Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 15:06

Η σύγχρονη Καλαμάτα να μην αγνοήσει το παρελθόν της

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Μεγάλη απήχηση φαίνεται ότι έχει το αίτημα για διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής. Και αυτό φυσικά φαίνεται από τα μέλη της νεοσυσταθείσας ομάδας στο Facebook “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής”, που ξεπέρασαν τα 1.000 μέσα σε 48 ώρες.

Εδώ και πολλά χρόνια έχει ανοίξει η συζήτηση για την ανάδειξη του μνημείων των Αρχαίων Φαρών, που βρίσκονται θαμμένα περιμετρικά του ναού της Υπαπαντής.

Η σχεδιαζόμενη ανάπλαση στην πλατεία Υπαπαντής, που δεν προβλέπει την αποκάλυψη των αρχαίων και την ένταξή τους στο υπόλοιπο αστικό περιβάλλον μέσα από την δημιουργία ουσιαστικά ενός μοντέρνου αρχαιολογικού χώρου γύρω από την Υπαπαντή, “ξύπνησε” ξανά το αίτημα για την διάσωση των συγκεκριμένων αρχαίων.

Τόσο μέσω πρόσφατου άρθρου του πρώην δημάρχου Καλαμάτας Γιώργου Κουτσούλη, όσο και μέσα από την δημιουργία της διαδικτυακής καμπάνιας “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” με πρωτοβουλία του δημοσιογράφου – συγγραφέα Ηλία Μπιτσάνη, η συζήτηση χρόνων ξαναζωντάνεψε και μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι Καλαματιανοί συντάσσονται με αυτή την προσπάθεια.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αίτημα με διπλή διάσταση: Από τη μία την ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος της Καλαμάτας και από την άλλη την δημιουργία ενός μικρού αρχαιολογικού πάρκου μία ανάσα από το κέντρο της σύγχρονης πόλης.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε παράλληλα την πρόταση του φυσικού Βασίλη Δικαιουλάκου για χρησιμοποίηση σύγχρονων μεθόδων “σκαναρίσματος” του εδάφους και εντοπισμού με πολύ μεγάλη ακρίβεια του τι κρύβεται κάτω από την πλατεία Υπαπαντής, έτσι ώστε να διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό η προσπάθεια αυτή και να μειωθεί τόσο το κόστος όσο και ο χρόνος ολοκλήρωσης της τυχόν παρέμβασης. Οπως μάλιστα έχει πει μιλώντας στην “Ε” ο κ. Δικαιουλάκος, αυτές οι μέθοδοι έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια σε πολλά μέρη του κόσμου και πλέον έχουν εξελιχθεί ακόμα περισσότερο.

Μάλλον έχει έρθει η ώρα η δημοτική αρχή να ακούσει την πρόταση για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και να ανοίξει ένας διάλογος, ώστε μεθοδικά να διαφανεί πώς τελικά η σύγχρονη πόλη δεν θα αγνοήσει το ιστορικό της παρελθόν.

 

Υ.Γ.: H “E“ κρατάει ζωντανό το θέμα εδώ και 12 χρόνια, καθώς στις αρχές του 2008 έκανε την πρώτη καμπάνια στην οποία παρουσίασαν τη θέσης τους διάφοροι παράγοντες μεταξύ των οποίων ο π. υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης κ.α.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 15:10