Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 20:59

Η κάλπη θα γεμίσει θυμό ή παντοκρατορία;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τα όσα γραφικά συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσαν ανάσα στην κυβέρνηση και έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας σε άλλη κατεύθυνση. Οι κυβερνητικές αστοχίες του καλοκαιριού πέρασαν σε δεύτερο πλάνο και η κοινή γνώμη, μεταξύ πρωινάδικου και μεσημεριανάδικου, επικεντρώθηκε στο σόου που απλόχερα προσφέρουν οι νέοι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας και την παντοκρατορία της στο επικοινωνιακό σύστημα βρήκε την ευκαιρία να αναδειχθεί ξανά ως η μοναδική σοβαρή συνιστώσα του πολιτικού συστήματος.
Την Κυριακή πηγαίνουμε στις κάλπες και οι πολίτες έχουν να επιλέξουν από τη μια μεριά τους κυβερνητικούς εκλεκτούς και από την άλλη διάφορα σχήματα, κομματικά ή πολυσυλλεκτικά. Οι κυβερνητικοί εκλεκτοί πωλούν εξουσία και κινούνται εντός του προστατευμένου επικοινωνιακού περιβάλλοντος, ενώ οι υπόλοιποι παλεύουν χωρίς πόρους και άκρες προσπαθώντας να επιβιώσουν και να επικρατήσουν σε μια εξ ορισμού άνιση μάχη. Ο εκλογικός νόμος δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να δημιουργηθούν ευρύτερες συμμαχίες, μιας και η παλιά πρόβλεψη του 50% έχει αφαιρεθεί και το 43% είναι αυτό που δίνει τη νίκη μόνο με την κομματική συσπείρωση.
Οι αντικυβερνητικοί συνδυασμοί ελπίζουν στην έκφραση της δυσαρέσκειας σε αποτυχημένους δημάρχους και περιφερειάρχες, σε συνδυασμό με την ακρίβεια και τη δυσκολία της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Το μήνυμα δυσαρέσκειας είναι αυτό που δίνει ελπίδες, το οποίο εκτιμάται ότι θα εκφραστεί δυναμικά όπου οι εκλεκτοί της κυβέρνησης δεν καταφέρουν να επικρατήσουν την πρώτη Κυριακή.
Λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές η Ν.Δ. θεωρούσε ότι θα κατακτήσει με περίπατο 12+1 Περιφέρειες. Τώρα οι σίγουρες είναι 5+1 και θα δοθεί μάχη για τις άλλες 6. Πριν από 15 ημέρες το ενδεχόμενο βαριάς ήττας «έβγαζε» από το κάδρο της εκλογικής μάχης τον Μητσοτάκη για να μην υπάρξουν συνέπειες στο προφίλ του. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών άλλαξαν τον σχεδιασμό και επανέφεραν στο τραπέζι το στόχο 12+1 και έτσι ξαναβγήκε ο Μητσοτάκης μπροστά με περιοδείες και στηρίξεις στις «δύσκολες» περιπτώσεις. Είναι πλέον προφανές ότι το πολιτικό κλίμα θα καθορίσει το αποτέλεσμα. Μένει να δούμε στην κάλπη αν θα υπερισχύσει ο θυμός για την ακρίβεια και την αναποτελεσματικότητα του κυβερνητικού μηχανισμού ή η κυριαρχία στο κράτος, την αυτοδιοίκηση και τους μηχανισμούς τους.

panagopg@gmail.com