Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023 10:20

Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις χαμογελαστών υπουργών

Γράφτηκε από τον

Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις χαμογελαστών υπουργών

Πέρυσι τον Οκτώβριο από την Καλαμάτα ο τότε υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μοίρασε υποσχέσεις στους Μεσσήνιους δηλώνοντας ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της πόλης, την ανάπτυξη νέων υποδομών και την προβολή των μοναδικών τοπικών προϊόντων (ελιές, λάδι, κρασί κ.ά.), προκειμένου να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο το τουριστικό προϊόν της περιοχής σε όλο τον κόσμο.

Οι υποσχέσεις του υπουργού αποδείχθηκαν φενάκη, καθώς οι αφίξεις των επιβατών διεθνών πτήσεων στον Αερολιμένα Καλαμάτας μειώθηκαν κατά 15,25%, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα είχαμε διψήφιο ποσοστό αύξησης. Το περσινό πάθημα δεν έγινε μάθημα στην Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, που ζήτησε τη συνδρομή της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Ειλικρινά δεν αμφισβητώ ούτε τις καλές προθέσεις ούτε την αγωνία του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Δημήτρη Καραλή και του γραμματέα Δημήτρη Πατριαρχέα για το μέλλον του τουρισμού της Μεσσηνίας. Οι δύο έμπειροι επιχειρηματίες όμως οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και οι υποσχέσεις των υπουργών για να αναπτυχθεί ο τουρισμός στη Μεσσηνία.

Η Μεσσηνία επίσης πρέπει να γνωρίζει ότι ο εκάστοτε υπουργός Τουρισμού ασχολείται κυρίως με τους καταξιωμένους ταξιδιωτικούς προορισμούς και δευτερευόντως με τους αναδυόμενους. Η στάση αυτή είναι και λογική και ορθολογική, αφού μια μείωση των επισκεπτών της Μεσσηνίας κατά 15% επηρεάζει απειροελάχιστα τα ταξιδιωτικά έσοδα της Ελλάδας, ενώ μια αντίστοιχη μείωση των επισκεπτών της Αθήνας ή του Ηρακλείου όχι μόνο θα επηρεάσει το ΑΕΠ αλλά ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και στα γενικά έσοδα της κυβέρνησης με απρόβλεπτες δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Με απλά λόγια: Η κυβέρνηση, όπως και μια επιχείρηση, θα δώσει βαρύτητα στο μεγάλο τμήμα πωλήσεων και θα ασχοληθεί ελάχιστα με ένα μικρό τμήμα που έχει δυνατότητες αλλά δεν έχει έσοδα. Σε αντίθεση όμως με έναν διευθυντή πωλήσεων, ο υπουργός είναι υποχρεωμένος να μοιράσει ευγενικές υποσχέσεις ξέροντας ότι δεν θα τις εκπληρώσει.

Και τι να κάνει λοιπόν η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας; Να μη ζητήσει κυβερνητική συνδρομή; Η απάντηση προφανώς είναι αυτονόητη. Η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος θα γίνουν τουριστικός προορισμός μόνο αν αξιοποιήσουν τις δικές τους δυνάμεις διεκδικώντας μόνο από την κεντρική εξουσία ένα αξιοπρεπές αεροδρόμιο και τουριστικό χωροταξικό σχέδιο με πολεοδομικά και φορολογικά κίνητρα για την κατασκευή μεγάλων ξενοδοχείων και επιτάχυνση. Και όταν λέμε διεκδικούμε, εννοούμε χτυπάμε το χέρι στο τραπέζι και δεν το δίνουμε σε χαμογελαστούς υπουργούς που κάνουν δημόσιες σχέσεις. Από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις υπουργών χορτάσαμε. Νέες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας και περισσότερους επισκέπτες στη Μεσσηνία δεν βλέπουμε.

Θανάσης Λαγός

lathanasis@yahoo.gr