Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 22:05

Η… τρύπα και η ευκαιρία για τους δρόμους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η… τρύπα  και η ευκαιρία  για τους δρόμους

Το υπουργείο Υποδομών το τελευταίο διάστημα, με διαρκείς διαρροές, πλασάρει σενάρια δήθεν μείωσης διοδίων μέσα από χρονική παράταση των συμβάσεων παραχώρησης.

Στο πλαίσιο αυτό «παίζουν» και τα μεσσηνιακού ενδιαφέροντος οδικά τμήματα Καλό Νερό – Τσακώνα και Καλαμάτα – Ριζόμυλος. Αν όμως κάποιος θέλει να δώσει έναν ορισμό της αποτυχίας, δεν έχει παρά να δείξει τον τρόπο διαχείρισης των οδικών έργων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, από το 2015 μέχρι σήμερα: Εχει κάνει μια τεράστια τρύπα στο νερό, μπλοκάροντας το σύνολο των οδικών έργων στη χώρα. Αντιλαμβανόμενοι τώρα το αδιέξοδο σπεύδουν άρον άρον ν' αλλάξουν πολιτική, να αφήσουν τους... Καλογρίτσες και να καλέσουν τους «εθνικούς εργολάβους» μπας και ξεκινήσει κανένα έργο.

Νομίζουμε φυσικά ότι για τη συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία είναι πλέον αργά. Η εκκίνηση μιας άλλης διαδικασίας είναι θεμιτή - αλλά αυτό πρέπει να γίνει από άλλη πολιτική ηγεσία, έστω και της ίδιας κυβέρνησης, αλλά με συνολικό σχέδιο κι όχι με όρους απόδρασης από το αδιέξοδο. Η χρονική επέκταση των συμβάσεων, με την ταυτόχρονη αλλαγή των σχέσεων δημοσίου – ιδιωτών στα διόδια αλλά και στην κατασκευή νέων τμημάτων, είναι μια διαδικασία η οποία οφείλει να περιβάλλεται από όρους διαφάνειας, μέσα από μελέτες ανεξάρτητων συμβούλων και με βάση τους παρόντες και μελλοντικούς φόρτους κυκλοφορίας. Υπάρχει πλέον η εμπειρία και δεν μπορούν να επαναληφθούν λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος.

Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου το οποίο πρέπει να μπει στο συνολικό πακέτο. Η ενιαία χρέωση διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους είναι επίσης ένα σημείο το οποίο μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις - κι όχι να κάνουν μικροπολιτική τοπικοί υπουργοί, βουλευτές και δήμαρχοι. Δεν είναι δηλαδή κορόιδα οι νότιοι να πληρώνουν, και ξύπνιοι όσοι χρησιμοποιούν την Εγνατία.

Η χώρα έχει πλέον ένα εκτεταμένο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων το οποίο με απλές κινήσεις μπορεί να ολοκληρωθεί και να οδηγήσει σε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη στη μεταμνημονιακή εποχή.

Οι αυταπάτες καθυστέρησαν την εξέλιξη των πραγμάτων. Η διάλυσή τους από τους ίδιους τους βασικούς πρωταγωνιστές των λαϊκίστικων αφορισμών, αποτελεί δικαίωση της λογικής και μια ευκαιρία για το μέλλον της χώρας.

 

panagopg@gmail.com