Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2023 12:12

Πύλη της Πελοποννήσου ή τοπικός αερολιμένας;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Ο κίνδυνος διακοπής της αεροπορικής σύνδεσης Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα επειδή δεν κατατέθηκε προσφορά από καμία εταιρεία, σε συνδυασμό με τη βασανιστικά αργή διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», αλλά και η φετινή μείωση των διεθνών πτήσεων, συνθέτουν ένα αγωνιώδες τρίπτυχο για το μέλλον του Αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν την πλήρη αδυναμία αξιοποίησής του από την πολιτική και την οικονομική ηγεσία της Πελοποννήσου. Ειδικά ο κίνδυνος διακοπής της γραμμής Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα είναι κάτι παραπάνω από ορατός, επειδή η αεροπορική σύνδεση της Πελοποννήσου με τη Βόρεια Ελλάδα δεν προβλήθηκε όσο χρειάζεται, με συνέπεια κάτοικοι της Λακωνίας, της Αρκαδίας και της Αργολίδας να ταξιδεύουν αεροπορικώς για Θεσσαλονίκη μέσω του Αεροδρομίου της Αθήνας. Για προβολή των πελοποννησιακών προορισμών στη Βόρεια Ελλάδα καλύτερα να μη συζητήσουμε… γιατί θα χαλάσουμε τις καρδιές μας καλοκαιριάτικα και δεν υπάρχει κανένας λόγος, αφού τόσο οι πολιτικές αρχές όσο και η οικονομική ηγεσία του Μοριά περιμένουν από τον ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού να κάνουν όσα δεν κάνουν η Περιφέρεια, οι δήμοι και οι επιχειρήσεις.

Απλώς θα επισημάνουμε για πολλοστή φορά ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με κεντρικό σχεδιασμό και πενταετή πλάνα. Επιτυγχάνεται με ριψοκίνδυνες επενδύσεις τις οποίες στηρίζουν η πολιτική και η πνευματική ηγεσία, τονίζοντας την ανάγκη προάσπισης του περιφερειακού συμφέροντος. Πρώτα απ’ όλα όμως, θα πρέπει να καλλιεργηθεί στην Πελοπόννησο η περιφερειακή συνείδηση που θα οδηγήσει σε συνεργασίες όσων σήμερα φθονούν την επιτυχία του διπλανού χωριού ή νομού. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η μία Περιφερειακή Ενότητα συνεχίσει να υπονομεύει τις προσπάθειες της άλλης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου κινδυνεύει να συνθλιβεί ολόκληρη ανάμεσα στις συμπληγάδες της οικονομικής στασιμότητας και της δημογραφικής συρρίκνωσης.

Ειδικά για την αξιοποίηση του Αεροδρομίου της Καλαμάτας, οι κοινωνικοί εταίροι της Πελοποννήσου οφείλουν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσουν ειλικρινά αν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Περιφέρειας ή αν τελικώς θα λειτουργήσει ως τοπικός αερολιμένας, για τις ανάγκες της τουριστικής κίνησης στη Μεσσηνία. Αν για διάφορους λόγους (εθνικούς, στρατιωτικούς κ.λπ.) το Αεροδρόμιο Καλαμάτας λειτουργήσει μόνο ως τοπικός αερολιμένας, με ετήσια κίνηση μέχρι 500.000 επιβάτες, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προφανώς θα χρειαστεί και ένα δεύτερο, μεγάλο ιδιωτικό αεροδρόμιο που θα τη συνδέσει, εκτός από την Ευρώπη, και με Αμερική, Ασία, Αυστραλία. Θα μου πείτε:

Εδώ η τοπική επιχειρηματική κοινότητα δεν επενδύει στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα, θα επενδύσει σε αεροδρόμιο; ∆εν θα επιχειρηματολογήσω για το αντίθετο, αφού έτσι κι αλλιώς οι τοπικοί επιχειρηματίες, αντί να επενδύσουν, στέλνουν επιστολές στον πρωθυπουργό ζητώντας… σοβιετικά επενδυτικά πλάνα από την κεντρική κυβέρνηση.

lathanasis@gmail.com 

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2023 12:18