Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 22:44

Είστε κυβέρνηση, όχι αντιπολίτευση της αντιπολίτευσης

Με συμπαθάτε κ. Πρόεδρε, αλλά δεν είναι δουλειά σας να σχολιάζετε τις εσωκομματικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύ δε περισσότερο να επικρίνετε τους συνέδρους του για το γεγονός ότι ανανέωσαν την εντολή ηγεσίας προς τον Αλέξη Τσίπρα. Η δε διαφωνία μου προς μια τέτοια πρακτική δεν είναι σημερινή. Το ίδιο έκανα και τον Σεπτέμβριο του 1984 από αυτήν τη στήλη, όταν δημοσιευόταν στην «Ελευθεροτυπία». Τότε εξελέγη ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ο πατέρας σας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου έκανε μια επίθεση στους βουλευτές που τον εξέλεξαν, με σκληρούς χαρακτηρισμούς. Οπότε, αν και ήμουν ακόμη μέλος του ΠΑΣΟΚ και αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του, επέκρινα τον Ανδρέα Παπανδρέου για τη δήλωσή του, διότι όφειλε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες στα άλλα κόμματα.

Το ίδιο οφείλετε και εσείς κ. Πρόεδρε. Δεν είναι δουλειά σας να υποδεικνύετε σε ένα σώμα χιλιάδων συνέδρων ποιον θα επιλέξει ως αρχηγό του κόμματός τους, ούτε καν να κρίνετε πόσα χρόνια «κάθεται στην καρέκλα του αρχηγού» ο κ. Τσίπρας. Ιδίως όταν αυτός ο άνθρωπος παρέλαβε ένα κόμμα το οποίο, υπό πλέον προβεβλημένους αρχηγούς από τον τότε άγνωστο νεαρό, είχε «κολλήσει» γύρω στο 4%. Και το οδήγησε σε συνεχείς νίκες καθιστώντας το αξιωματική αντιπολίτευση και, τελικώς, κυβέρνηση.
Από εσάς δεν περιμένουμε να κάνετε τον πολιτικό αναλυτή και σχολιαστή. «Βρομάει ο τόπος» από τέτοιους, έγκυρους και μη.
Από εσάς περιμένουμε να δώσετε λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Το ενεργειακό, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την ασφάλεια των πολιτών, την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας -που εξακολουθεί να θερίζει, με έναν ημερήσιο αριθμό νεκρών που είναι αναλογικώς από τους υψηλότερους της Ευρώπης και του κόσμου-, τα μονίμως άλυτα προβλήματα της παιδείας μας.
Στο κάτω-κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα στην αντιπολίτευση. Και μόνο στα πιο τολμηρά όνειρα κάθε Πολάκη μπορεί να ξαναγίνει κυβέρνηση «για δεύτερη φορά», που θα είναι και «αλλιώς, αυτή τη φορά», κατά πώς μας απειλεί. Οπότε το να κάνετε με μικροπολιτικούς σχολιασμούς… αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος. Δεν συνάδει με την αποστολή και τον ρόλο σας. Άσε πια που δίνετε κακό παράδειγμα σε κάποιους από τους φλύαρους συνεργάτες σας -ονόματα δεν λέω, καταλαβαίνετε.

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgismassavetas@gmail.com