Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 22:10

Η μετάθεση του προβλήματος δεν αποτελεί λύση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η μετάθεση του προβλήματος δεν αποτελεί λύση

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Την ανέγερση Μεγάρου για τη στέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΟΑΕΔ, που έχει καταληφθεί από Ρομά στην Αγία Τριάδα Καλαμάτας, εξήγγειλε το Σάββατο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες του νομού αναμφίβολα χρειάζονται στέγαση, η επιλογή όμως του χώρου και του οικοπέδου δείχνει ότι έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος που υπάρχει στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Στόχος είναι να «απελευθερωθούν» τα οικόπεδα, ιδιωτικά και δημόσια, και να μετακινηθούν οι Ρομά που έχουν εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.

Το πρώτο ζήτημα που προκύπτει έχει να κάνει με το Δήμο Καλαμάτας και τη στάση του σε κυβερνητικές επιλογές. Η δημοτική αρχή θεωρεί ότι ο κατάλληλος χώρος για εγκατάσταση Αστυνομικού Μεγάρου είναι η Αγία Τριάδα; Υπήρχε σχετικό αίτημα; Προκύπτει από κάποιον σχεδιασμό για τη λειτουργία της πόλης; Θα είχε ενδιαφέρον μια απάντηση, αν και έχουμε την αίσθηση ότι η δημοτική αρχή, όπως και σε άλλα ζητήματα, βρέθηκε προ τετελεσμένων. Η εκκωφαντική σιωπή της συμφωνίας αποδεικνύει για μια ακόμα φορά το έλλειμμα της τοπικής εξουσίας.

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του προβλήματος με τους Ρομά. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η ανέγερση Αστυνομικού Μεγάρου θα οδηγήσει στη μετακίνηση των Ρομά σε άλλη περιοχή. Πού θα πάνε; Θα σταματήσει το πρόβλημα με την απλή μετακίνηση; Τα οικόπεδα που θα καταλάβουν κατά τη μετακίνηση πώς θα απελευθερωθούν, με ανέγερση ας πούμε φυλακών; Είναι φανερό ότι η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος δεν μπορεί να γίνεται με ευκαιριακό τρόπο. Η ανέγερση Αστυνομικού Μεγάρου και η επιλογή τόπου δεν μπορεί να εργαλειοποιείται προκειμένου να λυθεί ένα άλλο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, η παραβατικότητα των Ρομά και η επιβολή του κράτους δικαίου απαιτεί διαρκή προσπάθεια και συντονισμένα μέτρα. Η χωροταξική μετάθεση του προβλήματος δεν αποτελεί λύση.