Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022 20:01

Η έλλειψη εργατών βυθίζει την τοπική οικονομία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η έλλειψη εργατών βυθίζει την τοπική οικονομία

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η έλλειψη εργατών γης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον αγροτικό τομέα. Σε τοπικό επίπεδο έχουμε φτάσει στο σημείο να μην υπάρχουν εργάτες γης για να τρυγήσουν σταφίδες και να μαζέψουν σύκα -εργασίες για τις οποίες απαιτούνται σχετικά λίγοι εργάτες. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες κατά την περίοδο του ελαιομαζέματος. Η αγροτική οικονομία θα υποστεί τεράστιο πλήγμα με κατακόρυφη αύξηση του κόστους συγκομιδής, ενώ είναι απολύτως ορατός ο κίνδυνος να μείνουν  ελαιοπερίβολα αμάζευτα. Σε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης μια τέτοια εξέλιξη θα είναι συνολικά καταστροφική για την τοπική οικονομία.

Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και αδυνατεί να δώσει ουσιαστική λύση. Προσπαθεί με ημίμετρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το κυρίαρχο ιδεολογικό της αφήγημα κατά των μεταναστών δεν της δίνει τη δυνατότητα να λάβει ουσιαστικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Έχει πολλές φορές επισημανθεί ότι η έλλειψη εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα, την οικοδομή και τον τουρισμό μπορεί να καλυφθεί μόνο από οικονομικούς μετανάστες. Η έλλειψη εργατικών χεριών στους συγκεκριμένους τομείς δεν μπορεί και δεν πρόκειται να καλυφθεί από Έλληνες. Η προσέλκυση οικονομικών μεταναστών είναι έτσι βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη.

Η εγκατάσταση μεταναστών σε μόνιμη βάση -εννοείται με όρους και προϋποθέσεις- θα αποβεί προς όφελος των ανθρώπων αυτών που ψάχνουν για μία καλύτερη στον ήλιο μοίρα αλλά και για την ελληνική οικονομία. Οι  μετανάστες από τα Βαλκάνια, και κυρίως οι Αλβανοί, τις προηγούμενες δεκαετίες συνέβαλαν αποφασιστικά στην αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων αλλά και στη βελτίωση του δικού τους. Οι  μετανάστες δεν είναι καταστροφή για μία χώρα -το αντίθετο. Τα όποια προβλήματα δημιουργούνται μπορούν να αντιμετωπιστούν εφόσον υπάρχει πολιτική ενσωμάτωσης και κανόνες που εφαρμόζονται. Προβλήματα και εντάσεις υπάρχουν γιατί τα πάντα λειτουργούν στα όρια της νομιμότητας και στα πλαίσια της… μαύρης εργασίας και οικονομίας. Είναι καιρός η κυβέρνηση να σταματήσει να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα και να πράξει το αυτονόητο, την επιβολή κανόνων για την προσέλκυση και εγκατάσταση μεταναστών, οι οποίοι θα καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας στη χώρα. Οικονομική ανάπτυξη χωρίς εργαζόμενους σε βασικούς τομείς της οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022 20:18