Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 05 Μαϊος 2022 21:46

Αμεσα αποφάσεις για την παραλιακή ζώνη 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Αμεσα αποφάσεις για την παραλιακή ζώνη 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η ανάπλαση της Ναυαρίνου στο τμήμα μεταξύ Φαρών - Ακρίτα είναι σχεδιασμένη στην προοπτική της πεζοδρόμησης. Ο δρόμος θα στρωθεί με κυβόλιθους και θα είναι στο ίδιο επίπεδο με τα πεζοδρόμια. Το μοντέλο που ακολουθείται είναι ίδιο με αυτό της Αριστομένους και μένει να δούμε πότε θα ληφθεί η απόφαση για το αυτονόητο. Κανένας βεβαίως δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον και πότε να κατακτήσουμε το αυτονόητο, αλλά αυτό που από τώρα μπορεί κάποιος να παρατηρήσει είναι ότι το βόρειο πεζοδρόμιο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί αλλά έχει καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα.

Η κατάληψη του πεζοδρομίου από τραπεζοκαθίσματα δεν προβλέπεται από πουθενά, αλλά εντάσσεται στη γενικότερη χαλαρότητα και τον εξευμενισμό για την… ταλαιπωρία. Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται κάνει όμως επιτακτική την ανάγκη για λήψη οριστικών αποφάσεων. Επειδή το να μπουν τραπεζοκαθίσματα στο πεζοδρόμιο έχει λογική και δεν πρόκειται να αποτραπεί, χρειάζεται να ληφθεί και απόφαση για τη χρήση του δρόμου με τους κυβόλιθους. Αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας ότι η κυκλοφορία κάθε τροχοφόρου σε δρόμο με κυβόλιθους, ο οποίος είναι στο ίδιο ύψος με καθήμενους και πεζούς, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, όταν μάλιστα η επίδειξη είναι το βασικό άθλημα που αναπτύσσεται στη Ναυαρίνου.

Η αναβολή ολοκλήρωσης της ανάπλασης μεταφέρει το πρόβλημα για το επόμενο καλοκαίρι, το οποίο όμως λόγω προεκλογικής περιόδου δεν προσφέρεται για λήψη αποφάσεων με πολιτικό κόστος. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας θα μπορούσε να παρατείνει το κλείσιμο του δρόμου λόγω εργασιών το φετινό καλοκαίρι, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση της ανάπλασης του χρόνου να υπάρχει αποδοχή της κατάστασης όπως έγινε και με την Αριστομένους. Δεν γνωρίζουμε αν θα τολμήσει, αλλά αν δεν το πράξει φέτος του χρόνου θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλο δίλημμα.

Η ασφάλεια είναι το ζητούμενο και αυτοκίνητα δεν μπορούν να περνούν ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της παραλιακής ζώνης δεν μπορεί να συνεχίσει να μετατίθεται στο μέλλον. Η λήψη μέτρων που θα ενισχύουν την ήπια κυκλοφορία οχημάτων και θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των πεζών δεν μπορεί άλλο να καθυστερεί. Κλιματικά ουδέτερη πόλη με την παραλιακή να «γονατίζει» από τροχοφόρα δεν μπορεί να υπάρξει και η καθυστέρηση του αυτονόητου δεν μπορεί να γίνεται άλλο ανεκτή.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μαϊος 2022 20:19