Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2023 19:29

Στο ναδίρ η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της Κορώνης και των γύρω οικισμών

 

Γράφει ο Γεώργιος Δ. Διαμαντάκης, συνταξιούχος δικηγόρος κάτοικος και δημότης Κορώνης

Συνεχίζεται και καθίσταται οξύτερο το διαχρονικό πρόβλημα των κατοίκων της Κορώνης και των γύρω οικισμών που αφορά την προστασία της υγείας τους, λόγω της κακής και ανεπαρκούς λειτουργίας των υγειονομικών δομών της περιοχής.

Πριν ένα χρόνο δημοσίευα τις απόψεις μου στο φύλλο της 8ης Οκτωβρίου 2022 της έγκριτης εφημερίδος σας, με τίτλο «Κραυγή αγωνίας των κατοίκων Κορώνης για ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη» για την ελλιπή παροχή ιατρικής βοήθειας για πολλά χρόνια στους κατοίκους» και εκτός των άλλων έγραφα «....ότι οι κάτοικοι συνεχίζουν και σήμερα να κυριαρχούνται από φόβο, αγωνία και ανασφάλεια μήπως τους συμβεί κάποιο επείγον πρόβλημα στην υγεία τους που χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας, οπότε θα είναι αναγκασμένοι να τρέχουν πανικόβλητοι στο κρατικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, αναζητώντας κάθε μεταφορικό μέσο, αν βέβαια προλάβουν να φθάσουν, διανύοντας απόσταση 52 χλμ. ενός δύσκολου και επικίνδυνου επαρχιακού δρόμου». Ακόμη, ανέφερα ότι, «....οι ιατρικές υπηρεσίες στο ιατρείο της Κορώνης παρέχονται εδώ και αρκετά χρόνια από τον μοναδικό ιατρό, με πρωινό ωράριο 8 π.μ. έως 2 μ.μ. τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδος, πλην μιας ημέρας που μεταβαίνει σε γειτονικό οικισμό. Όλο το υπόλοιπο 24ωρο, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες παραμένει κλειστό». Για τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες που δεν λειτουργεί, οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στο ιατρείο της Αίπειας (Λογγάς) σε απόσταση 15 χλμ., το οποίο υποτίθεται ότι είναι καλύτερα στελεχωμένο και λειτουργεί καθόλο το 24ωρο. Δυστυχώς, όμως και αυτή η υγειονομική υπηρεσία εμφανίζει ελλείψεις και δυσλειτουργίες και είναι δύσκολο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών.

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω διαχρονικών προβλημάτων για την υγεία, ενδεικτικά παραθέτω και ένα πρόσφατο, επείγον περιστατικό, που υπέπεσε στην αντίληψή μου, δηλ. ένα από τα πολλά που συμβαίνουν, ευτυχώς χωρίς μοιραία κατάληξη. Δυστυχώς, έχουν συμβεί πολλά γεγονότα χωρίς αίσια κατάληξη και αυτό είναι και το πιο δυστυχές της όλης αυτής απραξίας.

Το προπερασμένο Σάββατο σε παραλιακή καφετέρια της Κορώνης ο απόμαχος συνταξιούχος ναυτικός Διονύσιος Λευτάκης του Δημητρίου, έπινε τον καθιερωμένο καφέ του με κάποιον συντοπίτη του. Ξαφνικά αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε από το φίλο του με δυσκολία στην οικία του για χαλάρωση και βοήθεια. Συγχρόνως εγένοντο συνεχείς προσπάθειες για τηλεφωνική επικοινωνία με το εφημερεύον ιατρείο της Αίπειας για οδηγίες και πιθανή μεταφορά του, η οποία δεν κατέστη δυνατή. Ακολούθως, περί ώρα 5 μ.μ. οι συγγενείς του οι οποίοι τον αναζητούσαν τον βρήκαν με την συνδρομή της αστυνομίας στην οικία του ημιλυπόθυμο και σε κακή κατάσταση και αμέσως κάλεσαν το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον παρέλαβε στις 8 μ.μ., προφανώς λόγω φόρτου εργασίας και νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με οξεία ουρολοίμωξη.

Πλέον η υπομονή των κατοίκων έχει εξαντληθεί, διότι το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο για χρόνια, παρά τις άπειρες υποσχέσεις των αρμοδίων της διοίκησης κάθε μορφής.

Κατά την γνώμη μου, η οριστική λύση του προβλήματος απαιτεί την επαρκή στελέχωση του υφιστάμενου ιατρείου Κορώνης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό, καθόλο το 24ωρο. Συγχρόνως, η ίδρυση και λειτουργία αναβαθμισμένου και σύγχρονου Κέντρου Υγείας στον Αγιο Ανδρέα - Αίπειας με πλήρη μονάδα ασθενοφόρων ΕΚΑΒ στις υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις (κτίρια πρώην Συκικής), όπως είχε προταθεί παλιότερα και δεν υλοποιήθηκε, είναι παραπάνω από αναγκαία. Είναι απαίτηση των κατοίκων να δράσουν άμεσα οι τοπικές αρχές για να υπάρξει ιατρική περίθαλψη στην περιοχή. Αν οι φορείς του τόπου, κοινωνικοί, επαγγελματικοί, δημοτικοί κλπ., πρωτοστατήσουν και πιέσουν συντονισμένα για την επίλυση αυτού του μείζονος προβλήματος, είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουν και μάλιστα σε σύντομο χρόνο. Διαφορετικά, με μεμονωμένες περιστασιακές, αποσπασματικές κινήσεις και πρωτοβουλίες και «φωνές καφενείου» το πρόβλημα θα διαιωνίζεται και η θλιβερή υγειονομική κατάσταση θα συνεχίζεται.