Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 20:18

Σύστημα υγείας από μηδενική βάση 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κατάσταση στη δημόσια υγεία είναι συνολικά κάκιστη, ενώ ειδικά στην επαρχία τραγική. Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει ουσιαστικά διαλυθεί. Στη διαπίστωση αυτή συμφωνούν όλοι, ακόμα και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ο οποίος υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με το συγκεκριμένο ζήτημα. Από τις περσινές εκλογές έχουν αλλάξει δύο υπουργοί, αλλά το δημόσιο σύστημα υγείας συνεχίζει να διαλύεται χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο αναμόρφωσής του.

Υπάρχει πλέον η βάσιμη εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να διορθώσει το δημόσιο σύστημα υγείας και απλώς θα συνεχίσει να παριστάνει ότι ενδιαφέρεται για αυτό, λαμβάνοντας μέτρα μικρής σημασίας και αξίας, όπως τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία. Αλλαγές που αφορούν στην οικονομική συμμετοχή του ασθενούς στην παροχή υπηρεσίας υγείας. Η κυβέρνηση, παρότι δεν το ομολογεί, κινείται στη λογική δημιουργίας ενός συστήματος υγείας τριών ταχυτήτων. Ένα ιδιωτικό υψηλών προδιαγραφών, στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, ένα δημόσιο με ατομική χρηματοδότηση, που θα απευθύνεται στη μεσαία τάξη και ένα για όσους δεν έχουν καμία δυνατότητα και το οποίο θα λειτουργεί σε συνθήκες γαλέρας. Τα πράγματα εκεί οδηγούνται μέσα από την υποκριτική αδράνεια.

Η αλήθεια είναι ότι αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας, στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται όλοι οι Έλληνες πολίτες, με τη σημερινή οργάνωση και χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπάρξει. Χρειάζεται να στηθεί ένα νέο σύστημα ουσιαστικά από μηδενική βάση. Με νέα χωροταξική κατανομή των δομών υγείας, με διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας της πρωτοβάθμιας, της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, με επαρκές προσωπικό και αξιοπρεπείς αμοιβές.  Όσο η συγκεκριμένη συζήτηση δεν ανοίγει, δεν πρόκειται να φτάσουμε σε μια σημαντική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες. Η υγεία και η παιδεία θα πρέπει να κρίνουν τα αποτελέσματα των εκλογών. Οι πολίτες να ψηφίσουν με βάση την αναλυτική, κοστολογημένη και υλοποιήσιμη πρόταση, που θα καταθέτει το κάθε κόμμα. Όσο αυτό δεν γίνεται, η αντιπολίτευση θα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την κακή κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση θα παριστάνει ότι κάτι κάνει και όλοι θα υπόσχονται λύσεις, οι οποίες ποτέ δεν θα υλοποιούνται.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 20:51