Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023 11:01

Στη… μισή Πελοπόννησο σε Airbnb και εκτός Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Στη… μισή Πελοπόννησο σε Airbnb και εκτός Καλαμάτας

Το 44% των αλλοδαπών ταξιδιωτών του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» διαμένει σε καταλύματα της πλατφόρμας Airbnb, το 63% δεν πέρασε ούτε μια μέρα στην Καλαμάτα, ενώ οι πιο επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι (με φθίνουσα σειρά) είναι Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Μεσσήνη, Μυστράς και Μονεμβασιά.

Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία της έρευνας, που έγινε στο Τουριστικό Περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», αφενός διαψεύδουν όσους μετρούν το μπόι τους με τη σκιά τους και αφετέρου επιβεβαιώνουν ότι ο τουρισμός στον ενιαίο Μοριά θα αναπτυχθεί μόνο όταν η Αρχαία Ολυμπία «επιστρέψει» στην Πελοπόννησο. Και επειδή από μασημένα λόγια χορτάσαμε, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι αριθμοί αποδεικνύουν πως χωρίς Airbnb δεν υπάρχει τουρισμός στην Καλαμάτα, στη Μεσσηνία και στην Πελοπόννησο, καθώς οι υπόλοιπες ξενοδοχειακές κλίνες δεν φτάνουν τη θερινή σεζόν ούτε για συγγενείς και φίλους, ενώ την υπόλοιπη σεζόν έχουν εξαιρετικά χαμηλή πληρότητα με αποκλειστική ευθύνη της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Για την απουσία του Δήμου Καλαμάτας από τον διεθνή ταξιδιωτικό χάρτη, την οποία μετά τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις διανυκτερεύσεις επιβεβαιώνει και η έρευνα του τουριστικού περιπτέρου, προφανώς δεν ευθύνεται μόνο ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Εξίσου μεγάλη ευθύνη έχουν και οι κοινωνικοί εταίροι που στηρίζουν την αντιτουριστική πολιτική της δημοτικής αρχής πιστεύοντας ότι έτσι θα διατηρήσουν την προνομιούχα θέση της επιχείρησής τους σε μια στάσιμη αγορά.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις φαντασιώσεις όλων εκείνων που δεν αντιλαμβάνονται πως ο τουριστικός προορισμός της Πελοποννήσου είναι… μισός χωρίς την Αρχαία Ολυμπία, θα πρέπει να τονιστεί με κάθε τρόπο πως ο Αερολιμένας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» είναι πληγή πλέον για τον Μοριά, αφού οι ταξιδιώτες καταγράφουν:

α) Καθυστέρηση στους ελέγχους των πτήσεων,

β) μη λειτουργία των ηλεκτρονικών πινάκων ανακοινώσεων (αφίξεων - αναχωρήσεων), για δεύτερη χρονιά,

γ) αδυναμία πρόσβασης στο Διαδίκτυο,

δ) ελλιπή αστυνόμευση στον χώρο των αφίξεων,

ε) απουσία χώρου για την εξυπηρέτηση αναγκών γονέων με βρέφη,

στ) μη επαρκή χώρο στάθμευσης ιδιωτικών αυτοκινήτων,

ζ) πρόβλημα καθαριότητας - υγιεινής των χώρων του αεροδρομίου λόγω έλλειψης προσωπικού,

η) δεν υπάρχει κατάστημα πώλησης τοπικών προϊόντων εντός ή πλησίον του αερολιμένα.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023 11:20