Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 12:48

Μεσσηνιακή Ριβιέρα με… πατάτες και αραχίδες

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)

Οι αφίξεις επιβατών διεθνών πτήσεων το πρώτο φετινό δεκάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 28,4% από 4.902.194 σε 6.294.000, ενώ στην Καλαμάτα μειώθηκαν κατά 15,5% από 158.578 σε 134.006.

Στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υλοποιούνται επενδύσεις 10 δισ. ευρώ, ενώ στη Μεσσηνιακή Ριβιέρα που εκτείνεται από τον ποταμό Αρι στην Καλαμάτα μέχρι το Πεταλίδι, οι αγρότες συνεχίζουν να φυτεύουν πατάτες και αραχίδες, καθώς δεν υπάρχει πολεοδομικό σχέδιο για την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου δίπλα στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος». Σε έναν απολύτως ορθολογικό κόσμο οι Μεσσήνιοι αφενός θα αντιλαμβάνονταν τους κινδύνους που συνεπάγεται για την περιοχή τους η ενίσχυση του ταξιδιωτικού προορισμού της Αθήνας και αφετέρου θα κινητοποιούνταν, για να επιταχύνουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου από την Καλαμάτα μέχρι το Πεταλίδι. Η Μεσσηνία όμως εξακολουθεί να πιστεύει ότι η δημογραφική συρρίκνωση και γήρανση του νομού θα ανακοπεί με φράγματα και αντιπλημμυρικά έργα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μεσσηνία «επενδύει» λάθος αφήνοντας αναξιοποίητες υποδομές, όπως για παράδειγμα το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Είναι όμως η τελευταία ευκαιρία που έχει ο νομός για να αναπτυχθεί οικονομικά, καθώς δεν υπάρχουν πλέον άλλα δημογραφικά περιθώρια για μετακίνηση νέων Μεσσήνιων οικονομικών μεταναστών στον ανερχόμενο προορισμό της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Ανοίγοντας παρένθεση, τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι είναι ευπρόσδεκτες επενδύσεις από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Ιλον Μασκ.

Επειδή όμως δεν βλέπουμε κανένα ενδιαφέρον για την ΒΙΠΕ της Καλαμάτας, όπως δεν είδαμε στο παρελθόν και κανένα ενδιαφέρον για το λιμάνι της Καλαμάτας, επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη αξιοποίησης της Μεσσηνιακής Ριβιέρας μέσα από ένα ενιαίο πολεοδομικό σχέδιο των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, που θα δίνει κίνητρα στις επενδύσεις να δημιουργήσουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή συνεχιστεί η καλλιέργεια πατάτας και αραχίδας δίπλα στο κυμοθάλασσο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μειωθεί και ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, καθώς η Αθηναϊκή Ριβιέρα σε λίγα χρόνια θα είναι ασυναγώνιστος προορισμός. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. στην Costa Navarino δεν αρκούν για τη σωτηρία του νομού. Απαιτούνται μεγάλες τουριστικές επενδύσεις για να μείνουν οι Μεσσήνιοι στον τόπο τους, όπως οι Κρητικοί και οι νησιώτες.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός