Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 21:05

Η απελευθέρωση από τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η απελευθέρωση από τα σκουπίδια

 

 

Η πρωθυπουργική δέσμευση για την ολοκλήρωση της ΣΔΙΤ διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο ενόχλησε την ηγετική ομάδα Τατούλη, η οποία θεώρησε ότι τους «κλέβει» ο Μητσοτάκης και ο Νίκας τη δόξα ολοκλήρωσης του έργου.

Τα πράγματα βέβαια στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πάρα πολύ απλά και αυταπόδεικτα: Σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο δεν λειτουργεί. Ο Τατούλης και η ομάδα του μετά σχεδόν από μία δεκαετία στη διοίκηση της Περιφέρειας δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και να παραδώσουν την Περιφέρεια χωρίς χωματερές. Διαδικασία ξεκίνησαν, αλλά δεν μπόρεσαν να την ολοκληρώσουν και αυτό είναι η τεράστια αποτυχία τους.

Η αναμφισβήτητη απόδειξη της αποτυχίας τους είναι η επιτυχία της Περιφέρειας Ηπείρου. Οι δύο διαγωνισμοί ξεκίνησαν περίπου την ίδια χρονική περίοδο, η Ηπειρος όμως σήμερα έχει μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ η Πελοπόννησος όχι. Οι πολίτες έχουν καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί με τα σκουπίδια και πήραν την απόφασή τους, την οποία εξέφρασαν με την ψήφο τους στις πρόσφατες εκλογές. Καλό λοιπόν θα ήταν οι περί τον Τατούλη να αποδεχτούν την ήττα τους και να αφήσουν τις εξυπνάδες. Οι πολίτες γνωρίζουν και καταλογίζουν επιτυχίες και αποτυχίες.

Πέρα όμως από το παιχνίδι των εντυπώσεων υπάρχει και η ουσία, που δεν είναι άλλη από το κλείσιμο των χωματερών στην Πελοπόννησο. Αυτό που έχει καθυστερήσει να γίνει πρέπει να γίνει άμεσα. Η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στην Περιφέρεια να ολοκληρώσει τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Η ολοκλήρωση των διαδικαστικών και η κατασκευή των μονάδων διαχείρισης μέσα στο 2020 αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου για Περιφέρεια και κυβέρνηση. Η προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχει την αξία και τη σημασία της, κυρίως γιατί επιταχύνει διαδικασίες και μηδενίζει τα περιθώρια για παιχνιδάκια με τα διαδικαστικά. Πιθανό αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στο σχεδιασμό όσων ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα σκουπίδια ως μοχλό πίεσης. Πρόβλημά τους! Σε όλους τους υπόλοιπους, μας δίνεται η δυνατότητα να αισιοδοξούμε ότι σύντομα η Πελοπόννησος θα απελευθερωθεί από τα σκουπίδια.

panagopg@gmail.com