Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 13:39

Γνωμοδοτήσεις κατόπιν εορτής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Οι γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Καλαμάτας και Μεσσήνης καθώς και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για τη βελτίωση του Καλαμάτα - Ριζόμυλος θα ήταν ουσιαστικές, και όχι για τα μάτια του κόσμου, αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών είχε ζητήσει την άποψη της τοπικής κοινωνίας πριν αποφασίσει ερήμην της για τη χάραξη και τα χαρακτηριστικά του δρόμου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη χάραξη του "Μορέα" χωρίς ποτέ να μπει στον κόπο να εξηγήσει στους Μεσσήνιους για ποιο λόγο απέρριψε την παραλιακή χάραξη με τις θετικές γνωμοδοτήσεις των τοπικών αιρετών οργάνων. Σύμφωνα με... διαρροές υπηρεσιακών παραγόντων τις οποίες υπερτονίζουν οι αιρετοί που είτε διαφωνούσαν με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου είτε δεν ήθελαν την παραλιακή χάραξη, η μελέτη του "Μορέα" επιλέχθηκε για οικονομικούς λόγους.

Στην απέναντι όχθη, οι οπαδοί της παραλιακής χάραξης υποστηρίζουν ότι η χάραξη του "Μορέα" είναι ακριβότερη και ότι τελικώς επιλέχθηκε για να οδηγεί τα αυτοκίνητα στον περιφερειακό, με στόχο να πληρώνουν διόδια οι οδηγοί για να μπουν με ασφάλεια στην Καλαμάτα. Κανένα όμως από τα δύο στρατόπεδα δεν έχει επιχειρηματολογήσει επαρκώς, ούτε για τα οφέλη των δύο χαράξεων ούτε για την ασφάλεια των δύο δρόμων, ούτε καν για το χρόνο που θα εξοικονομηθεί με την κάθε λύση, σε σχέση με τον υπάρχοντα δρόμο.

Σε κάθε περίπτωση η τουριστική ανάπτυξη δεν είναι απλώς θέμα χάραξης ενός δρόμου - κι αν θέλουν οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης να γίνουν τουριστικοί προορισμοί, καλό είναι να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν μια κοινή αναθεώρηση των ΓΠΣ με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Από εκεί και πέρα, αν και δεν πρέπει να αγνοηθεί ο περιφερειακός της Καλαμάτας, είναι τουλάχιστον ανόητη η προσπάθεια να κουμπώσει πάνω του η δήθεν βελτίωση του υφισταμένου δρόμου με μερεμέτια και μισές δουλειές και με οριστικό “θάψιμο” του σιδηρόδρομου.

Δεν ξέρω αν στην επόμενη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου θα ζητηθεί από τα τοπικά αιρετά συμβούλια να ξαναγνωμοδοτήσουν για μια νέα χάραξη ή αν θα ληφθούν για μια ακόμα φορά αποφάσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας, αλλά έχω την αίσθηση ότι τελικώς ο δρόμος που θα κατασκευαστεί δεν θα ακολουθεί πιστά καμία από τις χαράξεις των μελετών που συντάσσονται από το 2002. Και αν έχει χιούμορ ο οριστικός ανάδοχος, δεν αποκλείεται να ζητήσει από τα αιρετά τοπικά συμβούλια να γνωμοδοτήσουν για τρίτη φορά.

Ετσι κι αλλιώς για να μπουν μπουλντόζες πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις, και η σχετική διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ούτε καν για το Πύλος - Μεθώνη που γνωρίζουμε τη χάραξή του.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός