Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014 10:10

Η ηθικολογία βολεύει ανήθικους και ανίκανους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η ηθικολογία  βολεύει ανήθικους και ανίκανους

Η προεκλογική αντιπαράθεση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζει να διεξάγεται στο επίπεδο της ηθικής διάστασης. Το «σύστημα» Τατούλη και τα έργα που παίρνουν οι συγγενείς από τη μια μεριά, οι «προδότες» και οι πολιτικοί γυρολόγοι από την άλλη. Αυτοί που υποτίθεται πως μιλούν με το έργο τους και οι άλλοι που θέλουν την περιφέρεια ως κομματικό λάφυρο. Οι  εθνικά υπερήφανοι που σκίζουν τέσσερα μνημόνια στην καθισιά – αφού πρώτα τα ψήφισαν -  εναντίον των υποταγμένων στον Φούχτελ!  Οι κήρυκες της ηθικής και της διαφάνειας, που αλλάζουν κόμματα σαν τα πουκάμισα, με εμφανέστατο στόχο την πολιτική τους ύπαρξη και ανέλιξη, ενάντια σε παλαιοκομματικούς της αδιαφάνειας και της διαπλοκής. Η αντιπαράθεση αυτού τους είδους θα ήταν για πολλά γέλια, αν την επόμενη περίοδο δεν κρίνονταν τόσο σημαντικά πράγματα για την περιοχή.

 

 

Οι πολίτες μάλλον έχουν καταλάβει εάν και σε τι βαθμό κατέχει ο καθένας από τους υποψηφίους ηθικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του. Η συνέχιση του προεκλογικού διαλόγου στο ίδιο μονότονο μοτίβο είναι μάλλον προς όφελος αυτών που πραγματικά έχουν ηθικό πρόβλημα. Οι έντιμοι και οι ανέντιμοι, οι υποταγμένοι και οι ανυπότακτοι, είναι τα τέλεια σχήματα για να κρυφτούν ανεπάρκειες και να χτιστούν νέα συστήματα. Άλλωστε, όπως πολλές φορές έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, οι κήρυκες της ηθικής έχτισαν στη συνέχεια ακόμα χειρότερα συστήματα από αυτά που υποτίθεται πως γκρέμισαν, σε πολλές δε περιπτώσεις δεν άλλαζαν ούτε καν τα πρόσωπα που τα δομούσαν. Και σε αυτό έχουμε πικρά εμπειρία, και σε τοπικό επίπεδο και μάλιστα στον ίδιο θεσμό, από το πολύ πρόσφατο παρελθόν.  

 

Είναι λοιπόν χρήσιμο πέρα από τα ηθικοπλαστικά να περάσουμε και στα ουσιαστικά ζητήματα της πολιτικής, αυτά δηλαδή που θα συζητούσαμε αν κάναμε την παραδοχή ότι όλοι ήταν έντιμοι, ηθικοί και αναμάρτητοι. Τα ζητήματα που τίθενται σε επίπεδο περιφέρειας είναι πολλά και εξόχως σημαντικά. Πώς θα γίνει η διαχείριση των σκουπιδιών; Πρέπει να γίνει νέο πολιτικό αεροδρόμιο στην Τρίπολη; Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου; Μήπως, τέλος, το αγροτικό και το τουριστικό προϊόν της περιοχής πρέπει να χρησιμοποιηθεί και να προβληθεί σε μια κοινή πλατφόρμα; Ποια είναι τα συγκεκριμένα που μπορούν να γίνουν, προκειμένου να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα στην ανάπτυξη της περιφέρειας αλλά και στην καθημερινότητα, στη ζωή των κατοίκων της περιοχής;

 

Η συζήτηση πρέπει να μεταφερθεί από τις ανέξοδες καταγγελίες και τις εύκολες αντιθέσεις στις ουσιαστικές θετικές προτάσεις. Να παρουσιάσουν οι υποψήφιοι το σχέδιο τους και να απαντήσουν στα συγκεκριμένα ερωτήματα. Πού θα πάνε τα σκουπίδια; Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις σε δυο αεροδρόμια και σε ένα απαρχαιωμένο και εγκαταλειμμένο σιδηροδρομικό δίκτυο; Το ζήτημα δεν είναι να δοθούν ξανά υποσχέσεις σε όλους  και να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος μελετών και σχεδίων, σε ημετέρους ή μη, αλλά να δοθούν χειροπιαστές λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα. Οι αγωνιστικές διακηρύξεις και οι όρκοι για διεκδικήσεις έχουν ελάχιστη έως μηδενική αξία, γιατί το παρελθόν είναι γεμάτο από παρόμοιες μεγαλοστομίες.

 

Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία μπορεί να ψηφίζουν με την λογική της καταδίκης αλλά έχει αποδειχτεί ότι αυτό οδηγεί σε νέα μεγαλύτερα αδιέξοδα. Η ουσιαστική αλλαγή στην πορεία των πραγμάτων θα επέλθει όταν σταματήσουμε να ψηφίζουμε για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη του θυμικού μας. Όταν μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα μεγάλα κούφια λόγια και τις ανέξοδες κραυγές από τις ουσιαστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις. Όταν επιβραβεύουμε την ουσία και όχι τις ανέξοδες πομφόλυγες του μηδενισμού και της μεγαλοπρέπειας του παλαιοκομματισμού. Η πολιτική και οικονομική ανάσταση καμιάς περιοχής δεν πρόκειται να έλθει από νυμφίους και από σωτήρες. Επιβάλλεται από τους πολίτες  με την επιβράβευση της αλήθειας, του σχεδίου και της λογικής.

 

 

 

 

 

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014 11:15