Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 21:40

Κραυγαλέα αδυναμία εναλλακτικής πρότασης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η Ν.Δ. έχει τα προβλήματά της σε σχέση με την επιλογή υποψήφιου περιφερειάρχη, αλλά έχει ταυτόχρονα την απόλυτη ευχέρεια κινήσεων. Παίζει χωρίς αντίπαλο και αυτό είναι τελικά που γεννά την αλαζονεία και τις επιλογές συστημάτων και παρασυστημάτων. Δεν υπάρχει αντιπολίτευση και κόμματα που να έχουν καθαρή στρατηγική και σχέδιο, για να θέσουν εμπόδια και να δημιουργήσουν αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης στο μέλλον.

Όπως είχαμε επισημάνει, η επιλογή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να αφήσουν τη συγκρότηση ψηφοδελτίων στις Περιφέρειες για μετά τις βουλευτικές εκλογές, ήταν απολύτως λαθεμένη, κάτι που επιβεβαιώνεται στην παρούσα φάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη δίνη της εσωκομματικής κρίσης και της εκλογής νέας ηγεσίας. Δύσκολα θα καταλήξει σε αξιόπιστα σχήματα και θα στηριχθεί στον «κομματικό πατριωτισμό» για να κάνει καταγραφή. Είναι προφανές ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα με ποσοστά πολύ κάτω ακόμα και από τα χαμηλά του Ιουνίου.

Το ΠΑΣΟΚ, ενώ θεωρητικά σωστά επιθυμεί να αναδείξει πρόσωπα και συνδυασμούς με κριτήριο την ανανέωση και τη νέα πολιτική πρόταση, μένει στη θεωρία. Δεν βρίσκει, δεν πείθει ή δεν «επιστρατεύει» τέτοια πρόσωπα και κινείται σε λογικές παλαιοκομματικής διαχείρισης, για να καταγράψει ανεμικές νίκες που δεν θα οφείλονται στη δική του ανάκαμψη αλλά στην απόλυτη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι τραγικό -και ταυτόχρονα ενδεικτικό του ελλείμματος στρατηγικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης- να συζητείται ακόμα και ως αστείο η προοπτική στήριξης Τατούλη. Ποιο νέο και τι ακριβώς σηματοδοτεί μια τέτοια υποστήριξη άμεσα ή έμμεσα; Ποιος θα «μαζέψει» και με ποια διαδικασία στελέχη που έχουν πάρει ήδη αποφάσεις και φωτογραφίζονται ως υποψήφιοι αδιαφορώντας για τις επιλογές των κομμάτων τους; Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, το πιθανότερο είναι τα κόμματα να συρθούν πίσω από τις εξελίξεις.

Η Κεντροαριστερά στην Πελοπόννησο έχει ευκαιρία να αναδείξει πρόσωπα και δυνάμεις παρουσιάζοντας μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας στους πολίτες. Απέναντι στον παραγοντισμό και την αλαζονεία χρειάζεται ένα καινούργιο και καθαρό σχήμα. Με προτάσεις και σχέδιο, με ένα άλλο πολιτικό παράδειγμα για τη διαχείριση πόρων και ευκαιριών για την Πελοπόννησο. Όποιο κόμμα καταφέρει να στηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία έχει μέλλον και προοπτική. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βλέπουμε όλοι για πολλά χρόνια ακόμα να βάζουν οι παράγοντες της Ν.Δ. υποψήφιους τους συνεργάτες τους και να ανανεώνεται το πολιτικό προσωπικό με γόνους.

panagopg@gmail.com