Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 14:55

Τάνυα-Μαρία Γεριτσίδου: Η Vegan ελληνική κουζίνα είναι η παραδοσιακή


Η vegan διατροφή κακώς για την Ελληνική κουζίνα λέγεται αυστηρή χορτοφαγία! Καθώς η λέξη ‘αυστηρός’ αμέσως δίνει την εντύπωση του ασκητισμού ή του ασφυκτικού περιορισμού στο τι μπορούμε να τρώμε.

Κυριότερα, μας φαίνεται ότι δεν μπορούμε να τρώμε νόστιμα. Και τι χαρά έχει το φαγητό ή η ώρα του φαγητού, εάν δεν πρόκειται να απολαύσουμε θαυμάσια γεύση;

Ευτυχώς, τίποτε από αυτά δεν ισχύει για τον παραδοσιακό Ελληνικό τρόπο διατροφής! Για εμάς η vegan διατροφή δεν είναι ουσιαστικά κάτι νέο ή ξενόφερτο στην διατροφή μας. Αντιθέτως, είναι η βάση της κουζίνας με την οποία τράφηκαν και μεγάλωσαν γενιές και γενιές.

Πέρα από την σαρακοστιανή νηστεία που διαρκούσε το 1/3 του χρόνου, το καθημερινό κύριο πιάτο της οικογένειας τις υπόλοιπες ημέρες ήταν στην πλειονότητα αν όχι και στην ολότητα του vegan δηλ. ‘αυστηρά’ χορτοφαγικό.

Πεντανόστιμα λαδερά, όσπρια τα επονομαζόμενα ως ‘κρέας’ του φτωχού με την φασολάδα να έχει αναχθεί σε Εθνικό μας πιάτο, ζυμαρικά, θρεπτικά γλυκά όπως χαλβάς, κολυβόζουμο, λουκουμάδες, φανουρόπιτα, ορεκτικές σαλάτες όπως μελιτζανοσαλάτα, πατατοσαλάτα, ουγγαρέζα, κ.λπ., σνακ όπως τηγανίτες κ.ο.κ. καταμαρτυρούν ότι το νόστιμο φαγητό με ‘αυστηρή’ χορτοφαγία (δηλαδή vegan) δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

Λείπει όμως θα πείτε το κρέας, που μπορεί να ήταν το μικρότερο ποσοστό της παραδοσιακής Ελληνικής διατροφής αλλά ήταν και η κορωνίδα της κυριακάτικης και της εορταστικής κουζίνας. Και μαζί με αυτό χάνουμε τα Εθνικά παραδοσιακά μας πιάτα: το παστίτσιο, τον μουσακά, τα γιουβαρλάκια, τα μακαρόνια με τον κιμά, το γιουβέτσι, το κοκκινιστό, το λεμονάτο, το στιφάδο, τις εντράδες, σουβλάκι με πίτα ή καλαμάκι, μπιφτέκια, κεφτέδες, σουτζουκάκια, κοτόπουλο και τόσα άλλα.

Σωστά; Βεβαίως και λάθος!

Δεν χάνουμε τίποτα! Και εντράδες και ντολμάδες και σούπες και ψητά και σουβλάκι και κεφτέδες και μπιφτέκια και μπριζολάκια και τα εθνικά παραδοσιακά μας πιάτα μπορούμε να έχουμε σε μεγάλη ποικιλία και να μην χάσουμε τις οικείες γεύσεις και να μην έχουμε τα βάρη στον οργανισμό, το περιβάλλον και την τσέπη μας που έχει η κρεατοφαγία.

Σε αντίθεση με την δημιουργική και πειραματική vegan/ αυστηρά χορτοφαγική κουζίνα που προβάλλεται διεθνώς και μας ξενίζει, η Ελληνική παραδοσιακή vegan/’αυστηρά’ χορτοφαγική κουζίνα είναι ακριβώς αυτό που γνωρίζουμε και θέλουμε: το Vegan σουβλάκι είναι ίδιο σε γεύση με το μη vegan και δεν χρησιμοποιεί ως υποκατάστατο κρέατος κουνουπίδια, μανιτάρια, κ. ά.

Αντιθέτως, η Ελληνική vegan κουζίνα έχει σουβλάκι με ειδικά προμαγειρεμένη σόγια ή άλλα αντίστοιχα παρασκευάσματα που δεν διαφέρουν στην όψη, την υφή και την γεύση καθόλου από το κρέας που περιμένουμε να γευτούμε.

Το μυστικό σε όλα είναι η σωστή επιλογή τύπου υποκατάστατου για κάθε συνταγή και πώς το προετοιμάζουμε.

Αυτό ακριβώς, μαζί με πλήθος άλλων εντελώς αυθεντικών ‘αυστηρά’ χορτοφαγικών συνταγών θα βρείτε στον οδηγό «Τα Νόστιμα Φαγητά της Οικογένειας»!

Με αυτόν τον οδηγό μπορούμε να γνωρίσουμε τον θαυμαστό κόσμο της παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας και να τρώμε κυριολεκτικά όχι μόνο υγιεινά αλλά και πεντανόστιμα και οικονομικά!

Η δε ποικιλία σε φαγητά, γλυκά, σνακ, ορεκτικά, σούπες, σαλάτες, κ.λπ. είναι τέτοια που αν θέλουμε μπορούμε να μην φάμε το ίδιο φαγητό για όλο τον χρόνο!

  

 

\

Διαβάστε επίσης: Oλγα και Τάνυα-Μαρία Γεριτσίδου συστήνουν το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας για Vegan μενού