Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024 14:10

Σκέρτσος: Η συνέχιση της οικονομικής πολιτικής είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών

Σκέρτσος: Η συνέχιση της οικονομικής πολιτικής είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών

Σφοδρή επίθεση κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open». «Τα προγράμματα και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, σε χρεωκοπία», προειδοποίησε κάνοντας γνωστό ότι στην κοινοβουλευτική αντιπαράθεση, την Παρασκευή 24 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το κόστος των προγραμμάτων αυτών.

Εξ’ άλλου, η συνέχιση της οικονομικής πολιτικής είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών, όπως ανέφερε. Παράλληλα, κατηγόρησε την Αριστερά ότι «θέλει να χαϊδεύει τα αυτιά» των ακροδεξιών ψηφοφόρων, ενώ χαρακτήρισε τους κ.κ. Βελόπουλο και Νατσιό εμπόρους «πίστης και πατρίδας». Είχε, όμως, και ένα μήνυμα προς τους εταιρικούς κολοσσούς: «Αν θεωρείτε ότι μπορείτε να παίζετε παιχνιδάκια με επιλεκτική τιμολόγηση προϊόντων σε αυτήν τη χώρα με αυτήν την κυβέρνηση, γελιέστε».

Αναλυτικά, ξεκινώντας από τα οικονομικά, σημείωσε ότι «χρειάζεται ένα στιβαρό χέρι στην οικονομική διαχείριση της χώρας για να συνεχίσουμε για πολλά χρόνια ακόμη να τρέχουμε με υψηλότερους ρυθμούς ως οικονομία από την υπόλοιπη Ευρώπη για να συγκλίνουν τα εισοδήματα. Η οικονομική πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια και φέρνει αποτελέσματα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό είναι ένα βασικό διακύβευμα για την κάλπη των ευρωεκλογών».

Ειδικά, δε, για το αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης να μειωθεί ο ΦΠΑ, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Η μείωση του ΦΠΑ, όπως την υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει στη Βουλή, κοστίζει 4 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να μας πει από πού θα έλθουν ως μόνιμα έσοδα για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση». «’Οπου έχει δοκιμαστεί η μείωση του ΦΠΑ, δεν έχει περάσει στον τελικό καταναλωτή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «η αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που την πετύχαμε ως στόχο δεν πρέπει να χαθούν επ’ ουδενί. Εμείς δεν θα παίξουμε ξανά την τύχη της χώρας στα ζάρια για να μπορούμε να ακουγόμαστε φιλολαϊκοί με ανεφάρμοστα μέτρα».

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε: «Δυστυχώς, τα προγράμματα και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, σε χρεωκοπία. Είναι ακοστολόγητα. Αύριο θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή, θα ειπωθούν τα νούμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δύο νομοσχέδια, για την ακρίβεια και τη φορολογική πολιτική, έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα τα πει ο πρωθυπουργός αύριο».

Με αφορμή, την επιστολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο υπουργός Επικρατείας θυμήθηκε, όπως είπε, ένα σύνθημα της Αριστεράς και του ΚΚΕ ενάντια στην Ευρώπη των ολιγοπωλίων. Όμως, «ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πραγματιστής πρωθυπουργός και πολιτικός. Δεν έχει κανένα δόγμα σε σχέση με το πώς λειτουργούν οι αγορές. Όταν δεν λειτουργούν σωστά και προς όφελος των καταναλωτών και των πολιτών, παρεμβαίνουμε για να τις διορθώσουμε», συμπλήρωσε.

«Δεν θυμάμαι καμία αριστερή κυβέρνηση στο παρελθόν, ή το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, να επιβάλουν έκτακτη φορολόγηση σε εταιρείες κολοσσούς. Ο Μητσοτάκης το έκανε αυτό. Ο Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ευρώπη που βάζει το θέμα των πολυεθνικών για να αποκτήσει η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά τα χαρακτηριστικά για να λειτουργεί προς όφελος όλων των καταναλωτών», επεσήμανε για να υπογραμμίσει: «Έχουμε στείλει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, και προς τις ελληνικές και προς τις ξένες εταιρείες, και τους έχουμε πει ότι, “στην Ελλάδα δεν παίζουμε με τον ανταγωνισμό. Αν θεωρείτε ότι μπορείτε να παίζετε παιχνιδάκια με επιλεκτική τιμολόγηση προϊόντων σε αυτήν τη χώρα με αυτήν την κυβέρνηση, γελιέστε. Δεν θα γίνει αυτό”».

Για τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέφερε πως «τη στιγμή αυτή έχουμε την καλύτερη επίδοση στην απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ», ενώ αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνουν σε λίγους: «Είναι άλλο ένα ψέμα. Πώς γίνεται να είναι για τους λίγους όταν το Ταμείο Ανάκαμψης είναι αυτό που χρηματοδοτεί, για παράδειγμα, τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα; Πώς γίνεται να είναι για τους λίγους όταν χρηματοδοτεί τις δράσεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση των σπιτιών και των επιχειρήσεων; Έχουμε υπολογίσει ότι πάνω από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις επωφελούνται άμεσα και έμμεσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι «λαϊκίζει σταθερά», υποστήριξε πως «η κρίση θα έπρεπε να μας είχε κάνει όλους σοφότερους. Βλέπω ένα κόμμα, μια κυβέρνηση, έναν πρωθυπουργό που έχουν πάρει όλα τα σωστά μαθήματα της κρίσης, αλλά δυστυχώς η αντιπολίτευση δεν έχει πάρει κανένα μάθημα και λαϊκίζει χειρότερα από ό,τι στα βαθιά χρόνια της κρίσης και της ύφεσης. Με τις προτάσεις που καταθέτει, θέλει να μας γυρίσει ξανά στα χρόνια της κρίσης». Στον αντίποδα, «ο κ. Μητσοτάκης πολιτεύεται υπεύθυνα και λέει, “μέχρι εδώ μπορώ, δεν θέλω να εκθέσω τη χώρα μου σε περιττούς κινδύνους που τους ζήσαμε στο πετσί μας”».

ΑΠΕ-ΜΠΕ