Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 13:52

Αριστομένους και προτεραιότητες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι εκλογές, εκλογές και η καθημερινότητα, καθημερινότητα. Το κυκλοφοριακό της Καλαμάτας είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα, κάπου "βόσκει" μια μελέτη η οποία είναι άγνωστον κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί ως εφαρμόσιμη, αλλά υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που δεν χρειάζονται καμία μελέτη για να εφαρμοστούν και να δώσουν λύσεις.
Σαν τέτοιο μπορούμε να προσδιορίσουμε το ζήτημα των προτεραιοτήτων κατά μήκος της Αριστομένους, το οποίο έχει εντοπισθεί εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια και έγινε οξύτατο μετά την κατασκευή του ποδηλατόδρομου. Υπάρχουν 2 κάθετοι δρόμοι (Ξενοφώντος και Βασ. Κωνσταντίνου), οι οποίοι έχουν προτεραιότητα έναντι της Αριστομένους. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πλήθος ατυχημάτων (ιδιαίτερα πριν την πεζοδρόμηση), καθώς οι οδηγοί που κατέβαιναν τον κεντρικό δρόμο ξαφνικά έχαναν την προτεραιότητα που είχαν μέχρι την Βασ. Γεωργίου. Μετά την πεζοδρόμηση και την σχεδόν ταυτόχρονη κατασκευή του ποδηλατόδρομου το πρόβλημα… άλλαξε μορφή: Τα αυτοκίνητα πολλές φορές για διαφορετικό λόγο σταματούν και από τις 2 πλευρές της διασταύρωσης: Από Αριστομένους επειδή υπάρχει STOP, από την κάθετο επειδή στην ουσία υπάρχει και εκεί STOP λόγω ποδηλατόδρομου. Αν αγνοηθεί από κάποιον το σήμα του ποδηλατόδρομου και… επιλεγεί η προτεραιότητα έναντι της Αριστομένους ως τρόπος οδικής συμπεριφοράς, τότε το σοβαρό τροχαίο παραμονεύει ειδικά για εκείνους τους ποδηλάτες που συμπεριφέρονται εξαιρετικά επικίνδυνα στις διασταυρώσεις.
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος… κυκλοφοριολόγος για να αντιληφθεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή πρέπει να αλλάξουν οι προτεραιότητες σε εκείνο το σημείο. Η σημερινή σήμανση έχει τη βάση της στο πρώτο κυκλοφοριακό της Καλαμάτας, όταν τα αυτοκίνητα ήταν υποπολλαπλάσια των σημερινών και είχε θεσμοθετηθεί η λογική των δακτυλίων. Η Ξενοφώντος και η Βασ. Κωνσταντίνου αποτελούσαν τμήματα του εσωτερικού και εξωτερικού δακτυλίου αντιστοίχως και τα αυτοκίνητα είχαν προτεραιότητα. Οι δακτύλιοι όμως έχουν διακοπεί εδώ και χρόνια με την τοποθέτηση σηματοδοτών σε διάφορα σημεία και ως εκ τούτου η σήμανση έχει αχρηστευτεί (αν δεν έχει γίνει και επικίνδυνη). Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από την Αριστομένους προβλήματα υπάρχουν και στην Βασ. Ολγας η οποία έχει προτεραιότητα έναντι της Ακρίτα, από την οποία τα αυτοκίνητα έρχονται βολίδα καθώς πολλοί δεν φαντάζονται πως ένας δρόμος με νησίδα δεν έχει προτεραιότητα. Προβλήματα υπάρχουν και στην Υπαπαντής καθώς τα αυτοκίνητα υποχρεώνονται να στέκονται στην ανηφόρα περιμένοντας να περάσουν αυτά που κινούνται επί της Μητροπολίτου Μελετίου στην οποία ο δακτύλιος έδινε προτεραιότητα. Προβλήματα υπάρχουν και στην Αρτέμιδος όπου αυτός που στρίβει προς την γέφυρα του ταχυδρομείου έχει προτεραιότητα ελέω… δακτυλίων. Ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση στη διασταύρωση Πλάτωνος και Αριστομένους (που δεν αποτελούν… δακτύλιο), αλλά και στη διασταύρωση του πρώτου δρόμου με την Φιλελλήλων (που εξυπηρετεί την ομαλή ροή από Φαρών προς Πλάτωνος και στη συνέχεια στην έξοδο της πόλης).
Οποιος κυκλοφορεί στην πόλη έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά προβλημάτων σαν αυτά που εντοπίστηκαν. Χρειάζεται κοινή λογική να γίνουν απλές κινήσεις οι οποίες θα καταστήσουν την κυκλοφορία ασφαλέστερη, ιδιαίτερα για όσους κινούνται στον ποδηλατόδρομο και μπορεί να βρεθούν κάτω από τις ρόδες των αυτοκινήτων χωρίς να το καταλάβουν. Δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να γράφουν στις καλοπληρωμένες μελέτες εκείνοι που σχεδιάζουν το κυκλοφοριακό χωρίς να… κυκλοφορούν στην πόλη. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι πως τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο δυνατόν.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 20:03