Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 12:08

Η στάθμευση στο κέντρο της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Θεωρητικώς στο μέλλον μια δημοτική αρχή θα αγνοήσει το πολιτικό κόστος και θα λάβει αποφάσεις για το κυκλοφοριακό και τη δημόσια συγκοινωνία της Καλαμάτας αξιοποιώντας μεταξύ άλλων το σιδηροδρομικό δίκτυο, που συνδέει το κέντρο της πόλης με το λιμάνι, το Δημαρχείο, τη ΒΙΠΕ, το Αεροδρόμιο, τη Μεσσήνη, το Πανεπιστήμιο, το Νοσοκομείο και τη… μισή Μεσσηνία.

Επειδή όμως η δημοτική αρχή δεν δείχνει διατεθειμένη να βάλει το τρένο στις ράγες, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα λύσεις για το πρόβλημα στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτη διάσταση. Θεωρητικώς πάντα το πρόβλημα θα μπορούσε να αμβλυνθεί αν η δημοτική αρχή είχε πολιτική βούληση να ενισχύσει τη δημόσια συγκοινωνία και να επεκτείνει παράλληλα την ελεγχόμενη στάθμευση από το Πάρκο Σιδηροδρόμων μέχρι τη γέφυρα της Σπάρτης και από την οδό Αρτέμιδος μέχρι τη Φαρών. Αυτά όμως γίνονται μόνο σε ευρωπαϊκές πόλεις. Στο βασίλειο της ψηφοθηρίας κανένας δεν θέλει να περιορίσει τη χρήση του αυτοκινήτου και για αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν χώροι στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης είχε δημοπρατήσει την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ μπροστά από το Διοικητήριο, ενώ ο Βασίλης Κοσμόπουλος είχε αντιπροτείνει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία. Οι δύο προτάσεις θα πρέπει να επανεξεταστούν σοβαρά, με προοπτική να κατασκευαστεί υπόγειος σταθμός από ιδιώτη με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα η κατασκευή πολυώροφου πάρκινγκ στο πρώην καπνεργοστάσιο Καρέλια (αν και εφόσον δεν αξιοποιηθεί ως πολιτιστικός χώρος).

Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί σοβαρά με πολιτικά στελέχη του υπουργείου Υποδομών και όχι με υπηρεσιακούς νταραβερτζήδες η προοπτική να σκεπαστεί το κανάλι του Νέδοντα (που κακώς χαρακτηρίζεται ποτάμι) και να κατασκευαστεί πάρκινγκ από τη γέφυρα της Λεΐκων μέχρι τη γέφυρα της Σπάρτης. Από εκεί και πέρα αν δεν είναι εφικτές αυτές οι λύσεις, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ στην οδό Σπάρτης και στην πλατεία Όθωνος.

Σε κάθε περίπτωση, η Καλαμάτα χρειάζεται άμεσα λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Κονφερανσιέ για τις εκδηλώσεις έχει πολλούς.

 lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 12:11