Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2019 16:22

Το λάθος που ενώνει την αντιπολίτευση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Το λάθος που ενώνει την αντιπολίτευση

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας κατά της συνεργασίας του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου με τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και υπόδικο Δημήτρη Κουκούτση μπορεί να μην έχει καμία πρακτική σημασία, έχει όμως σημαντικό πολιτικό χαρακτήρα.

Το πρώτο και βασικό είναι ότι ενοποιήθηκαν παρατάξεις και πρόσωπα της μειοψηφίας. Δημιουργείται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο μια νέα ισχυρή αντιπολιτευτική παράταξη, η οποία το πιθανότερο είναι στην πορεία του χρόνου να πάρει ενιαία χαρακτηριστικά. Η εκτίμηση αυτή μπορεί να φαντάζει πρόωρη, αλλά όταν μια δημοτική αρχή καταφέρνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να στρέψει εναντίον της τόσο πολλούς, η πορεία των πραγμάτων είναι μάλλον προδιαγεγραμμένη.

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι ο δήμαρχος, με την επιλογή συνεργασίας με τον Κουκούτση, έκανε τραγικό πολιτικό λάθος. Ενοποίησε την αντιπολίτευση που κινείται αριστερότερα της Ν.Δ., προσφέροντάς της ταυτόχρονα το κέντρο και το μεγαλύτερο κομμάτι του φιλελεύθερου κυβερνητικού κόμματος. Επιπρόσθετα, η υποστήριξη της επιλογής Κουκούτση με λαϊκισμούς του στυλ «το λαϊκό παιδί» εναντίον των «αστών» μορφωμένων και επιτυχημένων είναι ένας διαχωρισμός που στερείται πολιτικού βάθους αλλά και κάθε σοβαρότητας. Θυμίζει την αστειότητα «η αριστεία είναι ρετσινιά» και τρέφει φαντασιακές αυταπάτες ανωτερότητας. Η δημοτική αρχή, αντί να επιλέξει το δρόμο της διεύρυνσης στον... αστικό κόσμο, επέλεξε να κλειστεί ακόμα περισσότερο σε ένα σχήμα μιας κάποιας... λαϊκότητας. Και αν αυτό το επιχείρημα έκοψε κάποια εισιτήρια στο παρελθόν, είναι δύσκολο να επαναληφθεί το ίδιο και στο μέλλον - γιατί εκτός του ότι είναι ένας απλός λαϊκίστικος ακροβατισμός, δεν αποτελεί προϋπόθεση παραγωγής έργου. Η εξουσία δεν κρίνεται από τη λαϊκότητα ή μη, αλλά από το αν παράγει ή όχι χειροπιαστό και μετρήσιμο έργο για τους πολίτες.

Οι πολίτες στις επόμενες εκλογές δεν θα ψηφίσουν μεταξύ... λαϊκών και μη λαϊκών παιδιών, αλλά θα μετρήσουν το έργο και την αποτελεσματικότητα του καθενός. Για να το κάνουμε κατανοητό, γιατί προφανώς κάποιοι μπερδεύονται, ο Βασιλόπουλος δεν κέρδισε τις εκλογές γιατί ήταν «λαϊκό παιδί», αλλά γιατί κατάφερε να εκφράσει τη συνέχεια της παράταξης Νίκα και ταυτόχρονα να έχει τη στήριξη της Ν.Δ., που στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία σάρωσε τα πάντα. Οι πρώτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όμως έχουν δείξει ότι η δημοτική αρχή δυσκολεύεται να τρέξει τα έργα που είχε σχεδιάσει και ξεκινήσει η δημοτική αρχή Νίκα. Τα αντιπλημμυρικά, οι αναπλάσεις και βεβαίως το ανοιχτό θέατρο είναι έργα που η υλοποίησή τους αποτελεί ήδη ερωτηματικό, και το κακό είναι ότι στη θέση τους δεν υπάρχει κάτι ισοδύναμο. Εργα που ακυρώνονται δηλαδή, είτε γιατί υπάρχει διαφωνία είτε γιατί δεν υπάρχει επαρκής σχεδιασμός, δεν αντικαθιστώνται με άλλα αντίστοιχα. Το ανοιχτό θέατρο για παράδειγμα, αν δεν γίνει εκεί που έχει ξεκινήσει, δεν πρόκειται να γίνει καθόλου. Τα πράγματα λοιπόν δεν είναι εύκολα και όσο περνά ο καιρός θα γίνονται δυσκολότερα... και τότε δεν θα αρκεί η επίκληση στα «καλά παιδιά» και στη λαϊκότητα.

Οι επόμενες δημοτικές εκλογές είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνουν με απλή αναλογική η οποία έφερε την πολυδιάσπαση στις τελευταίες εκλογές. Το γεγονός αυτό από μόνο του αρκεί για να καταλάβει ο καθένας ότι στις επόμενες εκλογές θα έχουμε λίγες παρατάξεις. Θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο απ’ ό,τι σε αυτές τις εκλογές. Η ενοποίηση της αντιπολίτευσης λογικά θα επιταχυνθεί. Μπορεί να μην υπάρξει σύντομα ο επικεφαλής, αλλά είναι βέβαιο ότι και αυτό το ζήτημα στην πορεία του χρόνου θα ξεκαθαρίσει. Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο χρόνο πριν τις εκλογές θα υπάρχει ενοποιημένο σχήμα - και αυτό θα οφείλεται αποκλειστικά στις επιλογές της δημοτικής αρχής. Στην πολιτική τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο και δεδομένο, παίζει τεράστιο ρόλο η συγκυρία, αλλά κάποια πράγματα φωνάζουν από μόνα τους.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, με την επιλογή συνεργασίας με Κουκούτση, έριξε ζαριά υψηλού ρίσκου και μηδενικού οφέλους. Και τα κακά νέα δεν σταματούν στην ενοποίηση της αντιπολίτευσης. Αν ο Κουκούτσης καταδικαστεί στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή, θα υπάρξει πρόσθετο πολλαπλό πολιτικό κόστος για το Βασιλόπουλο, γιατί θα μπει και ο ίδιος στο κάδρο - και μάλιστα κι από την ίδια τη Ν.Δ. Το κυβερνών κόμμα μέχρι στιγμής σιωπά ένοχα, αλλά αν υπάρξει καταδίκη, ο πρώτος τον οποίο θα αποκηρύξει θα είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας για τη συνεργασία του.

Με δύο λόγια: Ο δήμαρχος Καλαμάτας, με την επιλογή του να συμμαχήσει με τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, έχει καταφέρει να ενοποιήσει την αντιπολίτευση από τις παρυφές της Ν.Δ. μέχρι το ΚΚΕ, ενώ ταυτόχρονα κινδυνεύει να χάσει και τα 2/3 της Ν.Δ. αν καταδικαστεί ο Κουκούτσης! Αν υπήρχε βραβείο πολιτικού λάθους στην επίτευξη συνεργασιών, θα το κατακτούσε με ευκολία.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2019 23:04