Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 22:31

Η Καλαμάτα των 15 λεπτών είναι απολύτως εφικτή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η πόλη των 15 λεπτών είναι μια ιδέα πολεοδομικού σχεδιασμού, που στοχεύει στη δημιουργία κοινοτήτων όπου οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικές ανέσεις χωρίς να χρειάζονται περισσότερα από 15 λεπτά με τα πόδια ή με ποδήλατο. Η ιδέα ενθαρρύνει την ανάπτυξη πόλεων με πολλαπλά κέντρα, με γραφεία, καταστήματα, εστιατόρια και ψυχαγωγία τοποθετημένα τοπικά, μειώνοντας την ανάγκη για οδήγηση. Αυτό το κάνει μέσω πολιτικών και αστικών παρεμβάσεων, μειώνοντας την εξάρτηση από τα οχήματα και ενθαρρύνοντας τα ενεργά ταξίδια, στοχεύει τόσο στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όσο και στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων.
Η συγκεκριμένη ιδέα έγινε ευρέως γνωστή στη χώρα μας πριν από μερικές εβδομάδες, όταν ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας συναντήθηκε με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Κάρλος Μορένο εμπνευστή της «πόλης των 15 λεπτών». Η συγκεκριμένη συνάντηση και όσα ειπώθηκαν αντιμετωπίστηκαν από τα τρολ του Διαδικτύου με τον ίδιο τρόπο που είχαν αντιμετωπιστεί πριν από μερικά χρόνια οι πολιτικές για την πράσινη ενέργεια. Όλα αυτά φαντάζουν ουτοπικά και σαχλαμάρες από όσους πιστεύουν ότι ανάπτυξη είναι το γνωστό «καβάλα παν στην εκκλησιά καβάλα προσκυνάνε» με το αυτοκίνητο στους σύγχρονους καταναλωτικούς ναούς!
Ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας Καλαμάτας Βασίλης Παπαευσταθίου μιλώντας στην «Ε» επεσήμανε σωστά ότι «εδώ στην Καλαμάτα σε 15 λεπτά μπορείς να ξεκινήσεις από την πλατεία και να βρεθείς στη θάλασσα. Είναι φοβερό, εμείς το έχουμε και δεν το κάνουμε. Άρα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που πρέπει να πειστεί ο κόσμος, είναι να χρησιμοποιεί τα ποδήλατα και τις πεζοδιαβάσεις. Να γίνουν οι ποδηλατόδρομοι. Σε αυτό είμαστε πίσω». Η Καλαμάτα έχει λοιπόν τις δυνατότητες, με πολύ μικρές παρεμβάσεις, να γίνει πόλη των 15 λεπτών, αρκεί να προχωρήσει σε δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομίων που θα διασυνδέουν όλες τις περιοχές της πόλης. Δεν είναι δύσκολο, αλλά απαιτεί διαφορετική φιλοσοφία. Όταν όμως δεν έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις ποδηλατόδρομο σε όλο το μήκος της Ναυαρίνου και στριμώχνονται πεζοί, ποδηλάτες και αθλούμενοι σε ένα πεζοδρόμιο, είναι δύσκολο να αντιληφθείς ότι χρειάζεται να δεις με διαφορετικό μάτι την κινητικότητα στο αστικό περιβάλλον. Αυτοί που γνωρίζουν, ξέρουν τι πρέπει να γίνει, το πρόβλημα όμως είναι ότι πολιτικά ισχυροί είναι αυτοί που όλα αυτά τα ακούν… ως πράσινα άλογα!
panagopg@gmail.com