Τρίτη, 09 Απριλίου 2024 21:40

Κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη για μια πιο… έξυπνη Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Δημήτρης Πλεμμένος

Διάφορες παρεμβάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό στην πόλη της Καλαμάτας, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την αναβάθμιση της εικόνας που παρουσιάζει στους επισκέπτες.

Σκοπός για κάθε μία από αυτές τις παρεμβάσεις είναι να έχει θετικό αποτύπωμα στη ζωή της πόλης και να δίνει λύσεις σε ζητήματα που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν. Οι παρεμβάσεις αυτές μπορεί να κριθούν μεμονωμένα με την ολοκλήρωσή τους για τη σκοπιμότητα, την αποτελεσματικότητα ή και την αισθητική τους, αλλά δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν συνολικά πετυχημένες εάν δεν αποφασίσει η πόλη να εκπονηθεί μία νέα κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη, που θα έρθει να δείξει ποιες είναι οι ανάγκες της και ποιες είναι τελικά οι παρεμβάσεις και οι αναπλάσεις που θα την πάνε στην επόμενη δεκαετία.

Τη στιγμή μάλιστα που η Καλαμάτα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι συνεχίζει δυναμικά την πορεία της για τις “κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις” με στόχο την απομείωση στο ελάχιστο του αποτυπώματος άνθρακα, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει μία τέτοια μελέτη, πάνω στην οποία θα βασιστούν όλες οι παρεμβάσεις από εδώ και πέρα. Μία μελέτη από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους μπορεί να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων στην πόλη, να δώσει συγκοινωνιακές λύσεις και να δικαιώσει επιλογές έργων που έχουν γίνει έως τώρα. 

Η καταγραφή των κυκλοφοριακών φόρτων και η μελέτη διαφόρων κρίσιμων παραγόντων μεταξύ άλλων θα αναδείξουν τελικά ποιες περιοχές μπορούν να μετατραπούν σε πεζόδρομοι, πόσες θέσεις στάθμευσης λείπουν από την πόλη και ποιες περιοχές θα πρέπει να καλυφθούν από τα μέσα μεταφοράς. Έτσι πάνω σε αυτά η δημοτική αρχή θα κληθεί να “χτίσει” την επόμενη ημέρα για μια πόλη πιο λειτουργική, πιο φιλική για τους πολίτες και τους επισκέπτες και πιο… έξυπνη από το παρελθόν.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Απριλίου 2024 20:54