Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 22:20

Γ. Δραγασάκης: Ο φοβικός εθνικισμός δεν μπορεί να είναι «οδηγός» για την Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Γ. Δραγασάκης: Ο φοβικός εθνικισμός δεν μπορεί να είναι «οδηγός» για την Ελλάδα

Στα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας και την αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων και τη θωράκιση της χώρας με ένα σχέδιο που δεν θα έχει σχέση με το μοντέλο που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία, μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του 9ου Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου για τη Δυτική Ελλάδα.

Παράλληλα υπογράμμισε πως τίθεται πλέον ένα ερώτημα για το ρόλο της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο μετά τα μνημόνια.

Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στις εθνικές προϋποθέσεις για το μέλλον της χώρας κυρίως εφαρμόζοντας ένα δικό μας σχέδιο. Ενώ περιέγραψε το νέο υπόδειγμα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης από την οποία δεν μπορεί να λείπει η κοινωνία. Υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους απάλειψης των θεσμικών, δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών παθογενειών που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Περιγράφοντας το σχέδιο της κυβέρνησης είπε πως θα περιλαμβάνει αλλαγές στο κράτος και την οικονομία για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Επίσης θα περιλαμβάνει δημοσιονομική σταθερότητα και κυριαρχία που είναι όροι για βαθμούς αυτονομίας και ελευθερίας, καθώς και μέτρα και πολιτικές για την ενίσχυση των επενδύσεων, ξένων και εγχώριων.

Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία λέγοντας πως η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση, που δεν ήταν μόνο δημοσιονομική αλλά ευρύτερη, συστημική. Αφορούσε το παραγωγικό σύστημα και τους θεσμούς, το πολιτικό σύστημα, τις σχέσεις κράτους-πολίτη είπε μεταξύ άλλων και επανέλαβε πως αφήνουμε πίσω μας τις πολιτικές και τις πρακτικές που μας οδήγησαν στην κρίση, αντιμετωπίζουμε τις παθογένειες του παρελθόντος, τη διαπλοκή, τη διαφθορά, την αποσπασματική και άνιση ανάπτυξη. «Δημιουργούμε τις βάσεις για ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα και ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης» είπε και χαρακτήρισε σταθμό για τη χώρα την έξοδο στις αγορές καθώς, όπως είπε, δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε τέλος στα μνημόνια και στην επιτροπεία. Βρισκόμαστε πολύ κοντά και όλα δείχνουν ότι τον Αύγουστο του 2018 θα σημάνει και επίσημα το τέλος των μνημονίων και της επιτροπείας, σημείωσε και αναφέρθηκε στους τρόπους θωράκισης της οικονομίας και αναφέρθηκε στην πιστοληπτική γραμμή, την οποία η κυβέρνηση απέρριψε καθώς συνεπάγεται νέα συμφωνία με τους δανειστές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η φτωχοποίηση πήρε μεγάλες διαστάσεις από το ξέσπασμα της κρίσης. Ωστόσο τόνισε ότι στις νέες συνθήκες θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για στοχευμένες μειώσεις στη φορολογία και βαθμιαία ανάκαμψη των εισοδημάτων.

«Σήμερα δεν επιζητούμε «επιστροφή στην κανονικότητα». Αυτή η «κανονικότητα» ήταν που οδήγησε στην κρίση, τη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Επιδίωξή μας η «νέα κανονικότητα» του δικού μας σχεδίου για Βιώσιμη και Δίκαιη Ανάπτυξη και ρήξη με τις παθογένειες του συστήματος του παρελθόντος» δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER