Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 21:18

Ο συμβιβασμός των χαμηλών προσδοκιών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι ημερίδες, οι εκθέσεις και γενικώς όλες οι εκδηλώσεις καλό είναι να γίνονται. Βρίσκονται οι άνθρωποι, ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες, αναπτύσσονται συνεργασίες. Τα θετικά άλλες φορές είναι περιορισμένης έκτασης και κάποιες σημαντικά. Πολλές φορές υπάρχουν εκδηλώσεις υπερτιμημένες και υπερκοστολογημένες και άλλες ταπεινές. Ανεξαρτήτως του είδους, εκδηλώσεις επιτυχημένες είναι αυτές που καταλήγουν σε ένα διά ταύτα. Έχουν δηλαδή συμπέρασμα και καθορίζουν επόμενα βήματα. Δημιουργούν έναν οδικό χάρτη για αυτά που πρέπει να γίνουν. Να αντιμετωπιστούν προβλήματα και να ανατραπούν αδυναμίες.

Στις περισσότερες εκδηλώσεις κυριαρχούν δυστυχώς οι αφόρητες γενικότητες, οι εκθέσεις ιδεών και οι επισημάνσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στη Μεσσηνία, τη Μαγνησία, το Κιλκίς και την Κοζάνη. Κείμενα-«μπακαλιάροι», με ωραίες γενικές διατυπώσεις, χωρίς να λένε τίποτα επί του συγκριμένου. Να αναλύεται δηλαδή το πρόβλημα μιας περιοχής ή ενός κλάδου και να προτείνονται συγκεκριμένα ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα μέτρα. Όχι γενικότητες του στυλ «η πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημα», ούτε υπερφίαλοι στόχοι που να ζητούν έργα τεράστιου κόστους. Απλά μέτρα που να μπορούν να ληφθούν από τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις.

Να ζητείται, για παράδειγμα, η δέσμευση του περιφερειάρχη ή του δημάρχου για μια συγκεκριμένη παρέμβαση της αρμοδιότητάς του. Να τίθεται χρονοδιάγραμμα για το κάθε έργο και να αναλύεται εξαντλητικά το κάθε πρόγραμμα, έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο τι αναμένεται και πότε.

Να δεσμεύεται ο δήμαρχος για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τη στάθμευση, προκειμένου να τονωθεί η εμπορική και η τουριστική κίνηση. Να καταλήγουν δηλαδή τα πάντα σε ένα αποτέλεσμα, που μπορεί να είναι προσδιορισμένο και μετρήσιμο. Να μην μαζεύονται όλοι κάθε χρόνο για να λένε τα ίδια και τα ίδια χωρίς να έχει γίνει τίποτα, γιατί πολύ απλά ποτέ δεν τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι και -το σημαντικότερο- δεν ανέλαβε κανένας την υποχρέωση να κάνει το ένα ή το άλλο.

Η αλήθεια είναι ότι σε γενικές γραμμές κανένας δεν θέλει να θέσει δημόσια δυσάρεστα θέματα σε κανέναν. Οι δημόσιες σχέσεις με τα χαμόγελα και τις φιλοφρονήσεις είναι προφανώς πιο εύκολες και για κάποιους ιδιαίτερα αποδοτικές. Με αυτό τον τρόπο είναι βέβαιο ότι πολύ λίγα μπορεί κανείς να αναμένει και δυστυχώς όλο και περισσότεροι είναι συμβιβασμένοι με τη συντήρηση μιας κατάστασης χαμηλών προσδοκιών.

panagopg@gmail.com

[Φωτογραφία: Pixabay]