Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 12:25

Δημόσια έργα ή επενδύσεις;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα ταξιδιωτικά έσοδα της Κρήτης αυξήθηκαν από 3,66 δισ. ευρώ το 2022 σε 5,19 δισ. ευρώ το 2023, ενώ της Περιφέρειας Πελοποννήσου μειώθηκαν από 453 εκ. ευρώ το 2022 σε 383,2 εκ. ευρώ το 2023. Γιατί τα χαμηλά ταξιδιωτικά έσοδα της Πελοποννήσου μειώθηκαν περαιτέρω κατά 15,4%, ενώ τα ήδη υψηλά έσοδα της Κρήτης αυξήθηκαν κατά 41,9%;

Γιατί οι επισκέψεις αλλοδαπών αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 15,2%, ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μειώθηκαν κατά 17,8%;  Οι απαντήσεις είναι γνωστές σε όλους. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν μπορεί να αξιοποιήσει τουριστικά τις φυσικές της ομορφιές, τον πολιτιστικό της πλούτο και τα αγροτικά προϊόντα της, επειδή η πολιτική, οικονομική και πνευματική της ηγεσία ασχολείται κυρίως με το δημόσιο ταμείο αντί να δώσει βαρύτητα στις επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτής της κυρίαρχης πελοποννησιακής πολιτικής σπαταλήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε δημόσια έργα αμφίβολης χρησιμότητας, ενώ την ίδια ώρα η Κρήτη επένδυσε σε ξενοδοχειακές κλίνες που μόνο πέρυσι της απέδωσαν 5,19 δισ. ευρώ.

Πόσα απέδωσαν οι επισκευές μοναστηριών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου; Μη ρωτάτε εμένα. Ρωτήστε τους πολιτικούς που επισκέπτονται την Περιφέρεια μόνο σε εθνικές ή θρησκευτικές γιορτές, για να διατηρήσουν τα πελατειακά δίκτυα του «τζακιού» τους. Ρωτήστε επίσης την εσωστρεφή οικονομική ελίτ που αγνόησε την ευρωπαϊκή αγορά, επειδή στις τάξεις των επιχειρηματιών ο αντιδυτικισμός είχε περισσότερους οπαδούς από όσους έχει στις τάξεις του το ΚΚΕ. Ρωτήστε επίσης τους πνευματικούς ηγέτες για ποιο λόγο βραβεύει ο ένας τον άλλον, ενώ σχεδόν κανένας δεν τολμά να ψιθυρίσει ότι «η Πελοπόννησος ανήκει στη Δύση» και για αυτό δεν χρειάζεται να αναζητά σωτήρες στα αυταρχικά καθεστώτα της Αφρικής και της Ανατολής.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ανέβει επίπεδο μόνο αν ξεπεράσει το… οθωμανικό παρελθόν της και καταγράψει με μολύβι και χαρτί τα μικρά της έσοδα και τις ανούσιες σπατάλες. Αν συνεχίσει να κρύβει κάτω από το χαλί τα οικονομικά δεδομένα και να συζητά για ανάπτυξη κοιτώντας άλλοτε την… ημισέληνο και άλλοτε τα αστέρια, τα έσοδά της θα μειώνονται, ενώ τα έσοδα της Κρήτης θα αυξάνονται.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός