Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 19:44

Οι καθυστερήσεις υπάρχουν γιατί κάποιοι ωφελούνται

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Όλα τα έργα, μικρά και μεγάλα, στη Μεσσηνία αν δεν είναι εντελώς κολλημένα… σέρνονται. Από τις αναπλάσεις πλατειών που δεν τελειώνουν ποτέ μέχρι την κατασκευή τού Καλαμάτα - Μεθώνη, που όλο ξεκινά και όλο στο ξεκίνημα είναι, παρατηρούνται οι ίδιες «παθογένειες». Η ίδια ιστορία με καθυστερήσεις και μακροχρόνιες αναμονές να γίνει το ένα ή το άλλο. Με αυτούς τους ρυθμούς η περιοχή δεν πρόκειται να αποκτήσει κρίσιμες υποδομές, με τους πόρους να σπαταλιούνται μέσα από τις καθυστερήσεις. Είναι προφανές ότι η υπάρχουσα κατάσταση κάποιους εξυπηρετεί -σίγουρα όχι τους πολίτες και τη χώρα συνολικά.
Τα έργα που έχουν ανατεθεί και δεν υλοποιούνται γιατί καθυστερούν οι απαλλοτριώσεις ή δεν γίνονται γρήγορα οι εκταμιεύσεις, έχουν κόστος για το Δημόσιο με μοναδικούς κερδισμένους τους κατασκευαστές, οι οποίοι αποζημιώνονται πολλαπλώς. Τα ανεκτέλεστα δημόσια έργα είναι ένα τεράστιο ζήτημα με πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις. Για να το πούμε διαφορετικά, τα δημόσια έργα δεν τρέχουν γιατί κάποιοι βολεύονται με τη συγκεκριμένη κατάσταση. Οι «παθογένειες» δεν οφείλονται στη γραφειοκρατία και τους αργούς ρυθμούς του Δημοσίου αλλά σε αυτούς που συντηρούν αυτές τις διαδικασίες και ωφελούνται από τους αργούς ρυθμούς. Η «παθογένεια» δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά πολιτικό ζήτημα.
Η χώρα με τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και τα δάνεια ρυθμισμένα να εξυπηρετηθούν στο μέλλον, είχε μια τεράστια ευκαιρία να αναπτυχθεί και να συγκλίνει με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Η ευκαιρία αυτή κάθε μέρα που περνά σπαταλιέται. Η παλαιοκομματική αντίληψη που θεωρεί ότι η πολιτική κυριαρχία εξασφαλίζεται μέσα από τη στήριξη των οικονομικών συμφερόντων που νέμονται τους πόρους του Δημοσίου, είναι κυρίαρχη. Η αλήθεια είναι ότι βραχυπρόθεσμα αποδίδει καρπούς.
Η δημιουργία χαμηλών προσδοκιών και η χειραγώγηση των πολιτών μέσα από μηχανισμούς προπαγάνδας αποδίδει σε ψήφους, αλλά στοιχίζει στη χώρα και την προοπτική της. Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται να θέσει άλλες προτεραιότητες για να πάνε τα πράγματα μπροστά. Τα έργα που έχουν προγραμματιστεί για να πιάσουν τόπο τα χρήματα που δίνονται, πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί. Οι καθυστερήσεις σπαταλούν πόρους και ευκαιρίες και οδηγούν σε μια νέα μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική χρεοκοπία.

panagopg@gmail.com