Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 17:11

Θα μείνουν με τις υποσχέσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Θα μείνουν με τις υποσχέσεις

Ο ρυθμός με τον οποίο κινείται η υπόθεση του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη δικαιώνει όλους όσοι εξέφραζαν επιφυλάξεις σε σχέση με τη διαδικασία ανάθεσης που επιλέχτηκε.

Είμαστε ήδη στη φάση που ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον σε σχέση με την καθυστέρηση που παρατηρείται και βεβαίως δεν έχουμε ακόμα μπει στην ουσιαστική συζήτηση για τη λήψη απόφασης κατακύρωσης του έργου σε ανάδοχο. Όσοι στοιχειωδώς γνωρίζουν από διαδικασίες δημοσίων έργων, αντιλαμβάνονται ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε σε υπογραφή σύμβασης. Όσο για την έναρξη της κατασκευής του δρόμου, δεν υπάρχει ακόμα φως στο τούνελ.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) γυρνάει στα γραφεία των υπηρεσιακών παραγόντων, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ενώ μέχρι τώρα υποτίθεται ότι περίμεναν τη ΜΠΕ για να περάσουμε στην επόμενη φάση, τελικά πέρασε στην επόμενη φάση χωρίς να έχει εγκριθεί η ΜΠΕ! Πώς έγινε αυτό; Και γιατί δεν γινόταν νωρίτερα; Το ωραίο βέβαια είναι ότι η συγκεκριμένη ΜΠΕ ακόμα και αν εγκριθεί θα αναθεωρηθεί, μιας και ο ανάδοχος θα δείξει την τελική λύση, άρα και την τελική πορεία του δρόμου. Με βάση την πρόταση του αναδόχου θα πρέπει να γίνουν οι τελικές αδειοδοτήσεις και το σημαντικότερο, οι απαλλοτριώσεις. Για να έχουμε στο μυαλό μας τα χρονικά ορόσημα για να ξεκινήσει η κατασκευή, θα πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις, να έχει δηλαδή αποφασιστεί λεπτομερώς μέτρο-μέτρο η χάραξη και να έχουν καταβληθεί στους ιδιοκτήτες οι αποζημιώσεις. Πόσα χρόνια ακριβώς θέλει αυτό, αν λάβουμε υπόψη μας το καλύτερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα έχουμε ανάδοχο αρχές του 2022;
Είμαστε από αυτούς που έχουμε από την αρχή επισημάνει ότι η διαδικασία που ακολουθείται για τον συγκεκριμένο δρόμο είναι προβληματική. Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι ο δρόμος θα ξεμπλέξει γρήγορα‧ το αντίθετο. Μέχρι να φτάσουμε σε ανάδοχο και απαλλοτριώσεις, αν δεν αλλάξει κάτι, θα περάσουν κάποια χρόνια. Οι τοπικοί παράγοντες της Ν.Δ. που συμφώνησαν να συνεχιστεί το έργο με τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει να πιέσουν για διαδικασίες fast track. Αν δεν το κάνουν, είναι βέβαιο ότι στο τέλος της τετραετίας δεν θα έχουν να επιδείξουν απολύτως τίποτα στον τομέα των οδικών έργων, παρά μόνο υποσχέσεις. Και από υποσχέσεις οι ψηφοφόροι έχουν χορτάσει.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 10:30