Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2023 22:35

Η φορολογική μεταρρύθμιση που κανένας δεν θέλει να γίνει

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας διαμαρτύρεται δικαίως για τον οριζόντιο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Η φορολόγηση για να είναι δίκαιη θα πρέπει να προκύπτει από τα πραγματικά δεδομένα και να μην γίνεται με λογικά άλματα ή με εκτιμήσεις. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή ο συγκεκριμένος τρόπος φορολόγησης θα κριθεί δικαστικά παράνομος και θα καταργηθεί. Μέχρι τότε όμως θα έχουν κλείσει κάποιες τρύπες στα έσοδα του προϋπολογισμού. Το υπουργείο και η κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το μέτρο είναι προσωρινό, αλλά δεν έχουν άλλο τρόπο να συλλέξουν έσοδα από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Η φοροδιαφυγή στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών είναι μεγάλη και αυτό καταγράφεται σε όλες τις εκθέσεις για την ελληνική οικονομία. Όλοι γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει, πότε και πώς κόβονται αποδείξεις από σειρά επαγγελματιών. Προφανώς δεν είναι όλοι ίδιοι και άλλο το ύψος φοροδιαφυγής του καθενός, γι’ αυτό και ο φόρος πρέπει να είναι εξατομικευμένος. Το ζήτημα όμως είναι πώς θα φτάσουμε στο τι πραγματικά αναλογεί στον καθένα. Αυτή είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα, την οποία καμία κυβέρνηση δεν επιχειρεί, γιατί φοβάται τις επιπτώσεις στην εκλογική πελατεία.

Η κυβέρνηση προτιμά να βάλει οριζόντια έναν ελάχιστο φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες, για να δείξει ότι κάτι κάνει από το να περιορίσει πραγματικά τη φοροδιαφυγή. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι το μεγαλύτερο μέρος των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών υπάρχουν μόνο εφόσον φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Αν περιοριστεί η φοροδιαφυγή θα πρέπει να κλείσουν. Το αντέχει αυτό πολιτικά κάποια κυβέρνηση; Προφανώς και όχι. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα κάνει ότι αλλάζει το σύστημα φορολόγησης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες τους αδικημένους από τον οριζόντιο τρόπο φορολόγησης. Όλοι θα έχουν έτσι δίκιο διαιωνίζοντας την υπάρχουσα κατάσταση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο μοντέλο εδώ και χρόνια δεν είναι βιώσιμο οικονομικά και πολιτικά, αλλά με αυτό όλοι βολεύονται και δεν κάνουν τίποτα για να το αλλάξουν.