Δημητρούλια».


(409) "Ελευθερία" 17/2/1999
(410) "Ελευθερία" 21/2/1999
(411) "Ελευθερία" 24/2/1999
Οπως φαίνεται από το κείμενο, ο καρνάβαλος μεταξύ άλλων σατίρισε τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου με τις οποίες χαρακτήρισε "πολιτιστικά κέντρα" τα σκυλάδικα, τις νομαρχιακές εκλογές κατά τις οποίες ο Δημήτρης Δράκος νίκησε τον τ. υπουργό Δημήτρη Κουλουριάνο αλλά και πρόσωπα της πολιτικής επικαιρότητας όπως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής.