Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 22:27

Το μήνυμα της ανανέωσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Χρήσιμα συμπεράσματα και πολλαπλά μηνύματα περιείχε ο πρώτος γύρος των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής. Το πρώτο σημαντικό μήνυμα αφορά στη ρευστότητα του πολιτικού συστήματος. Η μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πολιτών, η οποία δεν ικανοποιείται από τις επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά ούτε και από τον ΣΥΡΙΖΑ και αναζητά πολιτική στέγη. Το δεύτερο που αβίαστα προκύπτει είναι ότι ο συγκεκριμένος κόσμος ζήτησε με εμφατικό και εξαιρετικά ηχηρό τρόπο την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού στην Κεντροαριστερά και την υπέρβαση των παλιών διχασμών. Το τρίτο αφορά αυτό που ονομάζουμε συστημική στήριξη και τη δυναμική της. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι «πονηρές» δημοσκοπήσεις και τα «βαριά ονόματα» δεν μπορούν να προσδιορίσουν εκλογικά αποτελέσματα σε ανοιχτές πολιτικές διαδικασίες κόντρα στη θέληση των πολιτών.
Όλα αυτά μαζί συγκροτούν ένα νέο πολιτικό τοπίο το οποίο θα ξεδιπλωθεί τους επόμενους μήνες. Όποιος απλά κοιτάζει τις δημοσκοπήσεις και αγνοεί τα βασικά στην πολιτική μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων. Όποιος νομίζει ότι η πρωτοκαθεδρία σε έναν πολιτικό χώρο προσδιορίζεται από το προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα επίσης μπορεί να διαψευστεί. Η δυναμική ανανέωσης στο χώρο της Κεντροαριστεράς θα πρέπει προφανώς να επιβεβαιωθεί και την επόμενη Κυριακή και να πάρει τα οριστικά της χαρακτηριστικά. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι αυτό θα συμβεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα έχει την ευκαιρία και την ευθύνη να δείξει αν θα προχωρήσει σε δυναμική ανανέωση σε πρόσωπα και αντιλήψεις δημιουργώντας ένα νέο κόμμα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Νέα πρόσωπα τόσο κεντρικά όσο και τοπικά είναι αυτό που ζητάει η κοινωνία. Η νέα ηγεσία δεν πρέπει να αναλωθεί στη διαχείριση ονόματος και συμβόλων του παρελθόντος, ούτε να κάνει εκπτώσεις για την επίτευξη μιας επίπλαστης ενότητας. Είναι στο χέρι της να δημιουργήσει ένα κόμμα με νέα πρόσωπα και θέσεις που θα απαντούν στα αδιέξοδα της νέας γενιάς και θα δίνουν προοπτική στην ανάπτυξη της χώρας. Με σοβαρότητα και σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό η νέα ηγεσία μπορεί να βάλει τη νέα γενιά στην πολιτική. Μένει να δούμε αν θέλει και αν μπορεί…
panagopg@gmail.com